Mikor meditáljunk?

Az az igazság, hogy annyi különböző időpont van a meditációra, ahány perc egy nap alatt. Vannak, akik inkább meditálnak reggel, munka előtt vagy lefekvés előtt, vagy akár napközben. Íme néhány olyan előny, amelyet esetleg nem vettél figyelembe, amikor a meditációhoz illő napszakot kerested.
Mikor meditáljunk?

Próbáltunk összeszedni, azt, hogy mikor meditáljunk, milyen napszakok és szokások a legideálisabbak a meditálásra. Mivel sokfélék vagyunk, mindenkinek más életritmusa van, ezért is fontos, hogy alakítsunk ki jó szokásokat, amik felemelnek, közelebb visznek a tudatosságunkhoz és a békéhez.

 

A meditálás előnyei

A meditáció segít felfedezni és ápolni belső erőnket, ellenálló képességünket és fókuszunkat. De még ha fel is ismerjük a meditáció értékét, nem mindig könnyű időt találni rá. És még ha szándékunkban áll is időt szánni, elgondolkodhatunk azon, hogy a nap melyik része a legjobb az ülésre.

Valójában a meditáció legmegfelelőbb ideje az életstílustól és attól függ, hogy mit keresel a gyakorlatában. Bebizonyosodott, hogy a rendszeres meditációs gyakorlás számos egészségügyi előnyhöz vezet. A meditáció segít javítani a koncentrációt, csökkenti a stressz szintjét és javítja az alvás minőségét, – csak néhányat említve. Az előnyök egyenesen arányosak lesznek az ülés iránti elkötelezettségel. Ezért fontos megtalálni az életmódodnak megfelelő időt.

 

Mikor meditáljunk? – van e legjobb időpont?

Tehát mi a legjobb idő a meditációra – reggel vagy este? A meditációs szakértők egyetértenek abban, hogy az ideális időpont az ülésre személyenként változik. Ennek ellenére bizonyos napszakok igazodhatnak különböző életstílusokhoz. Íme néhány közülük:

 

mikor-meditaljunk, szerzetesek

 

Meditálj reggel

A reggelt gyakran tartják a meditáció legjobb időpontjának, mivel az elme csendes és friss. Főleg a legjobb, ha képes \ hajlandó vagy kicsit korábban kelni némi csendes, elmélyedt percért. Azok az emberek, akik mindennap gyakorolnak, és beiktatják a reggeli meditációt a szokásaik közé, arról számolnak be, hogy ad egy nyugodt és produktív alapot, mielőtt megkezdődnének a napi tevékenységek és a zavaró tényezők. Sokan úgy döntenek, hogy reggeli előtt ülnek. Például egy reggeli hála-adás meditáció.

Amikor felébredünk, felfrissülünk. Még nem gondolkodunk túl sok mindenen, és nem aggódunk minden olyan dolog miatt, amelyet ma meg kell tennünk. Ha reggel egy rövid meditációs gyakorlatot végzünk, akkor valószínűleg sikerül rendszeresen meditálnunk. A reggeli meditáció pozitív előnyei pedig egész nap velünk maradnak.

A kezdőknek nehezen lehet időt találni reggel a meditációra, különösen akkor, ha a stressz és a felelősség megnehezíti az saját magunkra fordított időt. Anélkül, hogy feltétlenül elköteleznék magukat, segíthet, ha például néhány tudatos lélegzetet veszünk, egy rövid légzés gyakorlat is már csodás kezdet.

 

Meditálj munka után

Néhány ember inkább meditál, miután hazaért a munkából, és jó okkal. Ha fizikailag, vagy lelkileg megterhelő munkát végzel, akkor ez a gyakorlat máris egy oldottabb atmoszférát teremt. A meditáció kiváló módja a munkanap során a testben és az elmében felhalmozódó feszültség enyhítésének. A munka utáni meditáció hasznos, világos határt teremt az aktív munka és a személyes élet között.

Hála annak, hogy rendszeresen minőségi „ön” időd teremtesz, s ezáltal határt szabva és otthagyva a munka feszültségeit és a meditációs gyakorlat után fellélegzel és elérhetővé válasz az életed különböző területei számára is. Beleértve a szeretteiddel való nyugodtabb kapcsolódást és a szabadidős hobbijaid is.

 

mikor-meditaljunk, buddha

 

Meditálj, amikor túlterheltnek vagy stresszesnek érzed magad

Óhatatlanul vannak pillanatok, amikor túlterheltnek érezzük magunkat, akár a munkahelyen, akár otthon. Amikor ez megtörténik, a szokásos gyógymódok (közösségi média, begubózás, tévé és filmek bambulása, túlsok édesség, drogok stb.) helyett a jobb közhangulat érdekében mi lenne, ha kiprobálnád a meditálást? Hisz mikor meditáljunk, ha nem épp békére lenne szükségünk?

Az éberség arra tanít minket, hogy reagálás nélkül megfigyelhetjük az elménkben és testünkben zajló eseményeket. Az idő múlásával gyakorlatunk másodlagos természetűvé válik, és felismerjük, mikor kell csak megállnunk, megfigyelnünk és tudatosabban működnünk. Ez a szünet, vagy lelassulás amit a meditáció gyakorlása ad, segíthet abban, hogy produktívabban és előnyösebben tudjunk megbirkózni a stresszes helyzetekkel.

 

Meditálj lefekvés előtt

Néhány ember számára ez az az idő, amikor igazán kikapcsolódhat: vége a napi munkának, a gyerekek alszanak, a kutyát sétáltatják, és a dolgok általában csendesebbek. Ha az este az az időpont, amikor eltudunk csendesedni, akkor válasszuk ezt, és gyakoroljunk vezetett vagy befelé figyelő meditációt elalvás előtt. Végezhetünk szerető-kedvesség meditációt is.

Az, hogy mikor meditáljunk egy egyéni döntés, és szokás kialakításán múlik. Viszont érdemes beiktatnunk néha-néha a napunkba pár csendes, elmélyülős percet. Ha a hogyan meditáljunk a kérdés, akkor ezt az írást olvasd el.

A cikk elolvasásával egyértelmű, hogy érdekel a meditáció gyakorlása és annak eredményei: valódi öröm és jólét megtapasztalása. Jó helyre jöttél. Budapest legjobb jógastúdióiban találhatsz számodra megfelelő meditációs órákat, a YogaYogi weboldalon pedig meditáció és jógával kapcsolatos cikkeket.

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions