A metta meditáció előnyei

A metta meditáció előnyei

A metta meditáció számos előnnyel rendelkezik, azonban előre is szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy ez a fajta meditációs technika nem a legkönnyebb gyakorlatok közé tartozik,  mivel nem szoktunk hozzá, hogy kedvességgel forduljunk magunk és más érző lények felé. Ugyanakkor viszont remek lehetőség rejlik benne,  hogy fejlesszük magunkban az önszeretetet és az önelfogadást. Nézzük meg mit is jelent a menta meditáció és milyen előnyei vannak!

 

A metta meditáció jelentése

A metta páli eredetű szó (szanszkritül matirí मैत्री) s kedvességet, jóakaratot, szerető kedvességet jelent.  A metta meditáció alapelve az egyetemes szeretet, kedvesség és jóakarat érzésének ápolása minden lénnyel szemben, ami végső soron a másokkal való szeretet teljes kapcsolódás és az empátia érzéséhez vezet. Bővíti azon képességünket, hogy megértsük és értékeljük embertársaink tapasztalatait és szenvedését, elősegítve egy megértőbb, együttérzőbb társadalom kialakulását.

A metta tehát nem csak egy meditáció, hanem egy életszemlélet is. Megérthetjük és megtapasztalhatjuk, hogy a hétköznapi életben szeretetnek hívott érzés birtokviszony, és számos negatív érzelem kapcsolódik hozzá. A feltétel nélküli szeretet ezzel szemben együttérzésen, ítélkezésmentességen alapul, ehhez azonban folyamatosan tisztítani kell az érzéseinket, felismerni és transzformálni a negatív mintázatokban bővelkedő automatikus működéseinket.

A metta meditáció előnyei

A meditáció során jóindulatú és szeretetteljes energiát fordítasz magadra és másokra. A hagyományos meditációnak számos jól dokumentált előnye van, de a többi technikához hasonlóan a meditáció ezen formája is gyakorlatot igényel. Nehéz lehet, és néha ellenálláshoz vezet, mivel az átlagember nincs hozzászokva a szeretet adásához és fogadásához.

Egyes tanulmányban arra a következtetésre jutottak, hogy a metta meditáció előnyös lehet a szociális szorongás, a házassági konfliktusok, a harag kezelésében is, valamint a neheztelés és az irigység érzését is csökkenti. Pozitív érzelmek generálásával ellensúlyozza a negatív mentális állapotokat és elősegíti az érzelmi jólétet.

metta meditáció

Hogyan gyakoroljuk a szerető-kedvesség meditációt?

Különböző módon lehet gyakorolni ezt a meditációs technikát, de mind buddhista hagyományokon alapszik. A meditáció során a jószándék gyúl fel a szívben önmagunk és más érző lény iránt.

Az alábbiakban egy egyszerű és hatékony metta meditációs technikát nézünk meg:

A metta meditáció általában azzal kezdődik, hogy nyugodt és kényelmes helyet találunk, ahol nyugodt testhelyzetben ülhetünk. Csukd be a szemed, és vegyél néhány mély lélegzetet, hogy összpontusoqljon a figyelmed és leföldeld magad. A meditáció ezután több szakaszon halad keresztül, ahol mentálisan megismételsz bizonyos kifejezéseket vagy szándékokat. Ezek a kifejezések egyszerűek, és a személyes preferenciák alapján testreszabhatók. Néhány gyakori példa:
Legyek boldog, egészséges és békés.
Legyenek a szeretteim boldogok, egészségesek és boldogok.
Legyenek az ismerőseim és a számomra semleges egyének is egészségesek és boldogok.
Legyenek boldogok, egészségesek és békében azok, akik bántanak vagy ártanak nekem.
Legyen minden lény boldog, egészséges és békés.

Az egyes kifejezések ismétlése közben próbáld meg kiváltani a szeretet, az együttérzés és a jóakarat valódi érzéseit a címzett felé. Képzeld el a szívedből áradó pozitív energiát, amely magában foglalja azt a személyt vagy csoportot, akire összpontosítasz. A gyakorlat általában meghatározott ideig tart, jellemzően 10-30 percig.

Ezután néhány pillanatig időzzünk ebben a melegség, kedvesség állapotában. Ha elkalandozik a figyelmünk, akkor irányítsuk vissza a szerető-kedvességet ezen érzéseire. Hagyjuk, hogy ezek az érzések átjárják egész lényünket.

Milyen gyakran ajánlott elvégezni a meditációt?

A metta meditáció gyakorlásának gyakorisága az egyéni preferenciáktól és ütemezéstől függően változhat. Azonban, hogy élvezhessük előnyeit, javasoljuk, hogy a metta meditációt a szokásos meditációs rutinba építsd be. A következetesség kulcsfontosságú, amikor a szeretet, a kedvesség és az együttérzés tulajdonságairól van szó.

Ha elkötelezzük magunkat, hogy mindennap legalább néhány percig gyakoroljuk a metta meditációt, az nagyszerű módja annak, hogy kialakítsunk egy szokást. Ahogy egyre kényelmesebbé válik a gyakorlat, fokozatosan növelheti az időtartamot 10, 20 vagy akár 30 percre is. Érdemes megjegyezni, hogy a metta meditáció rövid pillanatai is hasznosak lehetnek a nap folyamán. Szünetet tarthatsz napi tevékenységeid elvégzése közben, és szeretetteljes kedvességet küldhetsz magadnak vagy másoknak, együttérzéssel és jóindulattal átitatva kapcsolataidat.

Mint láthatjuk, ebben a fajta meditációban hatalmas átalakító erő rejtőzik,  amely képes szeretetet, kedvességet és együttérzést kifejleszteni magunkban, és kiterjeszteni azt másokra is. Ennek a gyakorlatnak a befogadásával a pozitív változás hullámzó hatását kelthetjük, elősegítve egy harmonikusabb világ kialakulását. Szóval, szánj rá néhány percet akár most, csukd be a szemed, és indulj el az önfelfedezés és az egyetemes szeretet útján a metta meditáció gyakorlásán keresztül.

Ha pedig segítséget szeretnél kérni, esetleg csoportos órán szeretnél résztvenni, mindenképpen nézd meg, milyen programokat kínálnak a legjobb budapesti jógastúdiók.

További hasznos cikkekért kövessetek minket a Tiktokon vagy Facebook oldalunkon, így biztosan nem maradtok le a legújabb híreinkről.

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions