A legfontosabb hindu istenek

A hinduizmusban egy Isten van, de annak számtalan aspektusa. Cikkünkben összegyűjtöttük nektek legfontosabb tudnivalókat a hindu vallásról és a legfontosabb hindu istenek is bemutatásra kerülnek. Maradjatok velünk!
A legfontosabb hindu istenek

A hinduizmus India ősi vallása, melyet más néven bráhmanizmusnak is neveznek. A kereszténység és az iszlám után a hinduizmus a harmadik legnépesebb vallási formáció, mely a világon kb. 1 milliárd ember világnézetét képezi. A vallás maga nehezen definiálható. Az idők során nézeteik dinamikusan fejlődtek és ez napjainkban sincs másképp. Megnyilvánulási formái sokrétűek. Magába foglalja a népi vallásosságot, a papi értelmiség bonyolult rituáléit, a transzcendentális meditációt és fejlett filozófiai rendszereket.

A hindu vallásrendszer alapelve a “szanátana dharma”, melynek jelentése örök rend, vagy örök törvény. A hívők többségének nem filozófiai kérdést jelent a vallás. Sokkal inkább egy állandó törekvés, melynek célja, hogy eljövendő inkarnációjuk egy jobb életbe vezessen, vagy elérjék a teljes megszabadulást. A hinduizmusban különböző hitrendszerek mellett megjelenik az istenek imádata, valamit számos szertartás és hagyomány. Nézzük meg tehát, kik is a legfontosabb hindu istenek.

Kik azok a hindu istenek?

A hinduizmusban egy Isten van, de annak számtalan megjelenési formája létezik. A minden létező ősoka a Brahman, a transzcendens létező. Személytelen, tér és idő fölé emelkedett, kezdet és vég nélküli, felfoghatatlan, megismerhetetlen, semmiféle tulajdonsággal nem jellemezhető. Gyakran világléleknek nevezik.

Nagyon fontos tisztázni, hogy amikor az indiai istenekről beszélünk, az “istenek” kifejezés alatt nem Istenre, hanem a félistenekre gondolnak. A félistenek mind a legfelsőbb, vagyis a Brahman különböző megnyilvánulásai, akik bizonyos feladatokat látnak el. Megszámlálhatatlanul sok félisten létezik, ezért közülük most csak a legismertebbek kerülnek bemutatásra.

Trimurti: A három fő istenség : 

A trimurti jelentése “három forma”, melybe a 3 fő istenség tartozik: Brahma, Visnu és Siva.

Brahma: 

Brahma az univerzum első lénye, a szenvedély kötőerejének felvigyázója, ő felelős a teremtésért. Hitük szerint ő az, aki az univerzumban létező összes életformát megalkotta.  Ábrázolásán 4 fejjel ábrázolják, mely a az idő négy világkorszakát és a négy égtájat szimbolizálja.  Indiában kevésbé imádott isten, alig emeltek pár templomot neki.

Visnu: 

Visnu az anyagi teremtés létrehozója, vagyis egy mindent átható Isten, aki egy parányi atomban és az egész világegyetemben egyaránt ott van. Másik ismert neve a Nárájana, amelynek jelentései: az okozati vizek lakója, az emberiség lakhelye, az ember szívének lakója, az emberiség végső célja.  A sattva-guna-t képviseli, amely a jóság és az igazságosságnak kötőereje. Különböző acatárok képeiben is megjelent. Ábrázolásokon fiatal férfiként jelenítik meg, kinek teste világos kék színű, ruhája pedig arany. Egyik kezében lótuszt tart, másik kezében egy kagylót tart.A kagyló hangja teremtés eredeti rezgését szimbolizálja, mellyel az Úr mindenkit hív a magasabb valósághoz felé. Ez az ember belső hangját is jelenti, amely a lelkiismeret szava. Visnu az egyik legimádottabb isten Indiában.

Siva: 

Siva mellett a másik legimádottabb isten Indiában. Ő a jóga, a művészet és a misztika ihletője. Ugyanakkor irányítja az anyagi univerzumban a pusztulást és ezáltal az újrakezdést is. Tomboló erejével ő vet véget a jelenlegi kali-juga korszaknak Ábrázolásán általában négy vagy ennél több karral látható.

További fontos istenek

Laksmi:

Laksmi a gazdagság és jószerencse istennője, ő osztja el a szükséges javakat az emberek között. Visnu felesége. Általában ülve vagy állva ábrázolják, mely istennő teljességéből fakadó állapotát szimbolizálja. Bőre aranyfényű, általában virágfüzérekkel ábrázolják. Négy kezéből kettőben szintén lótuszt tart, a harmadik kezével védelmet ad, míg a negyedik keze táplál, de nemcsak anyagi, hanem szellemi szinten is. Népszerű egész Indiában, hozzá kapcsolódik egyik fontos ünnepük is a Divali, amely a fény és jólét ünnepe. A házakat ezen a napon lámpásokkal világítják ki, ugyanis úgy tartják, hogy a gazdagság nem tér be egy sötét házba.
Laksmi mantrája az “OM SHREEM MAHALAKSHMIYEI NAMAHA” , melyet ha rendszeresen ismételgetünk, behívhatjuk vele életünkbe a jólétet és a gazdagságot. Indiában nincsenek kizárólag neki szentelt templomok, de általában látható Visnu-templomok oltárán.

Krisna: 

Krisna Visnu egyik megtestesülése, ha úgy tetszik, avatárja. Hozzá kapcsolódik a Bhagavad-gíta, mely a hinduk egyik legszentebb szövege. Ő az eredeti és a legfőbb személy, aki személyesen és energiáin keresztül egyszerre jelen van mindenhol, miközben eredeti, örök, tudással és boldogsággal teli transzcendentális formájában mindig lelki világbeli lakhelyén tartózkodik. Fuvolával a kezében, pávatollal a hajában ábrázolják, bőre kék színű. Krisna kb. 5000 évvel itt élt a Földön. Hozzá kapcsolódik a Krisna-tudat, mely a hinduizmusnak az egyik modernizált változata.

Ganésa: 

Ganésa egy elefántfejű, embertetű istenség. Indiában, sőt még Nepálban is rengeteg helyen látható, hatalmas imádatnak örvend, ugyanis a bőség, a szépség, a bölcsesség felügyelője. Ő a vállalkozások istene, aki elhárít minden akadályt – legyen szó akár egy induló üzletről vagy utazásról.  A Kezdetek és az Akadályok Urának tartják. Ganésa kedvenc édessége a “Modaka”, amely egy kókuszos rizsgombóc. Fesztiváljaik elengedhetetlen ínyencsége.

Durga: 

Durga istennőről már írunk egy korábbi cikkünkben, melyet ide kattintva olvashatsz el. Durga az univerzum istennője, a démonok elpusztítója. Éppen ezért gyönyörű női alakban 10 karral és fegyverekkel ábrázolják, egy vad oroszlánon vagy egy tigris társaságában. A Navratri fesztivál az ő ünnepe.

Reméljük rövid összefoglalónk hasznosak bizonyult ha már egy ideje foglalkoztatott titeket az indiai kultúra és vallás. További hírekért kövessetek minket a Facebook oldalunkon, így elsőként értesülhettek a legújabb tartalmainkról.

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions