Navratri ünnep és a Spirituális útkeresés

Az indiai ünnepek és fesztiválok nagyon sokrétűek. Mivel india olyan ország, ahol számos vallást gyakorolnak az emberek, a kultúrák keveredése miatt rengeteg az ünnep. Az egyik hamarosan megrendezésre kerülő ünnepük a Navratri ünnep. Nézzük, mit is ünnepelnek hamarosan.
Navratri ünnep és a Spirituális útkeresés

 

A tudatos életmód Indiában a legnépszerűbb. Ennek fontos része az egyik hamarosan megrendezésre kerülő ünnepük, a Navratri ünnep. Ez a tíz napos hindu fesztivál melynek során Durga istennő kilenc formáját imádják. Ahogyan a neve is mutatja ( “Navratri” szanszkrit jelentése kilenc éjszaka) minden ősszel megrendezésre kerül. A Navratri minden évben más hétre esik, ugyanis a fesztivál pontos dátumát a hindu holdnaptár alapján határozzák meg. Előfordul olyan is, hogy a fesztivál egy vagy több nappal hosszabb vagy rövidebb ideig tart, ugyanis figyelembe veszik a nap és a hold mozgását az égen, illetve a szökőévet is.

Az ország különböző részein élők ugyanúgy ünneplik ugyanezt a fesztivált. Bár ugyanazt az istenséget imádják, különböző rituálékat hajtanak végre. A hinduizmusban Durga istennő, más néven Shakti , az univerzum védőanyja. Ő a hinduizmus egyik legnépszerűbb istensége, védője mindannak, ami jó és harmonikus a világon. Ábrázolásokban Oroszlán vagy tigris mellett ülve Durga a világ gonosz erőivel küzd.

A Navratri ünnep jelentősége a spirituális útkeresők számára

Az ünnep célja bolygó minden élőlényének jóléte, békéje és jóléte érdekében történik. Az isteni áldásokért imádkoznak, hogy mindenki bölcsességet nyerjen és rendelkezzen a három Shaktival:

  • Ichcha Shakti – Akaraterő
  • Kriya Shakti – Erő a helyes cselekvésre
  • Jnana Shakti – A helyes cselekvés ismerete

Miért jelentős tehát a Navratri egy spirituális útkereső számára?

A Navratri a Shaktik ünnepe.Amellett, hogy a fesztiválon ünneplés történik, az emberek mélyebben elmélyülhetnek hogy mélyebb önismeretre tegyenek szert. A fesztivál során ünnepelnek, meditálnak és böjtölnek az emberek. Hitvallásuk szerint az elmének hat torzulása létezik. Amennyiben ezek felett az ember elveszíti a kontrollt, akadályt jelentenek akadályt jelentenének a spirituális fejlődésben. A Navatri ünnep kilenc napja alatt Shakti kegyelmével az elme hat torzulási formája feloldható.

  • Kama (vágy)
  • Krodha (harag)
  • Lobha (kapzsiság)
  • Moha (rajongás)
  • Mada (arrogancia)
  • Matsarya (féltékenység)

durga navratri festival

 

9 napos böjt

A színekben, dalokban és ünneplésben gazdag Navratri  a pihenés, befelé fordulás és új energiával való feltöltődés időszaka is. Az ország különböző részein más- más szokások vannak: egyesek lakomákkal, mások böjtöléssel ünnepelnek. Miért jó azonban a böjtölés ebben az időszakban? A böjtölés megkönnyíti a belső utat a boldogság és az öröm felé. Csökkenti az elme nyugtalanságát, és tudatosságot és örömet okoz.

“Nem az isteni erők kedvéért böjtölünk, hanem hogy megtisztítsuk a testünket.” – Gurudev Sri Sri Ravi Shankar

Az Ayurvéda szerint a böjt újraéleszti emésztőrendszerünk energiáit. (Előző cikkünkben már bővebben írtunk a böjtről, melyet ide kattintva olvashatsz el.) Az energiák növekedése következtében pedig távoznak a testből a méreganyagok, melynek hatására a test összes sejtje megújul. A böjtölés tehát hatékony terápia a test megtisztítására, megújítására. Ennek következtében pedig az elme nyugodtabb és békésebb lesz a test és az elme közötti mély kapcsolat miatt.

Navratri ideje alatt  mindenki időt tölthet magával, meditálhat és kapcsolatba léphet a létezés forrásával. A böjtölés ez alatt a 9 nap alatt azonban nem azt jelenti, hogy semmilyen táplálékot nem szabad magunkhoz venni. Fontos, hogy elegendő mennyiségű friss gyümölcs és egyéb szattvikus étel kerüljön elfogyasztásra.

Végül, de nem utolsó sorban a mellékelt videón láthatjuk, hogyan ünnepel együtt sok-sok ember India utcáin.

Reméljük érdekednek találtad cikkünket! Kövess minket a Facebookon is még több érdekes cikkért.

[youtube v=”7riGjllcwKE”]

 

A Yogayogi részt vesz a Libri ajánlói programban. A vásárlót semmilyen extra költség nem terheli. 

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions