A legjobb jóga zenék

Manapság mindenki kedvére keresgélhet a Youtube-on különbféle zenestílusok után, köztük relaxációs és meditációs zenéket is bőven találni. Amerikában már rengeteg jóga DJ ismert, akik élőben keverik a zenét különböző jógafoglalkozásokhoz.
A legjobb jóga zenék

Mai rohanó világunkban fontos néha megállni és relaxálni egy kicsit. Ehhez remek segítséget nyújthat nekünk egy-egy kellemes hangulatú zene. A környezetünkben szóló dallamok nagy hatással lehetnek ránk: javítják a hangulatunkat, felpörgethetnek minket, vagy éppen segíthetik a pihenést és a kikapcsolódást.

Kutatások kimutatták, hogy ha relaxációs zenét hallgatunk elalvás előtt, javul alvásunk minősége. Ennek oka az, hogy lassú és nyugtató zene hatására csökken nyugtalansági szintünk. De nincs ez másképp jógázás közben sem. A jóga testre és lélekre való hatása jól ismert, azonban miért is ne kombinálhatnánk ezt a ránk kedvező hatással bíró zenével?

A legjobb jóga zenék

Tudjuk hogy néha jól esik reggelenként csendben jógázni, amikor csak saját lélegzetünket hallhatjuk. Érdemes azonban megtapasztalni azt a fajta összhang érzést is, amit a jóga, a zene és az ászanák ritmusai adnak.  Ha még nem találtad meg a számodra leginkább szimpatikus dallamokat, ajánlunk párat. Bár a legjobb budapesti jógastúdiók jelenleg zárva tartanak a vírusra való tekintettel, reméljük hamarosan hazánkban is megjelennek majd az élő DJ-s órák, melyek Amerikában már hódítanak.

Felmerülhet azonban a kérdés, hogy milyen zenére jógázzunk? Nos, ahány oktató és órafajta, annyi féle lehetőség létezik. Vannak, akiknél egy-egy mantra végtelenített lejátszású dallami szólnak, vannak akik különböző relaxációs zenéket szeretnek  hallgatni óra közben. De összeállíthatunk egy lejátszási listát kedvenc dalainkkal is, melyek számunkra valamiért kedvesnek bizonyulnak. Nincs szabály. A legjobb jóga zenék mindenkinek mást jelentenek.

YouTube video

 

Mi alapján válasszunk zenét? 

Íme néhány szempont, amit érdemes figyelembe venni:

Dinamika

Érdemes az óra ritmusának, dinamikájának megfelelő zenét választani. A bemelegítés idejére ajánlatos a lassabb és a lágyabb dallamok hallgatása. Az óra ezt követő részire már választhatunk kicsit gyorsabb ütemű zenéket is, amelyek az egész gyakorlás alatt kitartanak majd. A levezető részhez ismét jöhetnek a lassúbb, lágyabb, relaxáltabb dalok. Ha a gyakorlás végén meditálunk is, azt ajánlott teljes csendben végezni, amíg nem vagyunk gyakorlottak ezen a téren, hogy biztosan ne terelje el semmi sem a figyelmünket.

Figyeljünk a zene mondanivalójára!

Különböző stílusú zenék szövegei is hatással lehetnek a gyakorlásra. Túl érzelmes zenék akár negatív irányba is elsodorhatnak minket. Érdemes keresgélni különböző instrumental zenék között, melyek minden hangulatban és irányzatban megtalálhatóak.

Találd meg a kellemes hangerőt

Ha oktatóként olvasod ezt a cikket, tartsd fejben, hogy nem mindenki szereti ugyan azt a stílust. A fentebb megtalálható videóban Bhakti Styler amerikai jóga DJ, maga is jógaoktató. Elmondása szerint a zenék kiválasztásánál a legfontosabb, hogy fokozzák a gyakorlást és minden zenei stílus megjelenjen az órákon kellemes hangerőn és ütemekben. Az előbbi azért nagyon fontos, hogy ne nyomja el az oktató hangját és ne legyen zavaró sem a gyakorlók számára.

Legyen változatos a lejátszási lista

Hogy ne váljon unalmassá a gyakorlás, érdemes több lejátszási listát összeállítani. Ezen a linken megtalálható jó pár zenei összeállítás, melyhez elég letöltenetek a Spotify alkalmazást. Próbáljátok ki ti is!

YouTube video

 

További hírekért kövessetek minket a Facebook oldalunkon. Mindenkinek kellemes gyakorlást kívánunk!

 

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions