A legjobb zenék jógázáshoz – Találd meg a kedvenced!

Milyen a legjobb zenék jógázáshoz? És miért fontos egyáltalán a zene gyakorlás közben? Ha te is szeretnéd, hogy a jógagyakorlás egy mélyebb, meditatívabb és lazítóbb elfoglaltság legyen, mindenképpen találd meg a számodra tökéletes aláfestő dallamot! Most abban is segítünk, hogyan.
A legjobb zenék jógázáshoz – Találd meg a kedvenced!

Miért is fontos egyáltalán arról beszélni, hogy melyek a legjobb zenék jógázáshoz? Azt ma már számtalan kutatás bizonyítja, hogy a zene erős hatással van az emberek érzelmeire, gondolataira, sőt, a különböző dallamok még arra is képesek, hogy befolyásolják, hogyan érezzük magunkat. És ez akkor is igaz, amikor sportolunk! A jóga pedig sokkal több, mint sport, így erre a mozgásformára ez különösen igaz.

Most, hogy rátérünk a legjobb zenék jógázáshoz-témára, arra biztatunk mindenkit, hogy egy kicsit engedje el a személyes preferenciáit! Természetes, hogy vannak, akiket a popzenék dobnak fel, vannak, akik szívesebben hallgatnak R’n’B dallamokat, vagy hogy van, aki akkor érzi magát ereje teljében, ha sokgitáros rockzenét hallgat. A legjobb zenék jógázáshoz viszont nem biztos, hogy olyanok, amiket te általában hallgatsz – ez viszont ne vegye el a kedved! Ásd bele magad egy új, izgalmas zenei világba, és tapasztald meg magadon, hogy hogyan változnak a jógázási szokásaid!

A legjobb zenék jógázáshoz

Tudjuk hogy néha jól esik reggelenként csendben jógázni, amikor csak saját lélegzetünket hallhatjuk. Érdemes azonban megtapasztalni azt a fajta összhang-érzést is, amit a jóga, a zene és az ászanák ritmusai adnak. Ha még nem találtad meg a számodra leginkább szimpatikus dallamokat, most ajánlunk neked párat – lehet, hogy már hallottad is őket a legjobb budapesti jógastúdiókban! 

Itt persze rögtön felmerülhet a kérdés, hogy melyek a legjobb zenék jógázáshoz. Nos, ahány oktató és órafajta, annyiféle lehetőség létezik. Vannak, akiknél egy-egy mantra végtelenített lejátszású dallami szólnak, vannak akik különböző relaxációs zenéket szeretnek hallgatni óra közben vagy hagyományos indiai dallamokat játszanak. Mi is nyugodtan alkalmazhatjuk ezeket. De összeállíthatunk egy saját lejátszási listát is, amelyben olyan dalok szerepelnek, amiket szeretünk. Ha így döntünk, akkor viszont érdemes betartani néhány szabályt, hogy a listánk jó hatással legyen a gyakorlásunkra.

Relaxációs és mantra-dalok

A relaxációs dalok elnevezés magáért beszél: a lényeg, hogy segítsen ellazulni, és elmerülni az adott elfoglaltságban, legyen az bármi. Gyakran használnak különböző relaxációs zenéket elalváshoz, vagy különböző meditatív tevékenységehez – akár festéshez, különböző terápiákhoz –, illetve jógázáshoz is. A Google-be beírva számtalan ilyen jellegű lejátszási lista vagy éppen többórás zeneszámok is találhatók. Nézz szét körülöttük, és találd meg, melyik hat a legjobban rád!

De mik azok a mantra-dalok? A MantraSound weboldala szerint a mantrazene a meditatív tudatosság zenéje védikus mantrákkal, elektronikus, klasszikus és világzenei hangszerekkel kiegészítve. Ajánlják meditációhoz, alkotó tevékenységhez, önfejlesztéshez, relaxációhoz és számtalan más elfoglaltsághoz is. A mantrazene ráadásul stresszoldó hatással is bír, ez által úgy csökkenti a belső feszültséget, ahogyan egy jógaóra is.

a legjobb zenék jógázáshoz

Milyenek a legjobb zenék jógázáshoz? 

Az alábbiakban felsorolunk néhány szempontot, amelyeket érdemes szem előtt tartani akkor, ha magunk állítjuk össze a jógázás során hallgatott zenénket.

Dinamika

Érdemes az óra ritmusának, dinamikájának megfelelő zenét választani. A bemelegítés idejére ajánlatos a lassabb és a lágyabb dallamok hallgatása. Az óra ezt követő részire már választhatunk kicsit gyorsabb ütemű zenéket is, amelyek az egész gyakorlás alatt kitartanak majd. A levezető részhez ismét jöhetnek a lassúbb, lágyabb, relaxáltabb dalok. Ha a gyakorlás végén meditálunk is, azt ajánlott teljes csendben végezni, amíg nem vagyunk gyakorlottak ezen a téren, hogy biztosan ne terelje el semmi sem a figyelmünket.

Figyelj a zene mondanivalójára!

A különböző stílusú zenék szövegei nagy hatással lehetnek a gyakorlásra és esetlegesen elterelhetik a figyelmünket is. A túl érzelmes zenék például akár negatív irányba is elsodorhatnak minket, a nagyon más témáról szóló dalok – például egy rapszám a legutóbbi kemény buliról – szintén nem teremtenek tökéletes hangulatot. Éppen ezért érdemes a különböző instrumentális zenék között keresgélni, melyek minden hangulatban és irányzatban megtalálhatóak – ezek lehetnek a legjobb zenék jógázáshoz!

Találd meg a kellemes hangerőt!

Ha már megvannak a legjobb zenék jógázáshoz, akkor már csak egy valamire kell figyelned: a hangerőre. Nagyon fontos, hogy a zene ne nyomja el az oktató hangját és ne legyen zavaró sem a gyakorlók számára. Hiszen biztosan te sem szeretnél egy olyan jógaórát, ahol az erejük teljéből kiabáló aerobikoktatók jutnak eszedbe!

Tedd változatossá a lejátszási listát!

Ha oktatóként olvasod ezt a cikket, tartsd fejben, azt, amit fentebb már említettünk: nem mindenki szereti ugyanazt a stílust. A dallista összeállításánál a legfontosabb, hogy eredményesebbé, mélyebbé tegyék a gyakorlást. Ha mindezt összevetjük, akkor azt kapjuk, hogy egy órán jó, ha mindenféle stílus megjelenik – természetesen hozzáillesztve a jógatípushoz. Hogy ne váljon unalmassá a gyakorlás, érdemes több lejátszási listát összeállítani. Ezen a linken megtalálható jó pár zenei összeállítás, melyhez elég letöltenetek a Spotify alkalmazást. Próbáljátok ki ti is!

Hallgass rá!

Most már minden információ a kezedben van ahhoz, hogy összeállíthasd a saját legjobb zenék jógázáshoz-listádat. Lehet, hogy nem fog elsőre sikerülni, hiszen természetes, hogy a hangulatod és a körülményeid változásával mindig más és más zenéhez van kedved. Ekkor jöhet jól, ha több ilyen lista is van a tarsolyodban: így nemcsak jógatípushoz, hanem a hangulatodhoz is mindig megválaszthatod az aktuálisan illeszkedő dallistát!

 

Szeretnél még többet megtudni a jógázásról, és nem szeretnél lemaradni az ehhez kapcsolódó eseményekről sem? Kövesd a Facebook-oldalunkat még több információért!

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions