A mentális és fizikai kiégés megértése

A legcsendesebb járvány, ami a világban terjed, a mentális és fizikai kiégés. Mit kell tudnunk róla és hogyan kezeljük?
A mentális és fizikai kiégés megértése

Egyre többet foglalkoznak a témával, hiszen emberek millióit érinti világszerte ez a csendes járvány, a mentális és fizikai kiégés, kortól és nemtől függetlenül. Ez nem meglepő, hiszen annyi feladattal és elvárással kell szembe néznünk a mindennapokban. Az állandó nyomás, hogy karrierünkben teljesítsünk, kapcsolatokat tartsunk fenn, és lépést tartsunk a modern élet egyre növekvő követelményeivel, hatással lehet jólétünkre.

A mentális és fizikai kiégés

A mentális és fizikai kiégés, bár gyakran figyelmen kívül hagyják vagy elutasítják, egy nagyon súlyos állapot, amely figyelmet és megértést igényel, különben egészségünkkel fizethetünk érte.
Kiégésnek nevezzük a tartós stressz okozta krónikus pszichés és érzelmi kimerültség állapotát. Jellemzően munkával vagy személyes kötelezettségekkel kapcsolatos.

Elsöprő fáradtság, cinizmus és a munkától vagy más egykor élvezetes tevékenységtől való elszakadás érzése jellemzi. A fizikai kiégés viszont extrém fizikai kimerültségben nyilvánul meg, amelyet gyakran számos testi tünet kísér, mint például fejfájás, izomfájdalom és gyakori megbetegedések.

Mi okozza pontosan?

A kiégés egyik fő oka a krónikus stressz. Amikor a stressz állandóan jelen van életünkben, testünk és elménk küzd a életben maradásért. A szervezetet tartósan magas szintű stressz éri, felborulhat a hormonháztartás, alvászavar alakulhat ki és legyengülhet az immunrendszer, így az érintett személyek gyakran megbetegednek vagy mentális problémákkal küzdenek. Gyakran elég egyetlen inger, hogy az idegrendszer fizikai tüneteken keresztül jelezze a problémát. A leggyakoribb pl. a hányás, hasmenés.

A munkahelyi túlterheltség, a hosszú munkaidő és a munka feletti kontroll hiánya okozza általában a mentális kiégést. Sok alkalmazott nyomást érez ha irreálisan túl sok az elvárás, ami a stressz és a kimerültség könyörtelen ciklusát eredményezi. Ezenkívül a modern digitális korszak elmosta a határokat a munka és a magánélet között, ami egyre nehezebbé teszi a feltöltődést a szabadidőben.

A munkahelyi problémákon kívül a személyes kapcsolatok, a pénzügyi gondok és a társadalmi nyomás is hozzájárulhat a kiégéshez. Ahogy láthatjuk, kortól és nemtől függetlenül mindenkit érinthet a probléma. Sok iskolás korú gyermekkel fordulnak orvoshoz a szülők, ugyanis hatalmas teher nehezedik rájuk az egyre növő követelményekkel szemben.

A mentális és fizikai kiégés következményei

A kiégés következményei messzemenőek, és életünk minden területére hatással lehetnek. A munkahely okozta kiégés a termelékenység csökkenéséhez, a hiányzások növekedéséhez és a hibák elkövetésének nagyobb valószínűségéhez vezethet. Ez a személyes kapcsolatok rovására mehet, mivel az egyének érzelmileg visszahúzódhatnak.

Ezenkívül a kiégés súlyos következményekkel járhat mentális egészségünkre nézve. Megjelenhetnek szorongásos zavarok, depresszió és súlyosabb esetben szerhasználati problémák, alkoholfüggőség is kialakulhat.
A kiégés megelőzéséhez és kezeléséhez kulcsfontosságú az öngondoskodás előtérbe helyezése és az egészséges határok meghúzása. Íme néhány jó tanács, amelyek megfogadásával leküzdhető a kiégés.

A mentális és fizikai kiégés

Mit tegyünk, ha úgy érezzük, minket vagy valamelyik szerettünket érinti a probléma?

Az első, hogy felismerjük a jeleket

Ha olyan tüneteket észlelünk magunkon, mint például a krónikus fáradtság, ingerlékenység vagy a motiváció hiánya, esélyes, hogy közel állunk a kiégéshez.  A probléma felismerése azonban első lépés a megoldás megtalálása felé.

Tűzzünk ki reális célokat és elvárásokat

Legyünk tudatában korlátainak, és ne vállaljunk többet, mint amennyit elbírunk. Tűzzünk ki elérhető célokat, és oszuk fel a nagyobb feladatokat kisebb, könnyen elérhető lépésekre.

Az öngondoskodás fontossága

Vegyünk részt olyan tevékenységekben, amelyek örömet okoznak és segítik a feltöltődést. Legyen szó a természetben töltött időről, spirituális lelkigyakorlatokról vagy hobbiról, a lényeg, hogy jól érezzük magunkat.

Határok felállítása

Tudjunk nemet mondani, amikor szükséges, és húzzuk meg a határokat a munka és a magánélet között. Hagyjuk magukra telefonjainkat és számítógépeinket és kapcsoljuk ki az agyunkat.

Segítséget kérni nem szégyen

Sokan küzdenek hasonló problémákkal, csak sok esetben nem tudunk róla, mert hozzánk hasonlóan mások is magukban tarthatják, ami nyomja lelküket.Beszélgethetünk barátokkal, családtagokkal vagy szakemberekkel. Sok esetben már akkor megkönnyebbülést tapasztalhatunk, ha kibeszéljük magunkból a problémáinkat.

Stresszkezelési technikák gyakorlása

Különböző stresszkezelési technikák léteznek, amelyekkel csökkenthető a feszültség. Ilyen például a jóga, a meditáció és a különböző léglőgyakorlatok. A legjobb budapesti jógastúdiók számos jógaórát kínálnak, ahol megtanulhatóak ezek a módszerek.

Fontos megjegyezni, hogy a kiégés nem a gyengeség jele, hanem a hosszan tartó stressznek való kitettség következménye. Legyünk jók magunkhoz, helyezzük magunkat előtérbe. Ne féljünk változtatni, ha úgy érezzük, hogy egy adott élethelyzet vagy szituáció nem kedvező számunkra.

További érdekes cikkekért kövessetek minket a Tiktokon vagy a Facebook oldalunkon, így garantáltan nem maradtok le legújabb tartalmainkról.

Felhasznált képek: pexels.com

 

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions