Az önbeszéd és a tudatos teremtés

Az önbeszéd és a tudatos teremtés

Amikor a személyes fejlődésről és a sikerek eléréséről kerül szó,  általában olyan tényezőkre helyeződik a fókusz, mint a kemény munka, a kitartás, a tehetség és a lehetőségek. Bár ezek az elemek kétségtelenül elengedhetetlenek ahhoz hogy sikert érjünk el, mégis vagy egy figyelmen kívül hagyott szempont, amely óriási teremtőerővel bír életünk alakításában. Ez pedig nem más, mint az önmagunkkal folytatott kommunikáció, vagy is az önbeszéd.  Ugyanis nem mindegy, milyen módon kommunikálunk magunkkal, hiszen gyakran tudattalanul választott gondolataink mélyen befolyásolják gondolkodásmódunkat, tetteinket és végső soron megtapasztal valóságunkat. Ebben a cikkben feltárjuk az önbeszéd és a tudatos teremtés fontosságát, megértjük életünkre gyakorolt hatásukat, és gyakorlati módokat kínálunk ahhoz, hogy a maximálisan kihasználjuk ennek erejét.

Mit értünk önbeszéd alatt?

Az önbeszéd az elménkben zajló folyamatosan jelen lévő belső párbeszédre utal. Magában foglalja az önmagunkról, másokról és a minket körülvevő világról alkotott gondolatainkat, meggyőződéseinket és értelmezéseinket. Ez a belső beszélgetés automatikus, mely motiválhat minket, növelheti önbizalmunkat, és elősegítheti azt a fajta gondolkodásmódot amellyel növekedhetünk, lehetővé téve számunkra, hogy leküzdjük a kihívásokat.

Ezzel szemben a negatív önbeszéd önkorlátozó lehet, ami önbizalomhiányhoz, félelemhez és olyan berögzült gondolkodásmódhoz vezethet, amely akadályozza a fejlődést.

A hiedelmek ereje

Az önmagunkkal és önmagukról folyó párbeszéd szorosan összekapcsolódik hiedelmeinkkel, amelyek gondolataink és tetteink alapjául szolgálnak. A hiedelmek tapasztalatainkon, neveltetésünkön, kulturális hatásainkon és azon tapasztalatainkon keresztül alakulnak ki, amelyeket ezeknek a tapasztalatoknak tulajdonítunk. Akár tudatosan, akár tudattalanul, hiedelmeink egyfajta szűrőt hoznak létre, amelyen keresztül érzékeljük a világot. Formálják elvárásainkat és befolyásolják vágyainkat. Ha sikerül felismerni és tudatosítani hiedelmeinket, és tudatosan meg tudjuk változtatni a negatív hiedelmeket pozitívra, átalakíthatjuk önbeszédünket, és ennek következtében a valóságunkat.

Az önbeszéd és a tudatos teremtés – A vonzás törvénye

A tudatos teremtés, más néven a vonzás törvénye, az a szemléletmód, mely szerint gondolatainknak és érzelmeinknek megvan az az ereje, hogy vágyainkat valósággá alakítsa. Ezen elv szerint a hasonló vonzza a hasonlót, és ha gondolatainkat, érzelmeinket és tetteinket összhangba hozzuk szándékainkkal, pozitív eredményeket vonzhatunk magunkhoz. Ebben a folyamatban döntő szerepet játszik az önbeszédünk, amely meghatározza gondolataink és érzelmeink minőségét. A pozitív és megerősítő önbeszéd ápolásával gondolkodásmódunkat a bőség, a lehetőségek és a siker felé mozdíthatjuk el, ezáltal pozitív és számunkra vágyott tapasztalatokat hívhatunk be az életünkbe.

Hogyan használhatjuk ki maximálisan az önbeszéd erejét?

Az alábbi tippek betartásával átalakíthatjuk az önmagunkkal folytatott kommunikációt. Nézzük, melyek ezek:

Tudatosság: Az öntudat fejlesztése az első lépés ahhoz, hogy átalakítsuk az önmagunkkal folytatott belső párbeszédünket. Figyeljünk a belső párbeszédre, azonosítsuk a negatív vagy korlátozó gondolatok mintáit. A mindfulness gyakorlatok, mint például a meditáció, rendkívül hasznosak lehetnek ezeknek a gondolatoknak a megfigyelésében és az azoktól való elszakadásban.

Átfogalmazás: Tudatosítsuk és ismerjük fel a negatív önbeszédet, majd fogalmazzuk át azt pozitívabb és megerősítőbb kijelentésekké. Cseréljük le az önkritikát, és helyettesítsük a “nem tudok” helyett a “tudom” vagy a “tanulok” kifejezést. Gondolataink átalakításával megváltoztatjuk nézőpontunkat, és megnyílunk az új lehetőségek előtt.

Megerősítések: Használjunk megerősítéseket a pozitív önbeszéd tudatos létrehozására. A megerősítések olyan pozitív kijelentések, amelyek a kívánt tulajdonságokat vagy eredményeket tükrözik. Ismételjük meg ezeket naponta, meggyőződéssel és érzelmekkel, hogy újraprogramozzuk a tudatalattit, és megerősítsük a pozitív hiedelmeket.

Vegyük körül magunkat pozitív dolgokkal: Lehetőségeinknek megfelelően vegyük körül magunkat támogató egyénekkel, inspiráló dolgokkal és olyan környezetekkel, amelyek elősegítik a pozitív önbeszédet. Válasszunk olyan tevékenységeket, amelyek felemelnek és motiválnak, megerősítve ezzel a pozitív gondolkodásmódot.

Következetesség és türelem: Az önbeszéd átalakítása nem tud megtörténni egyik napról a másikra, ezért következetességet és türelmet igényel. Mindenképpen türelmesnek kell lennünk magunkkal, és ne feledjük, hogy a változáshoz idő kell. Örüljünk a kis sikereknek és tartsuk fenn a pozitivitást. Próbáljuk meg a problémákban is a jót keresni és megérteni, hogy minden azért történik, hogy felismerjük, mi a jó nekünk és tanuljunk belőle. k

Az önbeszéd és a tudatos teremtés összefoglalva

Az önbeszéd és a tudatos teremtés erejét nem lehet alábecsülni. Belső párbeszédünk tudatos megfigyelésével, negatív hiedelmeink azonosításával és pozitív megerősítések tudatos létrehozásával lehetőségek egész tárháza nyílhat meg előttünk. Önmagunkkal folytatott beszélgetésünk formálja valóságunkat, befolyásolja gondolkodásmódunkat, érzelmeinket és tetteinket. Következetes gyakorlással és a megerősítő gondolatok ismétlésével és rögzítésével kiaknázhatjuk határtalan lehetőségeinket, legyőzhetjük az akadályokat, és megvalósíthatjuk azt az életet, amire vágyunk.

További érdekes cikkekért kövessetek minket a Yogayogi Magyarország Facebook oldalán vagy a Tiktokon, így biztosan nem maradtok le a legfrissebb hírekről a tudatos életmód témakörében. Ha pedig kipróbálnátok a jógát, de még nem tudjátok melyik stúdiót válasszátok, tekintsétek át a legjobb budapesti jógastúdiók listáját oldalunkon.

Felhasznált képek: pexels.com 

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions