Díváli, a fény ünnepe – Idén Budapesten is!

A Díváli, a fény ünnepe a hindu vallás egyik legjelentősebb ünnepe. Így a világ minden olyan pontján, ahol mára elterjedtté váltak a hindu kultúra különböző elemei, megemlékeznek erről a hagyományról. És ez nincs másként Budapesten sem!
Díváli, a fény ünnepe – Idén Budapesten is!

Mi a Díváli, a fény ünnepe? Honnan ered ez a régi hagyomány, és miként szokták tradicionálisan megünnepelni? Na, és persze: itthon, Magyarországon is meg tudjuk ünnepelni? A választ ez utóbbira már most eláruljuk: természetesen! Mi pedig ebben a cikkben azt is elmondjuk, hogy milyen hazai eseményeken vehetünk részt e különleges alkalomból.

Tehát a mi tanácsunk: ha téged sem kizárólag a jógázás, hanem a vallási háttere, a kultúrájának hagyományai is érdekelnek, akkor mindenképpen olvass tovább! Ez ugyanis nemcsak egy számunkra egzotikus, de színes és izgalmas világ is, amibe érdemes egy kicsit jobban beleásni magunkat.

Mi a Díváli, a fény ünnepe?

Mielőtt bármiféle ünneplésbe fognánk, fontosnak tartjuk egy kicsit mesélni arról, hogy tulajdonképpen miről is szól a fény ünnepe. Ahogyan a Wikipedia fogalmaz, a „díváli, más néven dípávali, a hindu vallás egyik legjelentősebb ünnepe, amelyről a szikh és dzsaina vallásúak is megemlékeznek. A hindu holdnaptár kárttika hónapjában (október-november) az újhold napjára esik.” Ez idén november 4-ére esik, de az ünnep maga nem csak egy nap: Indiában nyolc teljes napon át ünnepelnek!

A fény ünnepe ráadásul az indiai újév kezdetét is jelzi, így tiszta lapot ad az újrakezdésre. Neve pedig egy szanszkrit szóból, a deepából származik, ami fényt jelent. A fény ebben a kultúrában jelképezi a megvilágosodást, illetve a jó győzelmét is a gonosz felett. Arra pedig, hogy az igazságosság győzedelmeskedik az igazságtalanság felett több millió apró fény emlékeztet. Indiában úgy tartják, hogy ez az ünnep lelki tisztaságot és anyagi bőséget hoz az ünneplőknek.

díváli a fény ünnepe

Honnan ered ez a hagyomány?

Nem akarjuk nagyon részletesen leírni a történelmi vonatkozást, csak egy kis áttekintés szeretnénk adni, hogy mégiscsak tisztában legyünk azzal, honnan indult ez a csodaszép ünnep. A Díválit egy történelmi esemény hívta életre, ez pedig Ráma király esete.

A király 14 évig száműzetésben élt, ahonnan azután tért vissza hazájába, Ayodhya városba, hogy kiszabadította a kedvesét Rávana – a gonosz démonkirály – fogságából. A városba visszatérve a népe úgy tisztelgett a jó uralkodó előtt, hogy mindenki sok kis lámpást gyújtott, így szegélyezve a hazafelé vezető útját.

Így ünnepeld a Díválit!

A Díváli, a fény ünnepe valójában egy fesztivál, ami, ahogyan fent is említettük nyolc napon át tart. Ilyenkor az emberek új ruhákba öltöznek, kidíszítik a házaikat és minden nap vallási szertartásokat végeznek. De hozzátartoznak az ünnephez a színes, nevetéssel, tűzijátékkal és csillagszórókkal teli, díszesen kivilágított utcák is. A templomokban ilyenkor édességeket és virágokat hagynak az oltáron. Ez az az ünnep, amikor a Gangeszen és a Jamunán is mécsesek úsznak – ezzel a képpel már találkozhattál számtalan felületen.

Az esti lámpásgyújtás más okból is bekerült a hagyományok közé. Úgy tartják, hogy ezek fénye ilyenkor a házakhoz vezeti Laksmi istennőt, aki a gazdaság és a jólét istennője. A tradíció szerint Laksmi ilyenkor járja a portákat, és minden kivilágított házat megáld. Indiában úgy tartják, hogy Laksmi ilyenkor Gruhalaksmi-formában – azaz a tökéletes háziasszony formájában – van jelen. Így ilyenkor a háziasszonyokat is ünnepelik, ajándékokat adnak nekik. De a vendéglátás is előtérbe kerül, sokáig sütnek-főznek, hogy rengeteg finomság kerüljön az asztalokra.

díváli a fény ünnepe

Ünnepeld meg Budapesten is!

Természetesen itthon a Díváli, a fény ünnepe nem teljesen úgy néz ki, mint például Indiában, az ünnep bölcsőjében. Ez viszont nem jelenti azt, hogy ne tiszteleghetnénk mi is ezelőtt a hagyomány előtt – gyakorlatilag bárhol a világon. Budapesten például több olyan esemény is lesz, amin részt vehetünk a Díváli kapcsán, és belekóstolhatunk a hindu hagyományokba. Mondjuk is, hogy merre indulj, ha kíváncsi vagy!

Az Impact Hubban közelebbről is megismerkedhetsz az ünneppel és rá is hangolódhatsz egy vezetett meditációval, végül pedig levezetheted az egészet egy ászanagyakorlással. Az estét egy hangtál-hangfürdő zárja, hogy teljes legyen a kép. A Shalimar Indiai étteremben ezen a napon a Díváli gasztrokultúra lesz az étlapon, így megízlelhetjük, milyen fogásokkal ünnepelnek Indiában, de a zenés-táncos mulatság sem fog elmaradni! A Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorházban egy kicsit más oldaláról fogják meg az ünnepet: egy táncos utazásra hívnak téged is, hogy e művészet által merülhess el az ünnepben.

Hangolódj!

Mindezek mellett persze az is fontos, hogy lélekben felkészülj erre az ünnepre, és próbáld magadban tudatosítani a Díváli, a fény ünnepe mondanivalóját. Koncentrálj arra, hogy a jó legyőzi a gonoszt, arra, hogy eljön az új év, ami a megújulást, a tiszta lappal indulást szimbolizálja! Bárhol is légy a világon, ezeket bátran mantrázhatod magadban, és gyújthatsz egy mécsest!

 

Szeretnél még többet megtudni a jógázásról, és nem szeretnél lemaradni az ehhez kapcsolódó eseményekről sem? Kövesd a Facebook-oldalunkat még több információért!

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions