Szanszkrit szavak: Jóga szótár kezdőknek

Szanszkrit szavak: Jóga szótár kezdőknek

 Az ókori India és a hindu vallás máig használt nyelve a szanszkrit. Bár javarészt minden testtartásnak meg van a magyar jelentése, akadhat néhány szó, melyet máig eredeti formájában használnak az oktatók. Összegyűjtöttünk néhányat közülük… 

A jóga tudománya az ókori Indiába nyúlik vissza. E tudás sokáig íratlan formában került átadásra nemzedékről nemzedékre. Az első írásos feljegyzések a Kr.e. 1000 és 600 között íródtak, de a különböző ismereteket és gyakorlatokat Pantajali rendszerezte, Jógaszútrák című művében, melynek nyelve az ősi szanszkrit volt. Nézzük hát, mit jelentenek a budapesti jógastúdiók által is használt kifejezések!

Szanszkrit szavak a jógában

1.) Asana

Az asana (ászana) jelentése szilárd és kényelmes meditációs testhelyzet, jóga pozíció, mely pihentet és harmóniába hoz. A nevek utótagjaként használják, mint például Dhanurasana. (Íj póz.) Az ászanák megerősítik a testet, fokozzák testtudatot, fejlesztik a figyelmet  és finomítják az érzékelést.

2.) Namaste

A Namaste Indiában egy köszönési forma, jelentése: Üdvözlöm a benned lakozó Isten(i)t. Már a Védák könyvében is szerepel. A köszöntést a mellkasunk közepe előtt befelé összeillesztett tenyerekkel, csukott szemmel, kissé előre meghajolva végezzük, majd kimondjuk, hogy namaste. Úgy tartják, hogy ha szívből jövő érzésekkel és tudatosan hajlunk meg a másik ember lelke előtt, akkor egy spirituális kapcsolat jön létre a két személy között, elindítva így egy pozitív rezgéskört. Az így kialakult boldogságspirál hatására a két személy szívcsakrái összehangolódnak egy kis időre.

“Nagyra becsüllek Téged, hordozóját a Világ Egének, Hordozóját a Szeretetnek és Fénynek,
Tisztelem Benned az Igazság és Béke templomát…
Tiszteletben tartom a Csillagot, hol vagy, ha magadba mélyedsz, és hová lelkem száll, amikor elréved, Az Egyetlen bennünk közös honát.”

3.) OM

Az om (AUM) szótag a teremtés első pillanatától a Legfelsőbb Urat és a transzcendentális szférát képviselő hangvibráció, mely magában foglalja a teremtő minden energiáját, ugyanakkor a legfontosabb hindu szimbólum is. Három hangból tevődik össze, „A”, „U”, és „M” melyek a világ hármasságát, de ugyanakkor teljességét fejezik ki. Ez a hang a harmadik szem csakra mantrája is. (A csakrákról bővebben ebben a cikkünkben olvashatsz)

“A” = durva anyagi világ(az ébrenlét állapota)

“U”=  az asztrálsíkot (az álom állapota),

“M” = az elmén túljutott állapotot, a mélyalvás szimbóluma.

Az OM mint hindu szimbólum.

4.) Szamádhi

A szamádhi szintén egy szanszkrit szó, magyar megfelelője nincs. A Bhagavad Gítá így ír róla: ” A tökéletesség szintjét szamádhinak, vagy másképp transznak hívják. Ilyenkor a jóga gyakorlása által az ember elméje minden anyagi tevékenységtől mentes. A jógi ebben az állapotban tiszta elméje segítségével megláthatja önvalóját, s örömet, élvezetet tud meríteni abból. Ezen az örömteli síkon az embernek határtalan lelki boldogságban van része, amelyet transzcendentális érzékszerveivel tapasztal. Más szóval tehát a spiritualitás és meditáció legmagasabb foka.

Plusz egy mantra

5.) Shanti, shanti, shanti

A szanszkrit Shanti szó jelentése béke, békesség. Egy univerzális békemantra, három szintet, tartományt, birodalmat szólít meg: legyen békesség fizikai, szellemi- spirituális szinten, illetve múljon el minden, ami a belső nyugalmunkat megzavarhatja. Használd ezt a mantrát, ha több harmóniát, együttérzést, nyugalmat szeretnél az életedben, vagy ha nehéz helyzetekkel, kihívásokkal kerülsz szembe.

[youtube v=”ijfLsKg8jFY”]

 

 

 

 

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions