Csakrák -Az energiahálózat hatása a mindennapokra

A csakrák a test fő energiaközpontjai, melyek már a sokezer éves ősi indiai iratokban is említésre kerültek. Kiegyensúlyozott működésük során az energia szabadon áramlik át rajtuk, így biztosítva számunkra a harmóniát fizikai testünk, szellemünk és lelkünk között. Mielőtt belemerülnénk hogyan kerülhetnek ezek az energiapontok egyensúlyba, fontos tudnunk, hogy mi azok, mit képviselnek, illetve hogyan befolyásolják elménket, testünket és életünket. 
Csakrák -Az energiahálózat hatása a mindennapokra

A csakrák a test fő energiaközpontjai, melyek már a sokezer éves ősi indiai iratokban is említésre kerültek. Kiegyensúlyozott működésük során az energia szabadon áramlik át rajtuk, így biztosítva számunkra a harmóniát fizikai testünk, szellemünk és lelkünk között. Mielőtt belemerülnénk hogyan kerülhetnek ezek az energiapontok egyensúlyba, fontos tudnunk, hogy mi azok, mit képviselnek, illetve hogyan befolyásolják elménket, testünket és életünket. 

A csakra szó az ősi szanszkrit szóból ered, melynek jelentése kerék vagy a jógik által használt másik kifezejés, energiaörvény. Mai szóhasználatunkban ez a kifejezés a finomenergetikai testünkre utal. Összesen 7 fő csakra létezik, de sokan ennél többet mondanak, hiszen számításba veszik hogy egyes csakráknak elülső illetve hátulsó oldaluk is van. Ezek az anyagi szerkezettel nem rendelkező energiapontok a gerincoszlop mentén helyezkednek el a gerinc tövétől a fejtetőig, melyek fentről lefelé és lentről felfelé is képesek energiát szállítani.

A csakrák hatása a mindennapokra

Csakrarendszerünk állapota teremti meg a hangulatunkat, egészségünket valamint határozza meg életszemléletünket a mindennapokban, hiszen minden, ami a közvetlen környezetünkben történik, hatással van rájuk.

Amikor működésük kiegyensúlyozott és az energia – akárcsak egy folyó- könnyedén és simogatóan áramlik át rajtuk, az életünket kielégítőnek és gyönyörűnek látjuk. A teljesség érzését tapasztaljuk érzelmi, mentális és fizikai szempontból. Minél több szeretet érzünk, annál tágabb és nagyobb lesz a körülöttünk lévő energiamező, amely áthatja a finomenergetikai testünket.

Sok negatív érzelem és energia hatására viszont elzáródhatnak ezek a csatornák, energiamezőnk beszűkülhet, így eredményezve negatív körülményeket az életünkben. Folyamatos sikertelenség, depresszió, harag, gyengeség, rosszabb esetben betegség, teljes energiahiány esetén pedig halál is bekövetkezhet.

Rengeteg mindennel tudjuk azonban stimulálni és optimalizálni a csakrák működését, a jóga például kiváló eszköz erre, de nézzük meg bővebben, mi minden segíthet még fenntartani a pozitív energiák áramlását.

A csakrák kiegyensúlyozása

Szerencsére a természet tárházában fellelhető az összes olyan kincs, amely segíthet újra egyensúlyba kerülni. Kristályok, a természetes ételek fogyasztása, a rendszeres jóga és meditáció pozitív energiákat hoznak az életünkbe. Szintén fontos figyelembe venni az 5 természeti elemet, melyeket erősen ajánlott bevinni az otthonunkba. Minden csakrához 1-1 természeti elem tartozik.

A csakrák 5 eleme.

Az 5 elem

Föld elem: A gyökércsakrához tartozik, kisebb fák és földbe ültetett élő szobanövények rengeteg földenergiával rendelkeznek.

Víz elem: A szakráliscsakrához tartozik, egy akvárium vagy szökőkút hangja pozitív hatással van az elmére.

Tűz elem: A napfonatcsakrához tarozik, a gyertyagyújtás illetve a sólámpa elhelyezése a lakásban sokat segíthet.

Levegő elem: A szívcsakra eleme, rendszeres szellőztetés által friss levegő áramlik az otthonunkba, illetve itt említendő a füstölők, illóolajok használata is.

Éteri elem: A torokcsakrához tartozik, ide kapcsolónak a szavak energiái, amelyek otthon elhagyják a szánkat. Figyeljünk oda gondolatainkra, cselekedeteinkre, beszédünkre, ugyanis rengeteg energialenyomat maradhat a lakásban, amelyektől hosszú idő lehet megszabadulni és még több negatív történést vonhatnak maguk után.

A fizikai világhoz kötődő csakrák

1.) Gyökércsakra

A gyökércsakra a gerinc alján, a gáttájékon található. Ez a csakra köt minket az anyagi léthez, vagyis fizikai testünkhöz. Eleme a föld. Fizikai feladata a leföldelés és az aktivitás. Színe a vörös. Mantrája a LAM. Harmonikus működésénél egészségesek, erősek vagyunk, két lábbal állunk a földön. Alul, illetve túlműködés esetén megjelenhet: félénkség, önkárosító viselkedés, szorongás, depresszió, pénzügyi problémák és különböző betegségek is mint pl. hasmenés, fogproblémák, hátproblémák, vesekő, végtagok hidegsége. Kristályai: minden vörös és fekete ásvány, pl.: rubin, vérkő és a feketekő. Illóolajai: mandarin, szegfűszeg, rozmaring.

Javasolt jóga ászanák: Harcos pózok, Baddhakonászana, Hanumánászana, Malászana, lefelé néző kutya, eke állás.

2.) Szakráliscsakra

Másnéven szexcsakra. Elhelyezkedése a nemi szerveknél található, 3 ujjnyi távolságra a köldöktől.  Előre és hátrafelé is mutat. Ez a központ teszi lehetővé, hogy élvezzük az életet. Megfelelő működése esetén úgy érezzük, hogy megérdemlünk minden jót és ezzel bőséget teremtünk magunknak. Eleme a víz. Kristályai a borostyán és karneol. Illóolajai: kardamon, szantálfa, ylang-ylang , Jázmin, szantálfa, mosuz. Fizikai feladata a nemi szervek ellátása energiával. Színe: a narancssárga. Mantrájaa VAM. Harmonikus működése esetén bízni tudunk önmagunkban és másokban, kimutatjuk érzéseinket, kreatívak vagyunk.Túlműködése esetén megjelenik az érzelmi kiegyensúlyozatlanság, befolyásolhatóság, illetve a túlzott szexuális vágy. Alulműködés esetén frigidség, ridegség, önbizalom hiány, ok nélküli bűntudat.

Javasolt jóga ászanák: csípőnyitások valamit olyan ászanák, amelyekben a lábak nagy terpeszben vannak: pl. Hanumánászana, Malászana ,Baddhakonasana, Gomukhászana.

3.) Napfonatcsakra

Másnéven solar-plexus vagy köldökcsakra. Elhelyezkedése: a köldöknél, a gyomorszáj tájékán.Közvetlen kapcsolatban áll az önértékeléssel, másokkal való viszony kialakításával. Fizikai feladata az emésztő és kiválasztó szervek energiaellátása. Eleme a tűz, színe a sárga. Kristályai a jáde, tigrisszem, citrin. Illóolajai: bergamott, cajeput, levendula, fahéj, narancs. Mantrája: RAM. Harmonikus működése esetén az egyén tiszteli önmagát és másokat, életereje sugárzik, életvidám, nyitott és tettre kész.Túlműködés esetén megjelenik a mások fölötti hatalmaskodás, ítélkezés, mások érzéseinek és akaratának figyelmen kívül hagyása, düh, munkamánia. Alulműködés esetén: önbizalomhiány, félelem, kedvetlenség, magánytól való félelem, sikertelenség érzése, idegesség.

Javasolt jóga ászanák: Tirjaka-tádászana, Utthita-trikónászana, Halászana

A csakrák jelképei.

A magasabb síkok csakrái

4.) Szívcsakra

A szívcsakra a mellkas alsó részében,  a szív magasságában középen helyezkedik el. Feladata az életerő ébren tartása, szeretet megélése és fenntartása. Eleme a levegő, színe a zöld. Manrája a JANG. Kristálya a rózsakvarc. Illóolajai: Bazsalikom, rózsa, jázmin, ibolya, kömény. Harmónikus működés esetén az egyén együttérző, feltétel nélkül szeret, gondoskodó, harmóniára törekvő, önzetlen. Túlműködés esetén birtokló természetű, szeretetének feltételt szab. Alulműködés esetén fél a visszautasítástól, érdemtelennek találja magát a szeretetre, zárkózott,.

Javasolt jóga ászanák: Vírabhadrászana, Szfinx póz, Bhudzsangászana, Astángászana

5.) Torokcsakra

A torokcsakra a nyak és a torok területén helyezkedik el. Feladata a hangképző és légző szerveink energia ellátása, valamint önkifejezésben nyilvánul meg. Gyakran a ki nem mondott érzések blokkolják, mely megakadályozza az energiák továbbhaladását a felsőbb csakrák felé. Eleme az éter és a levegő. Színe a kék. Mantrája a HAM. Kristályai az amazonit, türkiz.  Illóolaja az eukaliptusz, fenyő, zsálya, geránium, levendula és rózsaolaj. Harmonikus működése esetén az egyén kommunikációs képességei jók, könnyen kifejezi magát, őszinte. Túlműködés esetén bőbeszédű, önelégült, arrogáns, hazudozik. Alulműködés esetén önbizalom hiányos, megbízhatatlan, megjelenik a gombócérzet a torokban.

Javasolt jóga ászanák: gyertyapóz, halpóz, tarkóállás.

6.) Homlokcsakra

Másik elnevezése a harmadik szem csakra, a két szemöldök között található. Az intuíciónkért, intelligenciánkért felelős. Színe az ibolya, mantrája OM. Eleme nincs, mert nem a fizikai síkhoz tartozik. Kövei az ametiszt, zafír. Illóolajai a  jázmin, muskotályzsálya, pacsuli, cajeput, cirbolya, rozmaring, eukaliptusz. A homlokcsakra a lélek színtere és vezeti a meditációt illetve az elmélkedés irányát. Harmonikus működés esetén az egyén  karizmatikus, erősen intuitív, jók tanulási képességei és a memóriája. Túlműködés esetén arrogáns, túl materialista. Alulműködés esetén fél a sikertől, alacsonyra állítja a mércét, feledékeny, hallucinál, tanulási nehézségekkel küzd.

Javasolt jóga ászanák: Ardha-ustrászana, Parighászana, Ardha-matszjéndrászana

A legmagasabb rendű erőközpont

7.) Koronacsakra

A koronacsakra a kutacsnál, a fejtetőn helyezkedik el, szemben a gyökércsakrával. Tölcsére felfelé néz.
Eleme nincs, mert nem az anyagi síkhoz tartozik. Általa tapasztalhatjuk meg isteni eredetünket, tudatunkat es az egységérzetet. Színei a fehér vagy az arany fény. Mantrája: om, om mani padme hum. Kristályai a hegyikristály és a gyémánt. Illóolajai: babér, mirha, tömjén, lótusz. Harmonikus működése esetén az egyén kisugárzó személyiséggel rendelkezik, nyugodt, harmónia van körülötte. Túlműködés esetén megjelenhet a mániás depresszió, szexuális zavarok, frusztráltság. Alulműködés esetén állandóan kimerült, hezitál, nem érzi, hogy valahová tartozna, bizonytalan, céltalan, halálfélelme van.

Javasolt jóga ászanák: fejenállás.

[youtube v=”eOpOaG1-83Y”]

 

Reméljük segítségedre lehettünk cikkünkkel és hasznosítani fogod az olvasottakat, így gyógyítva az életed. További érdekességekért és cikkekért olvasd tovább híreinket.

A Yogayogi részt vesz a Libri ajánlói programban. A vásárlót semmilyen extra költség nem terheli. 

 

 

 

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions