Jógázás otthon – Így vágj bele egy új életmódba

Van, aki úgy gondolja, hogy a jógázás otthon nem az igazi, van, aki nem is hajlandó máshol jógázni, és van, aki szeretne néha otthon is gyakorolni, de nem tudja, hogyan fogjon bele. Ezzel a cikkel most ez utóbbi csoportba tartozóknak segítünk – és lehet, hogy azokat is meggyőzzük, akik nem szeretnek otthon jógázni!
Jógázás otthon – Így vágj bele egy új életmódba

A jógázás otthon is élmény! Tujduk, hogy a legjobb jógastúdiók Budapesten ma már olyan sokféle lehetőséget kínálnak, hogy mindenki megtalálhatja óráik között a kedvére valót. Hatha jóga, bikram jóga, jóga kezdőknek, haladóknak és profiknak, szabadtéri jóga, aromaterápiás jóga, meditáció… a sort bármeddig tudnánk folytatni. A jógik által, stúdiókban tartott órák ráadásul azért is nagyon fontosak, mert a jógánál elengedhetetlen a mozdulatok megfelelő végzése, ezért nem lehet azonnal, kellő gyakorlás nélkül belefogni. Mégis: olykor dönhetünk az otthoni jógázás mellett is.

Miután valaki begyakorolt egy mozdulatsort, amit már magabiztosan, hibátlanul végez, indulhat a jógázás otthon! Előfordulhat ugyanis, hogy a rohanó mindennapokban épp olyankor van a kedvenc jógaóránk, amikor nem érünk rá, máskor viszont, amikor épp ráérnénk, nem tudunk elmenni egy ilyen foglalkozásra. Éppen ezért lehet praktikus, ha felkészülünk az otthoni jógázásra. És hogy hogyan? Most beavatunk!

Jógázás otthon

Amikor szóba kerül a jógázás otthon, azonnal számtalan kérdés merülhet fel benned. Melyek azok az eszközök, felszerelések, amelyekre szükségem lesz? Milyen a megfelelő hely a jógázásra? Milyen jógatípust, illetve milyen mozdulatsort válasszak? Most szépen, sorban minden kérdésedet megválaszoljuk!

Szerezd be a jógafelszerelésed!

A futás és a fitness után talán a jóga az a mozgásforma, amely a legkevesebb felszerelést igényli. Javasoljuk hogy a ruhatáradba mindenképpen építs be egy kényelmes, elasztikus jóganadrágot, egy jó alátámasztást biztosító sportmelltartót, valamint egy légáteresztő felsőt. Ma már annyira elterjedt ez a mozgásforma, hogy vannak kifejezetten jógázásra kifejlesztett ruhák. Ezek a gyakorlatok végzése közben kényelmesen követik a tested, nem csúszkálnak, nem feszülnek meg túlságosan. Igyekezz kifejezetten ilyen termékeket beszerezni!

Ha megvan a ruhád, szükséged lesz még egy jógamatracra, amit bármelyik nagyobb sportszerkereskedésben megtalálsz. Erre a legjobb, ha minden alkalommal leterítesz egy törölközőt, így egyszerűen tisztán tarthatod. (Ettől függetlenül érdemes rendszeresen áttörölni egy természetes tisztítószerrel átitatott anyaggal.) Amennyiben otthon is feldobnád a jógázás élményét, hallgathatsz különböző relaxációs zenéket, illetve használhatsz aromaterápiás olajokat, illatosított gyertyákat.

Találd meg a megfelelő helyet!

Ha jógázásba kezdesz otthon, fontos, hogy egy megfelelő, meditatív helyet teremts a mozgáshoz. Először is, találj egy csendes, nyugodt helyszínt! Lényeges, hogy ne legyen semmiféle zavaró körülmény, hiszen például, ha a párod melletted tévézik vagy a gyerekek melletted játszanak, nem fogsz tudni meditálni és befelé figyelni. Pedig ez a jógázás egyik alapja! Vonulj el, tegyél fel egy kis lágy zenét, gyújts meg néhány gyertyát, használj illóolajokat, hogy igazán ráhangolódj az élményre!

A hangulat mellett az is elengedhetetlen, hogy a jógázás otthon egy kellően tágas térben történjen. Nem feltétlenül kell hatalmas, üres szobákat szánnod egy-egy jógaórára, elég az is, ha elég helyed van arra, hogy kényelmesen végezhesd a gyakorlatokat. A lényeg az, hogy az ászanák közben ne legyen útban egy éles asztalsarok vagy szekrény, ami megzavarhat.

jógázás otthon

Válaszd ki a neked megfelelő jógatípust!

Ha ezt a cikket olvasod, biztosan tudod, hogy rengeteg különböző jógatípus létezik. Az, hogy melyiket választod a jógázáshoz otthon, egyáltalán nem mindegy. Ahogyan fent is említettük, elengedhetetlen, hogy először megfelelően begyakorolj egy mozdulatsort, amiben a legjobb, ha egy jógi van a segítségedre, aki kijavíthatja, ha az elején még hibázol. Azonban az sem mindegy, hogy mi a célod a jógázással. Nézzük meg most ez alapján, hogy mi mindent választhatsz!

A jóga célja tehát összetett, mégis egyszerű. Az ősi szanszkrit irodalomban is találhatunk már róla említést, miszerint a jóga az elme irányításának és lecsendesítésének művészete. Alapvetően tehát egy spirituális gyakorlat, amely azt vallja, hogy ha megfelelő pozíciókba helyezed a tested, az úgy működik, mint egy antenna a világegyetem számára, így az visszanyeri egészséges állapotát. Amennyiben inkább a spirituális vonal érdekel jobban, javasoljuk, hogy keress fel egy jógastúdiót, ahol egy jól képzett oktató felügyeli minden egyes mozdulatod. Így biztosan helyesen és hatékonyan végezheted el a gyakorlatsort. Amennyiben inkább a feszes és izmos test elérése a cél, akkor kipróbálhatod az online jógaórákat is, hiszen remek erősítő gyakorlatokat végezhetsz.

Mindezek mellett az is nagyon fontos, hogy figyelembe vedd az edzettségi szintedet, hiszen létezik néhány jógatípus, amely komoly fizikai erőnlétet igényel, de vannak persze olyanok is, amelyeket kezdők is bátran végezhetnek, mindenféle probléma nélkül. Lényeges tehát, hogy ismerd a határaidat, figyeld a tested jelzéseit. Fokozatosan terheld a tested, így elkerülhető a sérülés és megerőltetés!

Vágj bele!

Most már nem is maradt más hátra, mint hogy kipróbáld, milyen a jógázás otthon. Készítsd elő a terepet úgy, ahogyan fent tanácsoltuk, vedd fel a jógaszettedet, gondold át, milyen gyakorlatsort szeretnél csinálni, és állj neki! És közben ne feledd: egyszer mindenki elkezdte valahogyan az (otthoni) jógázást. Legyél türelmes magaddal, hagyd, hogy ráérezz ennek a varázslatos, meditatív, mégis frissítő mozgásforma ízére!

 

A Yogayogi részt vesz a Libri ajánlói programban. A vásárlót semmilyen extra költség nem terheli. 

Szeretnél még többet megtudni a jógázásról, és nem szeretnél lemaradni az ehhez kapcsolódó eseményekről sem? Kövesd a Facebook-oldalunkatmég több információért!

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions