Nélkülözhetetlen vitaminok tavaszra

Nélkülözhetetlen vitaminok tavaszra

Az évszakok változásához szervezetünknek is alkalmazkodnia kell. Ez azt jelenti, hogy a tudatos életmód jegyében a táplálkozási és öngondoskodási rutinjainkat hozzáigazítjuk az aktuális évszak energiáihoz az optimális és egészséges működés érdekében. A tavasz ideális alkalom arra, hogy az esszenciális vitaminokat pótoljuk és a szervezetünk speciális szükségleteit kielégítő étrendkiegészítők beépítésére összpontosítsunk. Ebben a cikkben elmondjuk, melyek a nélkülözhetetlen vitaminok tavaszra, és gyakorlati javaslatokat adunk egészségünk megőrzéséhez.

 

Nélkülözhetetlen vitaminok tavaszra

Az alábbi vitaminok elengedhetetlenek ahhoz, hogy szervezetünk megfelelően működjön:

C vitamin

A tavasz együtt jár a virágok és a fák virágzásával, ezért sajnos sok ember számára kihívást jelenthet a szezonális allergia leküzdése, ugyanis megviselheti immunrendszerüket a folyamatos védekezés a pollenek ellen.  Ebben a folyamatban a C vitamin létfontosságú szerepet játszik, ugyanis erősíti az immunrendszert, csökkenti az allergiás tüneteket és segíti a bőr kollagén termelését. A citrusfélék, például a narancs, a grapefruit és a citrom beiktatása az étrendbe kiváló módja annak, hogy növeljük a C-vitamin bevitelét. Alternatív megoldásként szedhetünk C-vitamin készítményeket is, amelyek kényelmes és megbízható forrást jelentenek a szervezetnek.

D vitamin

A tél nagy részét  lakásban töltjük és kevés napfényhez jutunk. A tavaszi napsütés azonban arra ösztönöz bennünket, hogy menjünk a szabadba és töltekezzünk fel a fénnyel. A D-vitamin, amelyet gyakran “napfény-vitaminnak” is neveznek, kulcsfontosságú az egészséges csontok, fogak és immunfunkciók megőrzésében. Mivel a napfény a D-vitamin elsődleges forrása, javasolt minél több időt tölteni a szabadban, lehetőleg délben, amikor a napsugarak a legerősebbek. Ha azonban korlátozott korlátozott idő áll a rendelkezésünkre és nem áll módunkban egy nagyot sétálni a napsütésben,  a D-vitamin készítmények segíthetnek a napi D vitamin mennyiség fedezésében.

Omega-3 zsírsavak

Ahogy tavasszal aktívabb életmódot kezdünk folytatni, elengedhetetlen a szív- és érrendszer egészségének támogatása és a gyulladás csökkentése, illetve megelőzése a szervezetben. Az omega-3 zsírsavak, különösen az EPA és a DHA, számos előnnyel járnak. Ezek a jótékony zsírok nem csak hogy támogatják szív egészségét, hanem pozitív hatással vannak az agyműködésre is és csökkentik az ízületi merevséget. Javasolt ezért a zsíros halak, például a lazac, a makréla és a szardínia fogyasztása, ugyanis ezek a fajták omega-3-ban gazdagok. Azok számára, akik nem fogyasztanak halat, a halolaj tartalmú táplálék kiegészítők kényelmes alternatívát jelentenek.

Nélkülözhetetlen vitaminok tavaszra

További jótékony anyagok a szervezet támogatására tavasszal

Probiotikumok a bélflóra egészségéért

A tavasz beköszöntével fókuszunk a bélrendszer egészségére is ki kell hogy terjedjen, ezért támogatnunk kell a megfelelő emésztési folyamatot és a kiegyensúlyozott mikrobióm fenntartására törekednünk. A probiotikumok, amelyeket gyakran “jótékony baktériumoknak” neveznek, elősegítik az egészséges bélflórát, segítik az emésztést és erősítik az immunrendszert. Az erjesztett élelmiszerek, mint a joghurt, a kefir, és a savanyú káposzta kiváló természetes probiotikum források. Ezenkívül a probiotikus étrend kiegészítők segíthetnek helyreállítani és fenntartani az egészséges bélflórát.

Antioxidánsok

A tavasz rengeteg friss zöldséget és gyümölcsöt hoz magával , amelyek antioxidánsokban gazdagok, ezáltal segítenek megvédeni szervezetünket a káros szabad gyökök ellen. Javasolt minél több színes gyümölcsöt és zöldségeket fogyasztani, például bogyókat, spenótot, kelkáposztát és kaliforniai paprikát. Ezek az antioxidánsokban gazdag élelmiszerek elősegítik a sejtek egészségét, erősítik az immunitást és támogatják az általános vitalitást. Ha módunkban áll, próbáljuk meg ezeket a termékeket bio változatban, helyi termelőktől vásárolni, hogy minél több jótékony anyag a szervezetünkbe kerülhessen.

Összefoglalva

A tavasz a megújulás és a feltöltődés időszaka, ezért a megfelelő mennyiségű és minőségű vitaminok és étrend-kiegészítők fogyasztása elengedhetetlen a szervezet egészséges működéséhez, a jó közérzet és vitalitás eléréséhez.  Fogyasszunk legalább napi 2000mg C-vitamint, D-vitamint, omega-3 zsírsavakat, probiotikumokat és antioxidánsokat, hogy támogassuk az immunrendszert, a szív- és érrendszer egészségét, megőrizzük az egészséges bélrendszert és megvédjük szervezetünket az oxidatív stressztől. Azonban ne felejtsük, önmagában az egészséges táplálkozás nem elég, próbáljunk meg heti három- négy alkalommal testmozgást is végezni.

További érdekes cikkekért a tudatos táplálkozás témakörében kövessetek minket a Facebook oldalunkon vagy a Tiktokon, hogy ne maradjatok le a legújabb frissítéseinkről.

Felhasznált képek: pexels.com

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions