Spirituális elvonulás – Élet az ashramban

A nyugati emberek számára nehéz elképzelni, hogy hogyan is zajlik egy spirituális elvonulás és milyen is lehet az élet egy Ashramban. Szeretnénk egy kis betekintést nyújtani, erről a kevésbé ismert világról.
Spirituális elvonulás – Élet az ashramban

A spirituális elvonulás egyre népszerűbbé válik, azonban ennek ellenére még kevesen tudják, mit is jelent pontosan, illetve hogyan zajlik az élet egy ashramban. A mai, modern jógában az elvonulás gyakran egy pihentető szabadidős tevékenységet jelent, amikor az ember hátra hagyja a munkáját néhány napra, de valójában az igazi elvonulás ennél sokkal több.

 

Mi is pontosan az Ashram?

 

Az ashram egy spirituális menedékhely, a lelki elvonulás, visszavonulás helye. A történelemben visszatekintve, az aszkéták visszavonuló helyszíne volt, ahol a vezetőjük, vagy más szóval, a guru, bevezette őket a magasabb szellemi tanításokba. Napjainkban sincs ez túlzottan másképp. A mai ashramokat is természetközeli helyeken lelhetjük, ahol kevésbé zavaró a felgyorsult világgal járó zaj és rohanás. Bár eredetileg az ashramok Indiához köthetőek, szerencsére Magyarországon is létesültek ilyen elvonuló helyek. Közülük a legismertebb és az egyik legszebb a Krisna-völgyi ashram.

Indiában kétféle ashram létezik. Az egyik olyan embereknek nyújt otthont, akik nem képesek gondoskodni magukról vagy önhibájukon kívül kerültek az utcára. A másik kifejezetten spirituális céllal lett létrehozva, ahova azért mennek az emberek, hogy egy mélyebb megértést kapjanak magukról, feltöltődjenek testileg és lelkileg. Az emberek itt élnek, dolgoznak (szolgálják a közösséget) és lelkileg fejlődnek. Nyugaton kicsit más a helyzet, inkább a lelki fejlődést elősegítő ashramokat látogathatjuk és programjaik keretében jógát, meditációt gyakorolhatunk csoportosan, illetve szellemi tanítást kaphatunk.

 

Spirituális elvonulás

A spirituális elvonulás célja, hogy rövidebb-hosszabb időre elszakadjunk a szürke hétköznapokból és felgyorsítsuk lelki fejlődésünket. A régi időkben, a hétköznapi emberek és az uralkodók tizenöt naptól hat hónapig éltek ashramokban. Az elvonulás ideje alatt visszafogottan éltek, nem vitték magukkal vagyonukat. A földön aludtak, naponta egyszer étkeztek, táplálékból is csak annyit vettek magukhoz, amennyi minimálisan szükséges volt. Ennek lényege az volt, hogy a küldő világról befelé tereljék a figyelmüket és átformálják a személyiségüket, így amikor hazamentek, újraértékelték az életüket.

Ahogy már fentebb is említettük, manapság a modern elvonulások Európában többnyire jógáról, meditációról szólnak, de léteznek kézműves, illetve táncos, sámánok által vezetett elvonulások is. Előnyük, hogy pár napra, vagy maximum 1 hétre kiszakadhatunk a napi rutinunkból és szünetet tarthatunk, hogy rendszerezni tudjuk gondolatainkat. Sokak számára egyfajta mentális méregtelenítésként szolgál, miután feltöltődve és újult energiával állnak bele újra a mindennapi életbe. Az elvonulás lehet csoportos, egy erre megfelelő helyen, de akár magunknak is szervezhetünk egyet otthonunkban.

Spirituális elvonulás

Légy jó magadhoz

Bármilyen elvonulási forma közül is választasz – csoportos vagy egy egyéni, otthonodban általad szervezett visszavonulás-  a lényeg, hogy légy jó magadhoz. Töltsd azt a már napot azzal, hogy tényleg befelé fordulsz és pár napra megpróbálsz elszakadni a problémáidtól, gondjaidtól.

Amennyiben egyedül szeretnél elvonulást tartani, válasz egy csendes helyet. Bérelj ki egy kis erdei faházat, vagy menj el egy vidéki kis faluba, ahol élvezheted a csendet és a természet közelségét. Meditálj, hallhass mantrákat, akár még egy hangtálat és néhány gyertyát és füstölőt is beszerezhetsz magadnak.

Étkezz egészségesen. A nassolni valókat hagy magad mögött ebben a pár napban. Adj meg testednek mindent, ami jó neki. Kipróbálhatod az ájurvédikus táplálkozást. Használhatsz illóolajokat, vegyél egy hosszú fürdőt. Fogyassz sok folyadékot, tisztítsd meg a tested.

 

Néhány jó tanács spirituális elvonulás idejére

Szerezz be egy jegyzet füzetet és írd le a gondolataidat. Számos érdekes felismerés és jó gondolat születhet meg visszavonulás idején. Írhatsz napló formában, de akár csak gondolatokat is feljegyezhetsz, később segítségedre lehet. Leírhatod a vágyaidat, megvalósítandó terveidet.

Mobiltelefonod pedig mindenképpen legyen kikapcsolt állapotban, hogy véletlenül se tudjon senki sem megzavarni, illetve neked sem szabad elcsábulnod a közösségi oldalakkal kapcsolatban.

Reméljük egyszer kipróbálsz egy ilyen elvonulást. Addig is, ha érdekel a tudatos életmód és szeretnél még többet megtudni a jógázásról, és nem szeretnél lemaradni az ehhez kapcsolódó eseményekről kövesd a Facebook-oldalunkat még több információért!

Felhasznált képek: Pixabay

 

 

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions