Természetes gyógymódok nem csak őszre

A gyógyszeripar virágzása előtt őseink jól tudták, hogyan használják fel a természet által nyújtott ajándékokat arra, hogy gyógyítsanak vele, illetve kidolgoztak számos olyan terápiás kezelést is, amelyek segíthetik a testi- lelki jóllétet.
Természetes gyógymódok nem csak őszre

Manapság minden testi és szellemi problémára kapható a patikákban egy tabletta van por ital, amit megoldást ígér a problémákra – legalábbis a gyógyszer gyártók szerint. Ez egyrészt jó dolog, hiszen a gyógyszeripar rengeteget fejlődött az elmúlt évetizedekben. A modern orvostudomány rengeteg betegséget képes gyógyítani és lerövidíteni a betegség utáni felépülési időt – javítva ezzel életminőséget és a gyógyulási esélyt. A laboratóriumban előállított szereket sajnos azonban nem csak megbetegedések esetén használjuk, hanem a bőrünk és hajunk kezelésére is. Pedig a természetes gyógymódok segítségével kíméletesebben támogatnánk az egészségünket és szépségünket.

 

Természetes gyógymódok – Ne csak a tüneteket kezeljük!

Akit érdekel a tudatos életmód már bizonyára tudja, hogy a természetes gyógymódok – az orvostudománnyal szemben – holisztikus szemmel közelíti meg a testi és a szellemi jóllétet. A holisztikus szemlélet azt jelenti, hogy az ember lényének teljességére helyeződik a fókusz. Az ember szimpla létezését, egészségét vagy betegségét a test-lélek-szellem egységén keresztül értelmezi. Hiszen az ember nem csak biológiai, hanem szellemi lény is egyben. Mielőtt azonban ajánlanánk néhány jól bevált praktikát, nézzük meg, hogyan működnek a természetes gyógymódok és mi nevezhető annak.

Természetes gyógymódok közé sorolhatjuk a növényi orvosságokat, gyógynövényeket, amelyek hatóanyagaikon keresztül fejtik ki hatásukat. Míg a gyógyszerek általában a tünetek kezelésére és enyhítésére szolgálnak, a természetes hatóanyagok a problémák kiváltó okára hatnak. Jó példa erre egy szimpla őszi megfázás. Ilyenkor hajlamosak vagyunk forró italporokhoz és fájdalomcsillapítókhoz nyúlni.  Holott, megfelelő táplálkozással és kellő mennyiségű vitamin bevitelével megelőzhettük volna, hogy kialakuljon a betegség, hiszen immunrendszerünk védekezőképessége erősebb lenne.

Szintén ide sorolhatóak a különböző terápiás kezelések, mint a masszázs, a reflexológiai, homeopátiás kezelések, illetve különböző energetikai kezelések, mint pl.: reiki, prananadi, stb.

 

Természetes gyógymódok

 

Legyünk körültekintőek – Konzultáljunk az orvosunkkal!

Bár kitűnően kiegészíthetik a természetes szerek a hagymásos orvosi kezeléseket, akadhat néhány olyan eset, amikor kifejezetten többet árthatunk, mint segíthetünk. Amennyiben még pontosan nem lett felállítva egy diagnózis, vagy súlyos szervi megbetegedéstől ( máj, vese problémák) szenvedünk, mindig konzultáljunk orvosunkkal, mielőtt kipróbálnánk egy természetes gyógymódot. Bizonyos növényi gyógyszerek például kifejezetten ártalmasak lehetnek várandósság és szoptatás alatt, illetve műtétek és komolyabb orvosi beavatkozások előtt sem ajánlott ezen szerek bevitele.

Tartsunk be tehát néhány egyszerű szabályt:

  • Tájékozódjunk milyen kölcsönhatások lehetnek fel bizonyos gyógyszerek és természetes anyagok között
  • Új kozmetikumok, olajok használata előtt végezzünk bőrpróbát, hogy elkerüljük az allergiás reakciókat
  • Nézzünk utána, van e bármilyen lehetséges mellékhatás
  • Csak megbízható, hiteles forrásból vásároljunk

 

Őseink  tudása

A gyógyszeripar virágzása előtt a füvesasszonyok jól tudták, hogyan alkalmazzák a természet által kínált gyógynövényeket és természetes anyagokat. Manapság azonban sajnos hamarabb nyúlunk gyógyszerekhez. Pedig ha kihasználnánk a természet erejét, sokkal kíméletesebben gyógyíthatnánk szervezetünket és megszüntethetnénk olyan egyszerűbb problémákat, mint pl. egy seb begyógyítása, kisebb alvászavarok vagy a szorongás.

Következő cikkünkben olvashattok a jól bevált gyógymódokról, amelyek természetes és egyszerű megoldást kínálhatnak.

Amennyiben érdekel a tudatos életmód és még többet szeretnél tudni, vagy nem szeretnél lemaradni friss híreinkről, kövesd Facebook oldalunkat.

Felhasznált képek: Pixabay

 

 

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions