Természetes takarítószerek

A környezettudatosság jegyében szerencsére egyre több területen jelennek meg a természetes anyagok, alapanyagok. Nincs ez másképp a takarítószerekkel sem. Egyre több háziasszony otthonában vannak jelen a természetes takarítószerek.
Természetes takarítószerek

A takarítás szó hallatán egyből eszünkbe jutnak a vegyszeres sikálások, ennek azonban nem kell így lennie. Létezik néhány olcsó és bárhol beszerezhető természetes anyag, amelyek használatával természetesen tisztává varázsolhatjuk otthonunkat anélkül, hogy szagolnunk kéne a takarítószerek kellemetlen illatát. Cikkünkben azok a természetes takarítószerek kerülnek bemutatásra, amelyek talán egyeseknek még kevésbé ismertek.

Természetes takarítószerek

A természetes takarítószerek használatának számos pozitív előnye van. Amellett, hogy költséghatékony megoldás, megszabadulhatunk a sok különböző flakontól a takarítószeres szekrényben, illetve ha gyerekeink vannak, attól sem kell rettegnünk,  hogy kezükbe kerülve vagy gőzüket belélegezve kárt tehetnek bennük. Mi több, használatukkal nem csak magunknak, hanem a bolygónak is jót teszünk, hiszen nem szennyezzük a környezetet. Nézzük, milyen hatékony takarítószereket készíthetünk természetesen, házilag.

Természetes takarítószerek

 

Szódabikarbóna

A szódabikarbóna használatával nem csak a foltoktól és dugulásoktól szabadulhatunk meg, hanem otthonunk tisztántartására is használhatjuk. Általános tisztítóként használhatjuk törölgetésre a konyhában, ugyanis kiválóan eltávolítja a koszt és a zsírt. A fürdőszobában felveszi a harcot a lerakódott szappanmaradékokkal, fehér ecettel keverve sűrű paszta készíthető belőle, amellyel tisztán tartható a fürdőkád és a mosdókagyló. Szintén ezzel a házilag készített pasztával tisztán tartható a WC kagyló és ülőke, de használhatjuk a csempe és a fuga rendbetartásához is.

Szekrényekben használva a szódabikarbóna felszívja az esetleges nedvességet, így elkerülhető a dohosodás. Az üvegfelületek, pl. tükrök, ablakok és zuhanykabinok is csillogóvá varázsolhatóak egy kevés nedves ruhára szórt porral, amit csak egy forró vizes kendővel kell utána áttörölni.

Anyukáknak pedig jó hírünk van! A zsírkréta nyomok eltávolítására is használható falakról és bútorokról egyaránt.

Fehér ecet

A fehér ecet az egyik legkiválóbb tisztítószer. Amellett, hogy szintén olcsó, felhasználása sokrétű. Savassága miatt kiválóan harcol a penészgombák ellen, illetve eltávolítja a baktériumokat és kórokozókat.

Konyhai használata során frissen tarthatjuk vele a mosogatószivacsokat és törlőrongyokat. Vegyszermentesen kitisztíthatjuk vele a hűtőszekrényt és a műanyag ételhordóban lerakódott foltokat is eltávolíthatjuk egy ecettel benedvesített kendővel. Használgató mosogatógép tisztántartására: egy csésze desztillált fehér ecettel indítsuk el a programot, a végeredmény magáért beszél majd!

A fürdőszobában használhatjuk a lerakódott vízkő eltávolítására. Töltsünk ecetet egy spriccelős flakonba és fújjuk le a tisztítandó felületet, vagy nedvesítsünk be vele egy törlőrongyot és helyezzük a csaptelepre egy éjszakára, hogy kifejtse hatását. Penész és szappanmaradék eltávolításához szintén használhatjuk a spriccelős üveges megoldást, majd töröljük át a felületet és mossuk le vízzel.

További okos tippek:

  • Fabútorok tisztítására készítsünk fele-fele arányban növényi olajos fehér ecet oldatot. A pohárnyomok és foltok azonnal eltűnnek majd.
  • Makacs ragasztós címkék egy éjszaka alatt eltávolíthatóak, ha egy ecetbe áztatott rongyot helyezünk a címkére.
  • Redőnyök és reluxák fele-fele arányos ecetes vizes oldattal tisztán tarthatóak
  • Hangyák megjelenése esetén nincs más dolgunk, mint hogy hígítatlan esetet spriccelünk azokra a helyekre ahol bejuthatnak a kártevők.
  • Eltávolítja a lerakódott rozsdát a fémekről

Citromlé

Az citromot nem csak teában, hanem otthonunk tisztán tartására is használhatjuk.Általános tisztítószerként és fertőtlenítőszerként keverjük össze egy spriccelős palackban fele- fele arányban citromlevet és vizet. Sőt, ha elkészítjük a fentebb említett ecetes tisztítószert, adjunk hozzá egy kevés citromlevet is, gy kevésbé lesz érezhető az ecet esetleges kellemetlen szaga.

A konyhában használva a citrom eltávolítja a vágódeszkán lerakódott elszíneződéseket és szagokat, mindössze 10 perc alatt. Mikrohullámú sütőben és hűtőben szagelszívóként funkcionál. Ehhez nem kell mást tenned, csak vágj félbe egy citromot és tedd bele. Citromlével eltávolítható a rozsda, illetve a réz edények és poharak újra fényessé varázsolhatóak vele.

Konyhasó

A só nem csak ételeink ízesítésére alkalmas. Számos tisztítószerrel kombinálva, például ecettel – remek általános tisztítószer készíthető belőle. Konyhában használva kiváló mosogatószer lehet belőle. Mivel kiváló nedvszívó képességgel rendelkezik, kiöntött folyadékokra szóba felszívja a nedvességet, akár textíliákról is.

 

Természetes takarítószerek

Készítsd magad: Természetes takarítószerek

Penész elleni spray

Amire szükséged lesz:

  • Desztillált fehér ecet
  • Teafaolaj ( vagy bármilyen más szabadon választható illóolaj)
  • Spriccelős flakon
  • Takarítókendő
  • Víz

Ahogy már fentebb írtunk róla, az ecet egy rendkívül hatékony fertőtlenítőszer, amely hatékonyan felveszi a harcot a penésszel. Emellet eltávolítja a zsírfoltokat és a fürdőszobai lerakodásokat. Keverjük össze a fent említett összetevőket egy flakonba és már használhatjuk is. Mielőtt lemosnánk az adott felületről, hagyjuk hatni a keveréket fél órán át.

 

Univerzális tisztítószer

Amire szükséged lesz:

  • Bármilyen Citrus féle ( a savassága a fontos). Pl. citrom, grapefruit, lime is kiváló
  • Desztillált fehér ecet
  • Víz
  • Illóolaj
  • Flakon
  • Befőttes üvegek

A megmaradt ciprusokat helyezd bel egy befőttes üvegbe és öntsd fel az üveget ecettel. Zárd le az üveget és hagy állni 2 hétig, hogy minden kioldódhasson belőle. A 2 hét elteltével szűrd át a folyadékot egy másik befőttes üvegbe. Ebből bármikor készíthetsz takarítószert, 1: 2 arányban vízzel keverve.

A tudatos életmód életünk minden területén követhető. Reméljük cikkünk hasznodra lesz és kipróbálod ezeket a természetes takarítószereket. További hasznos cikkekért kövesd be Facebook oldalunkat, így biztosan nem maradsz le legfrissebb híreinkről sem.

Felhasznált képek: Pixabay

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions