Tudatos táplálkozás- egyél úgy mint egy jógi!

Az emberi test egy gép, melyen keresztül megnyilvánul az élet a fizikai világban. Ezt a testet a mindent átható prána energia működteti. Ismerjük meg a tudatos táplálkozás alapjait és nézzük mit érdemes az asztalra tenni.
Tudatos táplálkozás- egyél úgy mint egy jógi!

Az emberi test egy gép, melyen keresztül megnyilvánul az élet a fizikai világban. Ezt a testet a mindent átható prána energia működteti. Ismerjük meg a tudatos táplálkozás alapjait és nézzük mit érdemes az asztalra tenni. 

A prana szanszkrit eredetű szó, jelentése: életerő, energia. Ez az energia minden élő testben megtalálható, mi több, az egész univerzumot áthatja. Nélküle nem menne végbe semmilyen aktivitás. Mindenütt jelen van: a levegőben, a vízben és a táplálékban. 

A tudatos táplálkozás alapjai

Gondoljunk vissza az általános iskola tananyagára, ahol megtanultuk az ember anatómiai felépítését. Az ember fogazata alapvetően nem a húsevő lényekhez hasonlít, sokkal inkább a gyümölcsevőkére, hiszen a táplálékot megrágjuk, nem egyben nyeljük le. Az emésztés már a szájban kezdődik el, majd az étel végighalad a tápcsatornán. Ha helyesen megrágjuk az ételt, már félig emésztett étel kerül a gyomorba, így annak kevesebb energiát kell befektetnie a táplálék feldolgozására.

Ha megnézzük honnan indult az ember, láthatjuk hogy a táplálékot nyersen vette magához – növények, magvak, gyökerek formájában. De manapság már nem csak hogy nem friss, hanem génkezelt és tartósított élelmiszereket találunk a boltok polcain. Ezekben az élelmiszerekben már nem sok életenergia található, így sokkal több táplálékot kell magunkhoz venni, hogy ugyanazt az energiaszükségletet adják, mint a friss és pránában gazdag társaik. 

Tudatos táplálkozás és növényi alapú étrend.
Egy tányér saláta is lehet finom és tápláló.

Mik azok a pránában gazdag tápanyagok? 

Minél inkább élőbb a táplálék, annál több energiát tartalmaz. Ilyen például az összes nyers zöldség (kivéve a hagyma és a fokhagyma), gyümölcsök, magvak, diófélék, a teljes kiőrlésű gabonafélék, a növényi eredetű olajok, stb.

“Az vagy amit megeszel.” – ha folytatom a gondolatmenetet, minden amit a szervezetedbe teszel, pár órán belül a tested részévé válik. Az alma amit megeszel, emberré válik. Tehát a tested nem más, mint annak a sok tápláléknak a halmaza amit az elmúlt években felhalmoztál. Élni akarunk, egészséget és vitalitást szeretnénk, de élettelen táplálékkal tömjük tele a gyomrunkat. Ez így nem jó. 

A tudatos táplálkozás által az egészséghez vezető úton indulunk el. Az emberek többsége teletömi magát mindenféle szeméttel, és utána panaszkodik a következménye miatt. 

Mi a helyzet az állati eredetű táplálékkal? 

Ez már egy jóval komplikáltabb rész. A bolygón a legkomplexebb rendszer az emberé, hiszen érzünk és gondolkodunk, mindez rögzül a megóriánkban, egy egész szoftver fut bennünk. Az állatok hozzánk hasonlóak, ők is éreznek és rendelkeznek karmával. 

Amikor állati eredetű táplálékot eszel meg, a tested megkapja az abban található információkat, kódokat ami az állat “szoftverében” volt. Ezeket az információkat nem tudja a testünk teljesen átalakítani – ha emlékszel fentebb már említettem- az alma pár óra leforgásán belül a tested részévé válik.  Ha már mindenképpen állati eredetű táplálékot kell fogyassz, válaszd azt, ami a legtávolabb áll az emberi létformától és fogyassz halat vagy látogass el a budapesti vegetáriánus éttermek egyikébe és tapasztald meg, a hogy a tudatos táplálkozás is lehet finom.

Tudatos táplálkozás: mit együnk és mit ne?

Az ételeket csoportosítása párnatartalmuk szerint: 

  1. Pozitív prána energiával rendelkező ételek csoportja
  2. Semleges – nem ad és nem vesz el energiát
  3. Negatív prána energiával rendelkező ételek csoportja

Pozitív minden olyan táplálék, ami könnyen és gyorsan emésztődik és nem marad sokáig a szervezetben. Fokozza az éberséget, energiát ad nem nem stimulálja az idegrendszert pl.:  zöldségek, gyümölcsök, szárított gyümölcsök, magvak- diófélék, méz és kókusz. 

Semleges pl: burgonya, paradicsom.

Negatív minden olyan táplálék, ami hirtelen sok energiával lát el minket vagy függőséget alakít ki az idegrendszerben, majd végül energiát vesz el pl: fokhagyma, hagyma, padlizsán, chili paprika, kávé, tea.

Értsük meg, testünk intelligens és minden sejtünk azon dolgozik, hogy mi egészségesek legyünk. De ehhez mi kellünk és a tudatosságunk, hogy okosan döntsünk arról, hogy mi kerül az asztalunkra. Nézd meg a vegán recepteket és próbálj ki belőlük párat te is! Mi már megtettük… 🙂 

 

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions