A jógatégla használata

A jóga azon testmozgások csoportjába tartozik, amelyhez szinte alig van szükségünk felszerelésre. Éppen ezért végezhetjük bárhol: jógastúdióban, otthon vagy akár kint a szabadban is. A jógamatracon kívül azonban szükségünk lesz még egy alapfelszerelésre, ez pedig a jógatégla, vagy más néven jógablokk. A jógatégla használata segít könnyebbé és biztonságosabbá tenni a gyakorlást. 
A jógatégla használata

A jógatégla használata nem csak kezdő vagy kötöttebb izomzattal rendelkező jógázóknak ajánlott. Míg a betanulás alatt nagy segítség lehet, később segíthet jobban belehelyezkedni egy pózba vagy akár megnehezíteni egy-egy gyakorlatot.

Hogyan segíti a jógatégla használata a gyakorlást?

A legjobb budapesti jógastúdiók mindegyikében megtalálható ez a praktikus eszköz, de mindenképpen ajánlott otthonra is beszerezni belőle. Miért? Mert használatuk során megfelelő alátámasztást biztosítanak bizonyos ászanák elvégzése során. A kezdő vagy kötöttebb izomzattal rendelkező gyakorlók számára tökéletes megoldás lehet a kar meghosszabbítására, gondolunk ezalatt azon gyakorlatokra, ahol meg kell érinteni a talajt. A jógatégla helyes használatával ugyan azokat a hatásokat érhetjük el, mintha teljesen végrehajtanánk egy adott ászanát. Szintén jól használható pihenő pózokban, ahol segít a test bizonyos pontjainak megemelésében.

Anyagát és méretét tekintve különböző változatokban kapható. Jógatéglát készítenek habszivacsból, fából, parafából – így különböző anyagok és színek közül is bátran válogathatunk. Áraik tekintetében elég nagy a különbség, de ha olcsóbban szeretnénk hozzájutni már nem csak a webshopokban és a sporteszköz boltok polcain, hanem élelmiszer üzletek szabadidős kínálatában is rálelhetünk egy nekünk megfelelő téglára.

A jógatégla használata biztonságos.

Egyéb hasznos jógaeszközök

A jógatégla használata mellett fontos szót ejteni a további segédeszközökről is, amelyek segíthetnek még jobban elmélyíteni a gyakorlást.

Jógaheveder

Kezdőknek és haladóknak is ajánlott eszköz. Segíti a gyakorlatok pontos kivitelezését, megtanulását és a pozíciók elmélyítését. A jógatéglához hasonlóan a jógaheveder is használható a kezek meghosszabbítására. Általában gyapjúból készítik és fém csattal látják el, így a testrészek rögzítésére is alkalmas, pl.: fejenállásnál a könyökök rögzítésére.

Jóga és meditációs párna

A jógapárnák formáját tekintve leginkább három féle ismert: a kerek, a félhold és a henger alakú változatok. A kerek és a félhold forma leginkább az ülő pozíciókhoz használható, hiszen segítségével könnyebben kivitelezhető a helyes testtartás és tovább is megtartható. A henger változat inkább a hát megnyújtását és a gerinc alátámasztását segíti. A hát alatt hosszában elhelyezett párna például segíti a mellkas kitárását, ezáltal felszabadítva légzést.

Reméljük te is kipróbálod ezeket a hasznos eszközöket és gyakorlásod még eredményesebb és biztonságosabb lesz. Mindenkinek jó gyakorlást kívánunk!

 

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions