Astanga jóga – Próbáld ki!

A hagyományos astanga vinyásza jóga nagyban eltér a többi jógairányzattól: erőteljes dinamikus jógarendszer, a gyakorlás egyhuzamban zajlik.
Astanga jóga – Próbáld ki!

Az astanga jóga és az erre alapuló jógairányzatok mint a power yoga és a dynamic flow yoga gyakorlása erőfeszítést igényel és elszántságot. Viszont a kitartás meghozza a gyümölcsét: a test és a lélek vibrálóan egészségesebb lesz.

 

Az astanga jóga történelme

“Az astanga tradicionális jógairányzat. Ez Patandzsali- jóga.” mondta Sri K. Pattabhi Jois, az Astanga Vinyásza Jóga egyik legismertebb mestere. Ez azt jelenti, hogy ennek az irányzatnak ténylegesen Patandzsali Jóga- szútrái a legfontosabbak. Ő a Kr.e. 4. sz. körüli időszakban élő bölcs volt, aki megfogalmazta a jóga 8 ágát, 196 rövid, tömör szövegben – ezzel megteremtette a jóga írásos irodalmát.

A jóga 8 ágát a jámák és nijámák (etikai szabályok, előírások), az ászanák (testhelyzetek) pránajáma (légzőgyakorlat), pratjáhára (érzékek visszavonása), valamint a dháraná (koncentráció), djána (meditáció) és szamádi (extázis/transz) alkotják. Ezek nem egymást követő lépcsőfokok, hanem egymással összefüggő, a gyakorlásban egyszerre jelen lévő ágak. Az astanga jóga szó szerinti jelentése a jóga nyolc ága (asta – nyolc, anga – ág). A vinyásza pedig mozdulatot jelent. Azt az összekötő mozdulatsort nevezzük így, amit a pózok között végzünk.

 

astanga jóga

 

Sri K. Pattabhi Jois mesterétől, T. Krishnamaharyától kapta a vinyásza módszert, mely a hétköznapi emberek számára is ideális gyakorlás a mindennapokban. Hiszen nem feltétele a jóga gyakorlásának, hogy valaki szerzetes legyen, és elvonultan éljen a világtól. Ez a módszer pedig ideális a mai családos, munkába járó emberek számára is, hiszen naponta csak 1-2 órát vesz igénybe, nem kell egész nap meditációs technikákat gyakorolni.

Az astanga jóga lényege, hogy mozgó meditációvá váljon a gyakorlásunk. Az egyik pózból a másikba történő átmenetek – vinyászák – ugyanolyan fontosak, mint maguk az ászanák. A testünk olyan, mint egy mantra, s japa málánkon (imafüzér) a pózok képviselik a gyöngyöket, az alapvető technikák pedig a fonalat (légzés, dristik, bandhák).

 

Astanga jóga lényegi pontjai

A szanszkrit astanga szó jelentése “nyolc ág”, ami az indiai mester nyolcas rendszerére utal.

A hatha jóga egyik összetett és dinamikus formája.

Kötött gyakorlatsorokból – összesen hat sorozatból áll, ebből az első három:

  • Az első sorozat a Jóga-Csikitsza, azaz jógaterápia, amelynek célja az egészség helyreállítása, a belső szerveid méreganyagoktól való megtisztítása.
  • A második sorozat Nádi-Sódhana, feladata az energetikai test tisztítása, erőteljesen hat az idegrendszeredre, beállítja annak egyensúlyát.
  • A harmadik sorozat Szthira-Bhága, azaz szilárd erő, az elméd működését stabilizálja és a további sorozatokkal együtt az első két sorozat hatását mélyíti.

A sorozatok nemcsak sorrendbe állítják az ászanákat, hanem összekötik őket a mozgással (vinyasa), a légzéssel (pránájáma), az energetikai zárakkal (bandhák) és a dristikkel (a tekintet egy pontra szegezése – minden ászanában meghatározott fókuszpontokra kell irányítani a tekintetedet).

A gyakorlás megállás nélkül, folyamatosan zajlik – amelynek ritmusát a légzés adja, az alkalmazott sajátos légzéstechnikának – a mély, tudatos légzésnek központi szerepe van. Az astanga légzéstechnika olyan hangos légzést jelent, amelynek során a gégefőt részlegesen elzárva, egy mély H hangot hozol létre, – és légzésszünet nélkül végig lélegzed az egész gyakorlást.

Minden ászanát öt légzésig kell kitartanod, minden astanga sorozat előtt bemelegítésként Napüdvözletet kell végezned.

 

A gyakorlás előnyei

A tested állandóan mozgásban van – a dinamikus, erőteljes gyakorlással egyfajta folyamatos meditatív állapot érhető el.

A gyakorlásához nagyobb állóképesség és erő szükséges, de ha rendszeresen gyakorlod, a fejlődés nagyon gyors lesz. Az átélt sikerélmény pedig tovább motivál majd.

A jóga erőteljes stresszoldó hatásán kívül pozitívan hat az érzelmi életre, a pszichére, az egészségre.
Nemre, korra, fizikai állapotra való tekintet nélkül, bárki bármikor elkezdheti a jóga gyakorlását és bekapcsolódhat a foglakozásokba.

Az Astanga jóga tökéletes gyakorlati módszer a feszültségoldásra, a félelmek, és a negatív tudati minták legyőzésére.  Ne hagyd, hogy a negatív meggyőződéseid kiszívják az összes erődet; a félelmeid irányítsák a mindennapjaidat! Az életedben bekövetkező események az elfojtott minták, érzések, gondolatok visszatükröződései – győzd le ezeket a régi negatív mintákat az Astanga jóga segítségével!

Az astanga jóga elérhető Budapest legjobb jógastúdióiban is, így bátran kipróbálhatod a jógának eme különleges fajtáját.

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions