Helyreállító jóga: A test és az elme ápolása

A mozgalmas és rohanó mindennapokban mindenkinek szüksége van  kikapcsolódásra és egy kis felfrissülésre, hogy megőrizzük életünk egészséges egyensúlyát. A helyreállító jóga kiváló lehetőséget nyújt ehhez, hogy gyengéden elérjük testi és lelki jólétet.
Helyreállító jóga: A test és az elme ápolása

A helyreállító jóga számos előnnyel rendelkezik, de ennek ellenére egy kevésbé ismert jógafajta. A legjobb budapesti jógastúdiók közül csupán néhányan vették fel óráik közé, mégis érdemes kipróbálni, mivel mechanizmusa elősegíti a gyógyulást és a test helyreállítását. Nézzük hát, mit is kell tudnunk róla pontosan, mik az előnyei, valamint azt, hogy kiknek ajánlott ez a fajta óratípus és miért?

Mi is a helyreállító jóga?

A helyreállító jóga egy olyan jógafajta, amely a relaxációra és a stressz csökkentésére összpontosít. Ez azt jelenti, hogy a többi jógafajtával ellentétben, a testhelyzeteket hosszabb ideig ( 5-20 percig) kell kitartani. A gyakorlás alatt különböző jógakellékeket is használnak, mint pl. különböző támasztékok, jógatéglák, szalagok, takarók.  A gyakorlás célja tehát nem a fizikai erőnlét és rugalmasság növelése, hanem a teljes fizikai és mentális könnyedség megteremtése, amely lehetővé teszi a test számára, hogy megszabaduljon a feszültségtől és a nyugalom érzése árassza el a gyakorlókat.

A helyreállító jóga tehát egy tökéletes módszer a stressz csökkentésére. A mély relaxáció és a légzés tudatos lelassítása révén a szervezet aktiválja a paraszimpatikus idegrendszert, más néven “pihenés és emésztés” reakciót. Ez ellensúlyozza a szimpatikus idegrendszer hatásait, amely a stresszre adott „harcolj vagy menekülj” válaszért felelős. Ennek eredményeként csökken a pulzusszám, csökken a vérnyomás és a kortizolszint, elősegítve így az ellazulást és a nyugalom állapotát.

Helyreállító jóga

Testi – lelki gyógyulás jógával

A helyreállító jóga erőteljesen elősegíti a testi gyógyulást is, ugyanis a hosszan kitartott pózok finoman nyújtják meg a test izmait, ezáltal feloldva a felgyülemlett feszültséget és javítva a test rugalmasságát. A test megtámasztására szolgáló kellékek használatával az izmok mélyebben ellazulhatnak. Sérülésekből való felépülés vagy krónikus fájdalmakkal kezelt egyének esetében kimondottan javasolt ez a fajta jógafajta, mivel biztonságos és gyengéd módja a test regenerálásának.

További előnye, hogy nem csak a testre, hanem az elmére is jó hatással van. Amint a test a megtámasztott, biztonságos pózokba rendeződik, az elme elcsendesesedik és a csapongó gondolatok kezdenek lelassulni. A helyreállító jóga ezen meditatív minősége fejleszti az éberséget és az öntudatot, lehetővé téve a gyakorlók számára, hogy újra kapcsolatba kerüljenek belső énjükkel. A gyakorlat lehetőséget ad a gondolatok és érzelmek ítélkezés nélküli megfigyelésére, elősegítve a dolgok elfogadását, úgy ahogy vannak.

Mint látható, a restoratív jóga sok előnnyel jár, amely elősegíti a gyógyulást. A hosszan kitartott pózok és a kellékek használata lehetővé teszi a test mély ellazulását, aktiválva így a paraszimpatikus idegrendszert és a relaxációs folyamatok beindulnak. Mindez együttesen aktiválja a szervezet természetes gyógyító folyamatait, mint például a fokozott véráramlást, oxigénellátást és nyirokkeringést. Ahogy a test ellazul, az elme követi a példáját, elősegítve a mentális tisztaságot, a jobb összpontosítást és a szorongás csökkenését.

Kinek ajánlott a helyreállító jóga?

A helyreállító jóga minden korosztálynak ajánlott és bármilyen edzettségi szinten lévő egyén számára alkalmas. Különösen előnyös azok számára, akik nagyon stresszes életet élnek, erősen szoronganak vagy fáradtságot tapasztalnak. Ezenkívül a betegségből, sérülésből vagy traumából felépülő személyek remek kezelési módszerévé válhat egyszerű végezhetősége miatt. Éppen ezért, ez a fajta jóga a várandóság alatt is nyugodtan végezhető, mivel biztonságos és nem megterhelő a szervezet számára.

Mindenképpen ajánlott kipróbálni kezdők, vagy sérülésekből felépülők számára, ráadásul mindez többféleképpen beépíthető a mindennapi életbe. Csinálhatod otthon, jógastúdióban vagy más fizikai tevékenység vagy jógagyakorlatok kiegészítéseként.

Ha még nem találtad meg a számodra megfelelő jógafajtát, vagy olvasnál további érdekes cikkeket a tudatos életmóddal és táplálkozással kapcsolatban, kövesd Facebook oldalunkat, így biztosan nem maradsz le a legújabb híreinkről sem.

 

Felhasznált képek: Pixabay

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions