Immunrendszer erősítése Jógával

Kutatások szerint a jóga és légzőgyakorlatok rendszeres gyakorlása csökkentik a mindennapi stresszt, a szorongást és a szervezet ellenálló képessége erősebb lehet. Nézzük meg, hogyan kapcsolódik össze a jóga és az immunrendszer erősítése!
Immunrendszer erősítése Jógával

Hamarosan beköszönt az ősz és vele együtt egyre gyakoribbak lesznek a megfázásos betegségek. Vajon segíthet a jóga egészségünk fenntartásában és erősíthetjük vele immunrendszerünket?

Hogyan működik az immunrendszer?

Az emberi szervezet működése rendkívül összetett, amelynek tökéletes működésében az immunrendszer játszik szerepet. Ez a bonyolult, ám tökéletesen megalkotott védekező rendszer sejtek, szövetek és szervek együttese. Az immunrendszer, védekező funkciója mellett részt vesz a szervezet méregtelenítésében, a hormonszint szabályozásában és hatással van testünk két különálló, de egymással párhuzamosan működő keringési rendszerére, a vérkeringésre és a nyirokkeringésre.

Az egészséges érhálózat biztosítja, hogy a test minden részét ellássa a megfelelő működéshez szükséges oxigénnel és tápanyaggal teli friss vérrel. Nyirokrendszerünk pedig a vérkeringési rendszerrel együttműködve egyfajta tisztogató funkciót lát el – vagyis méregtelenít és nyirokfolyadékot termel, amely szintén tápanyagokkal és oxigénnel látja el a sejteket.

Jógapózok

Immunrendszer erősítése gyakorlatokkal

A túl kevés mozgás, az egészségtelen táplálkozás, a káros szokások, mint például a dohányzás és a rendszeres alkoholfogyasztás nyirokpangást okoznak.  Viszont ha rendszeresen jógázunk és ezáltal használjuk az izmainkat, segítjük a nyirokfolyadékok áramlását a szervezetben. Ez azt jelenti, hogy a jóga hatásmechanizmusa támogatja a szervezetben lejátszódó folyamatokat, így erősödik az immunrendszer.

A jógagyakorlatok pozitív hatásai a szervezetre:

  • Nyújtógyakorlatok végzése segíti a merev és kötött izmok ellazulását, így a nyirokfolyadék könnyebben haladhat a testben.
  • Nyirokcsomóink többnyire az izületek körül találhatóak, melyeknek feladata a nyirokfolyadék tisztítása. Mivel a gyakorlatok kellően átmozgatják az izületeket is, így részt vesznek ebben a folyamatban.

Légzőgyakorlatokkal az egészségért

A jógagyakorlatok mellett számos jótékony hatása vagy a pranayama, vagyis a légzőgyakorlatoknak is. A légzés minősége kéz a kézben jár az egészséges életmóddal. Ha kellő odafigyeléssel, helyesen és rendszeresen végezzük őket számos betegség gyógyítására alkalmasak, hiszen irányíthatóvá válik a szervezetben a prána, vagyis az életenergia.

A légzés szerepet játszik a sejtek oxigén felvételében és a széndioxid leadásában. Ezek a folyamatok az alapjai minden működési funkciónknak, ezek a mozgás, a gondolkodás és az emésztés alapjai. Légzés nélkül ezek a folyamatok sem mennének végbe. Ezért a légzés minőségének javulásával, értelemszerűen az immunrendszer erősítése mellett ezen a folyamatokban is javulás várható.

További módszerek és tanácsok

Íme néhány további módszer ami javíthat egészségi állapotodon.

Kezeld a stresszt!

Stressz hatására az erek összehúzódnak, így a vérkeringés romlik, a vérnyomás megemelkedik. A pozitív gondolatok pozitív életet eredményeznek. Meditálj, sétálj a szabadban, kapcsolódj ki. Jótékony hatását nem csak testi, hanem szellemi és lelki szinten is érezni fogod.

Méregteleníts!

Számos természetes méregtelenítő kúra közül választhatsz, amely nem is jelent megterhelést a szervezeted számára. Az én kedvencem erre a csalán tea. Mindenképpen megéri kipróbálni, hiszen olcsó és hatékony módszer a méreganyagok eltávolítására és a vese működésének serkentésére.

Végül, de nem utolsó sorban: Táplálkozz egészségesen!

Szervezetünk számára elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyag. A kiegyensúlyozott táplálkozás nagyban támogatja az egészségünket. Emellett szedhetünk rendszeresen különböző vitaminkészítményeket, de ezek kiválasztásánál ügyeljünk rá, hogy minél természetesebb összetevőkből épüljenek fel.

Szeretnél még többet megtudni a jógázásról, és nem szeretnél lemaradni az ehhez kapcsolódó eseményekről sem? Kövesd a Facebook-oldalunkat még több információért!

 

 

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions