A Jóga Fő Fajtái: Egy Jógi Útmutatója (Első Rész)

A Jóga Fő Fajtái: Egy Jógi Útmutatója (Első Rész)

Lélegzetelállító, hogy mekkora dolog lett a jóga az elmúlt évtizedben, de a dolgok már nem olyan egyszerűek, annyi ág van… Ezzel a kétrészes útmutatóval lerántjuk a leplet, hogy tudd, melyek a jóga fő fajtái!

Amikor a jóga elkezdett trenddé válni, az emberek csak ennyit mondtak, „Megyek ma este jógázni,” és mindenki csak bólogatott elfogadóan, tudva, hogy körülbelül miről is van szó. Manapság viszont kezdjük azt hallani, hogy „Kinyírt ez a Bikram jóga óra, sosem gondoltam volna, hogy lehet ennyit izzadni,” és forgatjuk a fejüket, mint egy kutya, aki éppen próbálja megérteni a gazdáját. Szóval, ennek most vége: a jóga fő fajtái immár nem lesznek misztikum, összegyűjtöttük az összes fontosabb irányzatot és röviden összefoglaltuk, hogy innentől kezdve neked is legyen róla fogalmad.

 

Jóga fő fajtái közül a legfontosabb: Hatha Jóga

Szanszkritül a „Hatha” szó „erőt” jelent, és alapvetően a legtöbb jóga pózot általánosságban magában foglalja. Az asanák (pózok) és a pranayama (légzés) kombinációja. A Hatha jóga nincs kőbe vésve: minden budapesti jóga stúdió más ászana sorozatot fog tanítani, függ a helytől és tanártól. Mindenesetre ez egy remek osztály a kezdőknek, mert általában nyugodt és lassú, a pozíciókat kicsit hosszabb ideig kell kitartani.

Ashtanga Jóga, vagyis „Kösd-fel-a-gatyád jóga”

Gyakran a modern jógafajták közé sorolják, hiszen erre az órára úgy érkeznek meg az emberek, hogy már tudják, mit kell tenni. Egyértelműen nem kezdőknek szól, mert dinamikus és nagyon gyors a tempó. Itt arra kell figyelned, hogy melyik póz a következő, és nem arra, hogy hogyan kell helyesen kivitelezni őket – ezt itt már tudnod kell. A fő cél itt, hogy felmelegítsd a testedet a lendületes mozgással és ezáltal tisztítsd, valamint hogy megerősítsd a magodat és feszesebb izomzattal rendelkezz. A detox jóga pózokon kívül érezni fogod, hogy sokkal nyugodtabb vagy és az elméd teljesen békés állapotban lesz az óra végére.

Iyengar jóga: Út a Precízióhoz

Szinte szőrszálhasogatóan pontos, ez a jóga forma az ember anatómiai felépítéséről szól, miközben végrehajtja a jóga gyakorlatokat. Itt, a pózokat sokkal hosszabb ideig tartjuk ki, mint más jóga órákon, és kellékeket is használunk: téglák, övek, székek, párnák, mindet azért használjuk, hogy a tanítványok elérjék a tökéletes alakzatot. Mivel sokkal lassabb és tudatosabb a mozgás, az Iyengar jóga egy jó ágazat azoknak, akik sérülésekkel küzdenek, vagy nem annyira hajlékonyak.

Yin Jóga, a Sportos Lajhároknak!

Na jó, nem szó szerint lajhároknak, de olyan embereknek, akik egy nyugodalmasabb, kevésbé megerőltető órán akarnának részt venni. A fő elv itt az, hogy sokkal passzívabb az óra, a pózokat sokkal tovább kell kitartani (gyakran minimum öt percig). Azon kívül, hogy tökéletes fajta kezdőknek, ez a típus a meditatív jóga zászlóshajója. Itt a főszereplő erő a gravitáció, és óra után azt fogod érezni, hogy sokkal könnyebben mozogsz, mert megnyújtja a szöveteket az ízületeid körül (térdek, medence, gerinc.)

Kundalini Jóga

A Google Szótár szerint a „kundalini” szó jelentésében egy női energia rejlik, amiről az a hit, hogy a gerincünk aljában rejtőzködik. Ennek köszönhetően ez a fajta jóga egy kicsit spirituálisabb, több elemet kombinálva, ilyen a dinamikus légzés, amit a mozdulatokhoz kötnek, kántálás, meditáció és mantrák ismétlése – ezek mind beletartoznak az adott órák repertoárjába. A mozgás gyors és élettel teli, ami által érezni fogod, ahogy kiszabadul az energia a feljebb említett területről. Csodálatos módja annak, hogy megtapasztalj egy spirituális jóga kalandot, és hogy az agyad kicsit lekapcsolhassa magát a mindennapi stressztől.

Ha érdekel a többi jóga fajta, kattintsd ide az útmutató második részéért!

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions