Visszateker és Stop: a jóga története

Visszateker és Stop: a jóga története

Eljött az ideje, hogy kicsit mélyebbre ássunk a témában. Mint sok minden, a mi kedvenc módunk arra, hogy elérjük a teljes nyugodalmat is több ezer éve jött létre… a jóga története igazán lebilincselő.

A jóga története, szó szerint kőbe vésve

Ez valóban, százszázalékig igaz. Azt mondják, hogy a jóga az Indus Völgyi civilizációból ered, ami a Krisztus előtti 3000 években létezett. A Quetta, Harappan és Mohenjó Daró civilizációknak is volt némi köze kedvenc mozgásformánkhoz, mert amikor ezeken a területeken végeztek ásatásokat, rengeteg bizonyítékot találtak a régészek, amik arra utalnak, az emberek már ezekben az időszakokban is gyakorolták a pózokat. A bizonyíték? Hatalmas, kőből faragott szobrok, amik ászanákat mutatnak be.

Védikus írások

A jógát írott formában a Védák szanszkritül írt irodalmában fedezték fel. Ezek szent irományok, amiket olyan emberek körmöltek le akik évtizedeken, évszázadokon át kapták a tudást, ami szájról-szájra terjedt. Pontos „jóga beszéd” a Védákban az úgynevezett „Upanishad”-okban jelent meg először, Krisztus előtt 800 és 300 között. Ezekben az szövegekben sokszor említik a Pranát (jelentése: életutak) és a Nadikat is (energia útvonalak), ami azért érdekes, mert ezek mind a Hatha jóga alapjait képviselik. A Hatha jóga pedig az egyik legszélesebb körben gyakorolt és legtradicionálisabb jóga forma napjainkig.

A jóga útjai előbukkannak

Az epikus időszak alatt (Krisztus előtt 600-ban) íródott a Bhagavad Gita, egy 700 versszakból álló iromány, összefoglalja a jóga fő koncepcióit és beszél az élet négy legfontosabb ösvényéről: a Karma jógáról (a cselekvés útja), a Bhkati jógáról (az odaadás útja) és a Jnana (a tudás útja) és a Raja jógáról (a király útja).

Jóga sutra

Azt mondják, a jóga maga egy indiai öreg bölcs által lett tovább fejlesztve, akit Patanjalinak hívtak és aki kezdetlegesen úgy oktatta tanítványait, hogy elmondta nekik, mit kell tudniuk. Szerencsére össze is gyűjtötte ezt a sok tudást és leírta a Yoga Sutrában, ami egy 195 kijelentésből álló jóga filozófia könyvben kerekedett ki. A „sutra” szó pontosan azt jelenti, amikor nagy volumenű tudást préselnek rövidebb, pontos leírásokba. Ennek köszönhetően Patanjali műve nagyon specifikus. A legjobb budapesti jóga stúdiók és is minden tanításukat ebből a könyvből indították, kisebb-nagyobb eltérésekkel.

Hatha jóga

A Hatha jóga abból ered, hogy ezeket a tanításokat akarták fizikailag is kivitelezni, így megkreálták a Hatha jógát, ami ennek a tudásbázisnak a fizikai megnyilatkozása. A fő ötlet az volt, hogy a test segítségével mindenki elérhesse a tökéletes meditatív állapotot. Épp ezért van az, hogy ebben a jóga ágazatban az össze póz arra koncentrálódik, hogy lefektesse a meditációhoz szükséges elmeállapotot, hogy az ember sokáig tudjon mozdulatlan maradni. Manapság a legmagasabb rangú jógik a következőek: Swami Sivananda, Swami Vivekananda, Yogananda Paramahansa and Sri Aurobindo.

Sokan maradtak az abszolút jóga tradíciónál, megtartva az eredeti, régi pózokat, nem változtatva semmit… Azonban van számtalan olyan jóga fajta is, ami valamilyen (kicsi vagy nagy) mértékben eltér az eredeti mozgásformától. Az eltéréseket megfigyelhetjük a dinamikában való változtatásokban (mint a power jógánál), a környezet módosításában (Bikram jóga), vagy abban, hogy kellékeket adnak hozzá valamilyen úton-módon (az aerial jóga tökéletes példája ennek). A tradíció az újdonságokkal kombinálva pedig a legtökéletesebb módja, hogy minél több ember, minél tovább maradjon teljesen beleszerelmesedve a jógába.

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions