Jóga várandósság alatt és után

A jógázás pozitív hatással van a szülés előtti és a szülés utáni felépülés időszakában egyaránt. A gyengéd mozdulatokra, a légzésszabályozásra és a relaxációs technikákra összpontosítva a jóga holisztikus megközelítést kínál a fizikai jólét, a mentális egészség és a várandósság általános élményének támogatására
Jóga várandósság alatt és után

A várandósság egy örömteli és izgalmas utazás, de ugyanakkor fizikai és érzelmi kihívásokkal is jár. Ebben az időszakban rengeteg átalakulás megy végbe a a nők testében, így a jóga várandósság alatt hasznos eszközként szolgálhat.  Ebben a cikkben arra adunk választ, hogy milyen előnyei vannak a kismamajógának, és hogy hogyan támogatja a prenatális és posztnatális időszakot.

Jóga várandósság alatt: A prenatális jóga előnyei

A kifejezetten várandós anyák számára kifejlesztett prenatális – vagyis kismama jóga olyan előnyök széles skáláját kínálja, amelyek hozzájárulnak az egészségesebb és kényelmesebb terhességhez. Íme néhány a legfontosabb előnyök közül:

Fizikai jólét:

A kismama jóga segít megerősíteni azokat az izmokat, amelyekre kimondottan szükség lesz a várandósság és a szülés során – tehát a kismedencei régióban, a hasban és a hát alsó részén. Javítja a rugalmasságot, serkenti a vérkeringést és elősegíti a jobb testtartást, ami enyhítheti az olyan gyakori kellemetlenségeket, mint a hátfájás és a duzzadt végtagok.

Érzelmi támogatás:

A várandósság egy igazi hullámvasút, a jóga segítséget nyújt a várandós anyáknak, hogy kapcsolatba kerüljenek változó testükkel. A jóga várandósság alatt segíti a relaxációt, csökkenti az esetleges feszültséget elősegítve így az érzelmi egyensúlyt, és a pozitív gondolkodásmódot.

Jóga várandósság alatt

Kapcsolat kialakítása a babával: 

A kismama jóga olyan elemeket tartalmaz, amelyek elősegítik az anya és a pocakban növekvő baba közötti mély kapcsolat megteremtését. Az óra végén végzett légzőgyakorlatok és meditáció segíti a baba-mama közötti kötődés kialakulását, egymásra való ráhangolódásukat.

Felkészülés a vajúdásra:

A vajúdás egy igazi fizikai kihívásnak számít, és nem tudunk felkészülni arra, hogy mennyi ideig fog tartani. Náhányan szerencsések, hiszen alig 1-2 óra leforgása alatt a kezükben tarthatják kisbabájukat. Vannak viszont olyan édesanyák is, akik hosszú órákat küzdenek a szülőszobában. A jóga által kínált légzéstechnikák és gyengéd nyújtások gyakorlásával a leendő anyák fejleszthetik az állóképességet, növelhetik a testtudatot és erősíthetik mentális tűrőképességüket, amire a szülés során nagy szükségük lehet.

 

A gyógyulás időszaka: Jóga a szülés után

Szülés után a test komoly gyógyulási folyamaton megy keresztül. Azért, hogy enyhítsük a vele járó kellemetlenségeket és segítsünk testünknek, ajánlott a jóga gyakorlása a simább felépülés érdekében. Íme a szülés utáni jóga néhány előnye:

A medence területének megerősítése:

A posztnatális jóga a hasi és medencefenéki izmok helyreállítására összpontosít, ugyanis jelentős változásokon mennek keresztül a terhesség és a szülés során. Ezeknek az izmoknak a megerősítése segít helyreállítani a stabilitást, javítja a testtartást, és megelőzi az olyan problémákat, mint például a szétnyílt hasizom (rectus diastasis). Általában ez a terhesség és a szülés egyik leggyakoribb következménye, és az egyenes hasizomrostjainak hosszanti irányú szétválását jelenti.

Az energia és a vitalitás visszaszerzése:

Az újszülött gondozása kimerítő lehet, a szülés utáni jóga pedig olyan jógagyakorlatokat és légzőgyakorlatokat kínál, amelyek segítenek az energiaszint pótlásában és a fáradtság leküzdésében. Fokozza a vérkeringést, oldja a feszültséget és elősegíti az ellazulást, lehetővé téve a kismamák feltöltődését és kikapcsolódását.

Jóga várandósság alatt

Fájdalmak enyhítése:

A szülés utáni jóga olyan gyakori kellemetlenségek leküzdésére törekszik megoldást nyújtani, mint a hátfájás, a váll és  csípő fájdalmak. Gyengéd nyújtásokkal segít enyhíteni az az izmokban keletkezett feszültséget, javítja a test rugalmasságát és elősegíti az általános fizikai jólétet.

Érzelmi gyógyulás:

A szülés utáni időszak számos érzelmet válthat ki az újdonsült kismamákból, ugyanis az új szerepükhöz való alkalmazkodás nem könnyű. A szülés utáni jóga az öngondoskodás egyik formája lehet, segítve így az érzelmi gyógyulást. Egy csoportos óra biztonságos környezetet nyújt az anyáknak érzéseik feldolgozására, a stressz csökkentésére, valamint új kapcsolatok kialakítására, így mindig lesz kivel megosztaniuk problémáikat vagy kétségek esetén segítséget, tanácsokat kérni.

Mint láthatjuk, számtalan előnnyel jár, ha jógát gyakorolnak a kismamák, azonban mindenképpen konzultálj orvosoddal mielőtt bármilyen jógagyakorlatot elkezdenél. A legjobb budapesti jógastúdiók szakképzett oktatókkal várnak minden kedves kismamát, biztonságos gyakorlást biztosítva.

 

További érdekes cikkekért kövess minket a Tiktok oldalunkon vagy a Facebookon, így biztosan nem maradsz le a legújabb tartalmakról.

 

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions