Jógapózok kezdőknek – Vágj bele!

Talán nem is tudtál róla, de vannak olyan jógapózok, amelyek kifejezetten előnyösek és kényelmesek a kezdőknek is. Próbáld ki őket, szerezz egy kis rutint és kezdd el élvezni, ahogyan tested-lelked átalakul egy-egy jógaóra után! Most azt is megmutatjuk, mivel érdemes elkezdeni a kísérletezést.
Jógapózok kezdőknek – Vágj bele!

Sokan talán azért nem mernek elindulni a jógázás harmonikus és energizáló útján, mert elképzelésük sincs, merrefelé is induljanak. Nem tudják, hogy hol, mikor, milyen körülmények között, és főként, hogy mit érdemes csinálniuk egy-egy jógaóra során. Nekik szólnak a jógapózok kezdőknek!

Mi ugyanis nem szeretnénk, ha ez téged is eltántorítana a jógázástól, hiszen ez egy fantasztikus mozgásforma, amit gyakorlatilag bárki végezhet. Teljesen mindegy, mennyi idős vagy, milyen testi adottságaid és esetleges problémáid vannak, sőt, még az erőnlét sem számít. Hiszen a kezdőknek szóló jógapózokkal bárki belekezdhet egy varázslatos utazásba! De hogyan is néz ez ki pontosan? Most megmutatjuk nektek!

 

Jóga: hol is kezdjük?

Az egyik megoldás az, hogy keresel egy kezdőknek szóló jógaórát. A legjobb jógastúdiók Budapesten egytől egyig kínálnak megoldásokat olyanoknak, akik még soha nem próbálták ezt a mozgásformát. Ilyen esetben egyszerű a képlet: felveszel egy kényelmes sportösszeállítást, amiben jól érzed magad, fogod a jógamatracod, és elmész az órára.

De mi a helyzet azokkal, akik félénkek, és ezért szeretnének először inkább otthon „venni néhány jógaórát”? Vagy azokkal, akik bár szívesen kezdenek egy csoportos órán, de szeretnének felkészülni arra, ami ott vár rájuk? Nos, nekik most megmutatunk néhány jógapózt kezdőknek!

 

Tippek a kezdéshez

Azok, akik elhatározták magukat, és szeretnének begyakorolni néhány kezdőknek is tökéletes jógapózt, most itt a lehetőségük! Azonban mielőtt felvennénk a hegyi pózt, azaz a tadasanát, vegyük sorra, mi mindenre érdemes gondolni, mielőtt belefognánk egy otthoni „jógaórába”!

Először is fontos, hogy egy harmonikus, kényelmes helyet alakítsunk ki, ahol tökéletesen elférünk, ahol nyugodtan gyakorolhatunk, ahol lecsendesíthetjük a tudatunkat. (Kezdőként jól jöhet, ha van egy falfelület vagy valami olyasmi mellettünk, ami kezdetben segíthet az egyensúlyunk megtartásában.) Ehhez segítségül hívhatunk egy kis lágy zenét, esetleg néhány illatgyertyát. Szükségünk lesz még némi kényelmes sportruházatra, amiből a cipő ki is maradhat, hiszen mezítláb kifejezetten előnyös jógázni. Emellett már csak egy jógaszőnyegre lesz szükségünk, amivel sokkal kényelmesebbé válik az edzés.

Most pedig elérkezett az idő, hogy sorra vegyük a kezdőknek szóló jógapózokat! Ezek egyszerűen felvehetőek és kitarthatóak azok számára is, akik még soha nem álltak jógaszőnyegen korábban. Ezek segítségével nemcsak elindulhatsz a jógázás útján, de mivel viszonylag könnyűek, már akár az első gyakorlásod után sikerélményben lehet részed. Ezáltal pedig garantáljuk: hamar ráérzel az ízére, és még inkább megjön a kedved a gyakorláshoz!

 

Jógapózok kezdőknek (5+1)

 

1. Törzshajlítás álló helyzetben, avagy az uttanasana

Ez a póz nyújtja a gerincet és a hátizmokat, de még az idegrendszert is felpezsdíti! Ilyenkornincs más dolgunk, mint csípőre tett kézzel egyenesen állni, majd kilégzéskor előrehajolni. Fontos, hogy ezt csípőből tegyük, miközben a törzsünket előrehúzzuk és meghosszabbítjuk. Igyekezz a térdeidet egyenesen tartani, és minden kilégzéssel lejjebb hajolni!

jogapozok kzedoknek uttanasana

2. Füzérpóz, avagy a malasana

Ez a pozíció elsőre egészen kényelmesnek tűnhet, de hidd el, azért van mögötte munka! Azzal indul, hogy leguggolunk úgy, hogy a lábfejeink a lehető legközelebb esnek egymáshoz. A térdeinket kinyitjuk oldalra, figyelve arra, hogy a törzsünknél szélesebben legyenek. Ezután kilégzés közben törzsből kissé előredőlünk, miközben a sarkunk végig a talajon marad, a könyökünk pedig a térd belső oldalához nyomódik, míg a tenyereinket összezárjuk. Ezzel a gyakorlattal nemcsak a hasunk feszesedik, de a core-izmok is!

 

3. Háromszög, avagy a trikonasana

Ennek az ászanának, avagy jógapóznak már a neve is beszédes, hiszen végzése közben a testünk egy háromszögre emlékeztet. A gyakorlat méregtelenítő hatással bír, miközben kényelmesen megnyútja a felsőtestet. Ilyenkor az a cél, hogy oldalra dőlve a fejeddel és a karoddal felfelé nyújtózz, miközben a csípődet hátrafelé fordítod, a talpadat pedig a talaj irányába nyomod.

4. Plank

A plankhelyzet akkor is ismerős lehet, ha nem vagy rutinos jógázó. Ezt ugyanis az edzőtermekben, az otthoni erőnléti edzéseknél és számtalan sporban előszeretettel használják. Ez a gyakorlati magán viseli a saját testsúlyos edzések jótékony hatásait. Fejleszti a has- és hátizmokat, de erősíti a teljes testet, a csuklókat és a karokat is. Ehhez annyit kell tennünk, hogy a tenyereinken és a lábujjhegyeinken tartjuk magunkat a talajjal párhuzamosan úgy, hogy a testünk teljesen egyenes maradjon. Ez egyszerűnek hangzik, de valójában rengeteg erőre van szükség hozzá, úgyhogy fogakat összeszorítani!

jogapozok-kezdoknek plank phalakasana

5. Ülésből előrehajlás (Paschimottanasana)

Ennek a póznak számtalan előnyös egészségügyi hatása van a szervezetre a stressz enyhítésétől a gerincoszlop nyújtásán át egészen a petefészek aktivitásának stimulálásáig. Végzése közben a talajon ülünk előrenyújtott lábakkal, majd csípőből előredőlünk. Ilyenkor megnyújtuk a hátunkat úgy, hogy a farokcsontot távolítjuk a medencénktől. A cél, hogy elérjük a lábfejünket, de az sem baj, ha ez elsőre – vagy akár harmadjára, negyedjére… – nem sikerül. A lényeg, hogy gyakorolj!

jogapozok kezdoknek paschimottanasana

+1 A hegyi póz, avagy a tadasana

A tadasanát egy plusz egyes pózként hagyjuk itt, ugyanis ez egy igen egyszerűen felvehető és kitartható pozíció. Első ránézésre olyan, mintha a jógázó csak állna egy helyben, pedig ez egyáltalán nem ilyen egyszerű! Ez ugyanis egy aktív póz, hiszen az „álldogálás” közben javítja a testtartást, erősíti a lábakat, a hasfalat és a feneket is. Sőt! Még a hátfájdalmakat is csökkentheti, ha figyelmesen végezzük. A lényeg, hogy egyenes testtartással oszlassuk el a testsúlyunkat, miközben behúzzuk a hasunkat, illetve felemeljük a lábujjainkat, szétfeszítjük őket, majd egyesével visszahelyezzük őket a matracra.

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions