Miért fontos a kéztartás a jógában?

A jógában minden apróságnak tűnő részlet fontossággal bír. Tudd meg cikkünkből, miért fontos a kéztartás a jógában és milyen mudrákat alkalmazhatsz.
Miért fontos a kéztartás a jógában?

Rengeteget írtunk már a jóga pozitív hatásairól. Sorra vettük a jógapózokat és a légzőgyakorlatokat. Sok jógázó azonban túlságosan arra koncentrál, hogy helyesen tartson ki egy pózt, illetve hogy szabályosan lélegezzen. Létezik viszont egy nagyon fontos részlete is a gyakorlásnak: ez pedig a helyes kéztartás. Ebben a cikkben arra a kérdésre próbálunk meg választ adni hogy mi a szerepe, és miért fontos a kéztartás a jógában?

Miért fontos a kéztartás a jógában?

A kéztartás különböző okok miatt nagyon fontos jógázás közben:

 • Energiaáramlás:
  A jógában és a pránajámában a kezünk egyfajta csatornaként működik a testben keringő energiának. Ezek az energiapályák nádikként ismertek, amelyen keresztül a létfontosságú életerő energia, vagyis a prána áramlik. Ha  kezünket bizonyos pozíciókban, úgynevezett mudrákban tartjuk, azzal irányítható és fokozható a testben az energiaáramlás. Mindegyik ujj egy elemet képvisel – hüvelykujj a tüzet, mutatóujj a levegőt, középső ujj az étert, gyűrűsujj a földet és kisujj a vizet. Ezeket az elemeket bizonyos kéztartásokkal egyensúlyba hozhatjuk és harmonizálhatjuk az energiaáramlást, elősegítve ezzel a testi és lelki jólétet.
 • Fókusz és koncentráció:
  A helyes kéztartás javítja a fókuszt és a koncentrációt a jóga és a léglőgyakorlatok gyakorlatok során. Amikor egy adott murát használunk, az kapcsolatot hoz létre az agy különböző részei között, beindítva az energiaáramlást. Ez a folyamat javítja a mentális éberséget, a koncentrációt, és elmélyíti a gyakorlást.
 • Szimbolikus ábrázolás:
  A jógában és a pránajámában használt mudrák gyakran szimbolikus jelentőséggel bírnak. Például az Anjali mudra, ahol a tenyerek a szív magasságában vannak összekapcsolva, az egységet és tiszteletet képviseli. Ez egyfajta kifejezésmódja annak, hogy elismerjük és tiszteljük az isteni jelenlétet magunkban és másokban. Hasonlóképpen, a Gyan mudra, amelyet a mutatóujj és a hüvelykujj összeérintése, a tudást, a bölcsességet és a spirituális kapcsolatot szimbolizálja.
 • Helyes testtartás és stabilitás:
  A kéz helyes tartása biztosítja a megfelelő testtartást és a stabilitást a jógaászanák során. Például az olyan pózokban, mint a lefelé néző kutya, az ujjak széles széttárása és tenyér lefelé való nyomása segíti a testsúly egyenletes eloszlását, ezáltal egy erős alapot biztosít a póznak. Hasonlóképpen, az álló pózokban, mint például a fa póz vagy a harcos póz, az ujjak lazán tartása és felfelé nyújtása lehetővé teszi a gerinc természetes nyújtását, és segíti az egyensúly megtartását, megelőzve így a a megerőltetést vagy sérülést.

 

Miért fontos a kéztartás a jógában

Gyógyító és terápiás hatások

A jógában és a pránájámában bizonyos kéztartások sajátos gyógyító és terápiás hatást fejtenek ki a testre és az elmére. Például a Varun mudra, amelyben a kisujj hegyét érintjük össze a hüvelykujj hegyével, segít egyensúlyba hozni a testben a víz elemet, éppen ezért enyhítheti a kiszáradást és a bőrszárazságot.
A Shunya mudra, amelyet a középső ujj és a hüvelykujj összeillesztésével végeznek, enyhítheti a fülfájást és javíthatja a koncentrációt. Ezeknek a mudráknak a használatával kiaknázhatjuk a test természetes gyógyító képességeit, és javíthatjuk az általános közérzetet.

A legjobb budapesti jógastúdiók és az online anyagok is nagy hangsúlyt fektetnek a gyakorlatok helyes elvégzésére. Reméljük kipróbálsz néhányat a fentebb említett mudrák közül és több figyelmet fektetsz majd kezeid elhelyezésére gyakorlásod során.

Ha pedig további érdekes cikkeket olvasnál a témában, kövess minket a Tiktokon, és a Facebook oldalunkon, így garantáltan nem maradsz le legújabb frissítéseinkről.

Felhasznált képek: Pixabay

 

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions