Miért jó a jóga a gyerekeknek?

Szülőként természetes dolog, hogy mindenből a legjobbat szeretnénk adni a csemetéinknek. A legnagyobb ajándék számukra az, ha már kiskoruktól kezdve egy egészséges és kiegyensúlyozott életet élhetnek. Miért jó a jóga a gyerekeknek? Cikkünkben összegyűjtöttünk a legfontosabb testi és lelki hatásokat, amiket a jóga adhat nekik. 
Miért jó a jóga a gyerekeknek?

 

 

A tudatos életmód kialakítását a legjobb már gyermek korban elkezdeni, hiszen ma már jól tudjuk, hogy a gyerekek az első hét évükben a legbefogadóbbak. Akár csak a felnőtteknél, a gyerekjóga segít a kicsiknek megtalálni a harmóniát testi és lelki szinten. Gyógyító hatása miatt pedig egyre népszerűbb mozgásforma lett.

 

Miért jó a jóga a gyerekeknek?

A gyerekjóga nem sport, sokkal inkább egy olyan mozgásforma, amely kielégíti a gyerekek mozgásigényét, miközben megtanulják irányítani érzelmeiket. A gyerekjóga gyakorlatait nem szabad párhuzamba állítani a felnőtt jógagyakorlóktól látott, hosszan kitartott, statikus pózokkal.

A játékos, mesével átszőtt foglalkozások célja mozgás megszerettetése, melyek fejlesztik és megnyugtatják a gyerekeket. Gyógyító hatása miatt pedig kiküszöbölhetőek vele a babakori mozgási rendellenességek, izomletapadások.

Lelki szinten segít a feszültség és a stressz oldásában, ezért kifejezetten ajánlott a szorongó, zárkózott, figyelemzavaros vagy hiperaktív, tanulási nehézségekkel küzdő gyerekeknek.

 

Miért jó a jóga a gyerekeknek?
A könyvet ezen a linken rendelheted meg.

 

Testi szinten a gyermekjóga segít:

 • a helyes testtartás kialakításában
 • védeni a gerincet
 • kezelni a lúdtalpat
 • idegrendszeri éretlenség fejlesztésében (figyelemzavar, magatartás zavar, érzékelő központ fejlesztés, egyensúly fejlesztés, jobb és bal agyfélteke kommunikációja)
 • alakítja az izomtónust, az izomszabályozást
 • komplex módón stimulálja az idegrendszert, ezáltal fejlődik a mozgása a gyermeknek

Lelki szinten:

 • fejleszti az érzelmi intelligenciát
 • segít az érzelmek megélésében, kezelésében, irányításában, kifejezésében
 • növeli az önbizalmat
 • segít a helyes önértékelés kialakulásában
 • oldja a szorongást és a feszültséget

 

Mire kell vigyázni?

Életkori sajátosságuk miatt hajlékonyságuk akár bajt is okozhat. Könnyedén meghúzhatják magukat, rosszabb esetben pedig izomsérülés vagy izomszakadás is bekövetkezhet. Éppen ezért nagyon fontos, hogy gyerekeknek való gyakorlatokat végezzenek játékos formában.

 

Miért jó a jóga a gyerekeknek?
Csónak póz

 

Következzen 6 jógapóz, amely kiválóan megfelel minden gyermek számára:

 1. Macska póz: Minden olyan jógapóz, melynek állatneve van, játékos képeket idéz fel a gyerekekben, így élvezetes lesz számukra. Ez a gyakorlat mozgékonnyá és rugalmassá teszi a gerincet, erősíti és nyújtja a törzsizmokat, átmasszírozza a belső szerveket, támogatja az emésztést és az immunrendszert.
 2. Kölyökkutya póz: Ez a póz átmozgatja a hátat és a vállakat, ugyanakkor jó lehetőség a szemlélődésre.A lefelé szegeződő tekintet miatt a befelé figyelés és az elmélyedés sokkal könnyebb.
 3. Fa póz: Ez a gyakorlat szépen megmutatja a gyerekeknek saját benső erejüket és fókuszukat.
 4. Harcos póz: ez a póz igazán kihívással teli, hiszen a test összes izmát használnunk kell a megtartásához. Mivel hasonlít a repülő pozícióhoz, a gyerekek elképzelhetik, ahogy éppen körbe-körbe repkednek.
 5. Csónak póz: Ez a tartás remekül edzi a hasizmokat.
 6. Hullapóz: Bár az ellazulás egyszerű gyakorlatnak tűnik, a gyerekeknek egyáltalán nem az. Ez a póz segíti a különféle légzőgyakorlatok megtanulását és az önmagunkkal való kapcsolódást, kialakítva a testtudatosságot.

 

Mint láthatjuk a rendszeres jóga a gyerekek életében számos olyan változást hoz, ami segítséget jelent számukra a mindennapi kihívások leküzdésében. A legjobb budapesti jógastúdiók között számos gyerekeknek szóló foglalkozás közül választhatunk. Segítsünk nekik már fiatal korban megtalálni önmagukat, hogy később könnyedén boldogulhassanak a nagybetűs életben, hiszen a világban való eligazodás még a felnőttek részére is kihívást jelent.

 

A Yogayogi részt vesz a Libri ajánlói programban. A vásárlót semmilyen extra költség nem terheli. 

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions