4 ajurvédikus gyógynövény, amiket érdemes ismerni

4 ajurvédikus gyógynövény, amiket érdemes ismerni

Ezek, az ősidők óta használt, főleg keleti gyógyászatokban ismert, ajurvédikus gyógynövények nagyon sok pozitív, egészség megőrző hatásukról híresek. Szerencsére már itthon is beszerezhetőek, szóval beiktathatjuk a saját, egészséges életmódunkba is őket.

 

Mire jó a ginseng?

A ginsen igazi vitaminbomba. Tartalmaz A-, E-, B1-, B2-, B6-, B12- és C-vitamint, továbbá folsavat, mangánt, cinket, olajakat, aminosavakat és rezet, amelyekkel nemcsak testedre, de szellemi képességeidre is jótékonyan hat, mindezt pedig természetesen teszi. Rendkívül jelentős sejtmegújító, roboráló hatású növény.

Elsősorban a test stressz elleni védekezőképességét erősíti, nyugtatja az idegeket, mégpedig azáltal, hogy egyensúlyban tartja az ún. stressz hormonokat.

Serkentő hatású, tehát segíti a munkavégzést, a szellemi tevékenységeket, a koncentrálóképességet – emiatt azonban kávéval nem célszerű kombinálni.

Ha kórosan kimerültnek, fáradtnak érzed magad, vagy nehezen mászol ki egy hosszabb betegségből, a ginseng erősít, serkenti szervezeted működését. Sportolók is használják, amikor egy-egy sérülésből gyorsan fel akarnak gyógyulni.

A ginseng gyökér különleges tulajdonsága, hogy serkenti a szexuális vágyat, sőt a férfiaknál a teljesítőképességet is fokozza. Igazi afrodiziákumként is használható: különösen a változókorban. Előnyösen hat a hormonháztartásra és a vérkeringésre. Ha hosszú távon, de mértékletesen, szünetekkel használod, olyan hatásosan erősítheti az immunrendszert, hogy akár az öregedést is lassíthatja.

Csökkenti a koleszterinszintet, védi a szívet és az érrendszert. Tudtad, hogy Kínában szívroham utáni felépüléshez is alkalmazzák? Helyreállítja a szívműködést, szabályozza a vérnyomást.

A ginseng csökkenti a vércukorszintet is.

A ginsengből készült kozmetikai termékek megfiatalítják a bőrt, vitalitást egészséges szint adnak neki, hatásosan kezelik a bőrhibákat, gyulladásokat, krónikus elváltozásokat.

 

ajurvedikus-gyogynovenyek, ginseng

 

Ashwagandha azaz álombogyó

Az ashwagandha egy kevésbé ismert ajurvédikus gyógynövény egy örökzöld cserje, amely Indiában, a Közel-Keleten és Afrika egyes részein növekszik. Hosszú múltja van a hagyományos orvoslás területén.

Az emberek évszázadok óta gyógyászati célokra használják az ashwagandha gyökereit és narancsvörös gyümölcsét. A gyógynövény indiai ginseng vagy téli cseresznye néven is ismert.

Az „ashwagandha” név a gyökér illatát írja le, jelentése „mint egy ló”. Definíció szerint az ashwa lovat jelent.

Ezt a gyógynövényt általános tonikként használják az energia növelésére, valamint a stressz és a szorongás csökkentésére. Egyesek azt is állítják, hogy a gyógynövény előnyös lehet bizonyos rákos megbetegedések, Alzheimer-kór és szorongás esetén.

A mai napig ígéretes tanulmányokat végeznek az ashwagandha egészségügyi előnyeiről.

 

Fekete kömény

A híres arab orvos, Avicenna a “The Canon of Medicine” című cikkében elmondta, hogy a fekete kömény stimulálja a test energiáját, és elősegíti a fáradtságtól és a kedvteléstől való felépülést. Ajurvédikus értelemben a fekete kömény segíti az agni (emésztő tűz) építését. Az ajurvédában ekcéma és sebek kezelésére is használták. Hipotenzív és csökkenti a vércukorszintet.

Széles körben használják az unani gyógyászatban asztma, hörghurut, köhögés, reuma és egyéb gyulladásos betegségek kezelésére. Csökkenti a hisztamin által kiváltott görcsöket. Ez egy immunmodulátor, amely allergiában hasznos.

A fekete kömény tumorellenes hatása jótékony hatású a tályogok és a szem, a has és a máj daganatai esetén. A fekete kömény hasnyálmirigyrákban hasznos, mert fokozza a programozott sejtpusztulás (apoptózis) folyamatát. A fekete köményt a parazitafertőzés leküzdésére is használják.

A köménynél erősebb vízhajtó. Csökkenti a vesekövek méretét. A vesék, a verejtékmirigyek és az emlőszövet összefügg. Így a fekete kömény is növeli a tejtermelést a szoptató anyáknál.

 

ajurvedikus-gyogynovenyek, kender mag

 

 

Kender mag

A nehéz, olajos és enyhén édes kendermagok kiadós kiegészítői a téli étrendnek. Ezek a sűrű magok táplálják és építik a szöveteket, így az év legkeményebb hónapjaiban is erősnek, stabilnak és tartósnak érezheted magad.

Megalapozó jellegük segít megőrizni a nyugalmat stresszes helyzetben, míg nyugtató hatásuk megnyugtatja az izgatott idegrendszert és mély relaxáció érzését kelti. Egy kliens összefoglalta a kendermag tápláló tulajdonságait, leírva, hogy “lágy állagúak, földes és édes ízűek [és] kedves olajmaradványok”.

Turmixokban keverve, salátákba dobva, vagy levesre szórva a kendermag anyagot és ömlesztett mennyiséget ad az ételekhez. Ha nem tolerálja a tejtermelést, a magokból akár saját házi kendertejet is készíthet.

Gyorsan lejárnak, ezért jobb, ha a magokat kisebb mennyiségben vásároljuk meg. Az édes, olajos és nehéz tulajdonságok azt jelentik, hogy különösen előnyösek a Vata dosha számára, és kiegyenlítik a Pittát is. A magok sűrűsége és hűsítő jellege azt jelenti, hogy súlyosbíthatják a Kaphát, különösen, ha az emésztés gyenge vagy lassú.

Ajurvédikus gyógynövények itthon

Ezeket a gyógynövényeket megtalálhatjuk bio boltokban, és mindegyiknek ajurvédikus szempontból gyógynövény jelleme van. Érdemes a saját típusunknak megfelelően étrendet és egészséges életmódot kialakítani. Ezt kezdhetjük a helyes táplálkozással, és gyógynövények bejuttatásával a szervezetünkbe.

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions