A cukor káros hatásai

A cukor káros hatásai

Manapság a cukor életünk részévé vált. Szinte minden feldolgozott ételben és italban megtalálható, hogy növeljék az ételek ízhatását, és gyors energialöketet biztosítsanak. Az Ayurveda, az ősi indiai orvoslási rendszer azonban más másként tekint a cukorra, mint mi. Az Ayurveda a cukrot méregnek tekinti, amely tönkreteszi testi, lelki és érzelmi jóllétünket. Ebben a cikkben a cukor káros hatásai kerülnek bemutatásra, melyet ayurvédikus szemszögből vizsgálunk, valamint egészségesebb alternatívákat kínálunk , amelyek könnyedén beépíthetőek az étkezésekbe, ha fontos a tudatos táplálkozás.

Az Ayurveda perspektívájának megértése

Az Ayurveda, ami azt jelenti, hogy “az élet tudománya”, egy holisztikus gyógyító rendszer, amelyet évezredek óta gyakorolnak Indiában. Az elme, a test és a szellem elválaszthatatlan kapcsolatát hangsúlyozza, és célja, hogy e hármas egység együttes kezelésével fenntartsa az egyensúlyt és a harmóniát az egész testben.

Az Ayurveda az ételeket ízük alapján három kategóriába sorolja: édes, savanyú és sós. Bár az édes íz elengedhetetlen a táplálkozáshoz, az Ayurveda figyelmeztet az édes ételek, különösen a finomított cukor túlzott fogyasztására, hiszen olyan hatással van a szervezetre, amely felborítja az egyensúlyt. Nézzük meg pontosan, miről is van szó.

A cukor káros hatásai

Az Ayurveda három doshát ismer el :Vata, Pitta és Kapha, melyek keretet adnak egyedi fizikai és pszichológiai felépítésünk megértéséhez. A cukor azonban megzavarja ezen erők egyensúlyát az emberi testben. A túlzott cukorfogyasztás hatással van az amúgy is  súlygyarapodásra hajlamos Kapha típusnak, ami lomhasághoz és legyengült immunrendszerhez vezet.

Emésztési zavarok is jelentkezhetnek, ha túl sok cukrot fogyasztunk, ugyanis a  cukrot nehéz megemészteni, különösen nagy mennyiségben fogyasztva. Gyengíti az emésztési tüzet (agni), és hozzájárulhat az emésztési zavarokhoz, puffadáshoz és méreganyagok (ama) képződéshez a szervezetben.

Mindemellett a cukorfogyasztás gyulladásos reakciót vált ki a szervezetben, ami olyan különféle krónikus betegségekhez kapcsolódik, mint például a cukorbetegség, az elhízás, a szívbetegségek és még a rák is. Az Ayurveda elismeri, hogy a túlzott cukorbevitel hozzájárul a test szöveteinek egyensúlyának felbomlásához (dhatus), és megzavarja a természetes gyógyulási mechanizmusokat.

A cukor káros hatásai

Alternatívák a cukor használata helyett

Azt bizonyára már jól tudjuk, hogy a finomított cukor gyors energialöketet ad, amelyet fáradtság követ. Ez a vércukorszintre gyakorolt hullámvasút hangulati ingadozásokhoz, fáradtsághoz és csökkent szellemi tisztasághoz vezethet. Az Ayurveda azonban számos természetes alternatívát kínál, hogy a cukor káros hatásai ne befolyásolják az életünket, de az édes íjélményről se kelljen lemondanunk. Nézzük, melyek ezek:

Jaggery: A finomítatlan cukornádléből vagy pálmaléből készült jaggery, vagyis nádcukor megőrzi ásványi anyag tartalmát, és egészségesebb választásnak számít finomított társaival szemben. Vasban, kalciumban és más alapvető tápanyagokban gazdag, így jó választás italok és desszertek édesítéséhez.

Méz: A nyers, nem pasztőrözött méz gyógyászati tulajdonságai miatt az Ayurveda egyik alapanyaga. Antioxidánsokat, enzimeket és antimikrobiális vegyületeket tartalmaz, amelyek gyulladáscsökkentő hatásúak és segítenek megóvni a sejteket az öregedéstől, és a káros hatásoktól. Nem szabad azonban felmelegíteni vagy forró ételekkel keverni, mert 37 fok felett elveszíti minden jótékony hatását.

Datolya: A datolya az édes íz természetes forrása, rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. Használható turmixok, desszertek és pékáruk édesítésére, így egészségesebb alternatívát használhatunk a finomított cukorral szemben.

Stevia: A Stevia egy természetes, kalóriamentes édesítőszer, amely a Stevia rebaudiana növényből származik. Magas édességintenzitású, és mértékkel használható a cukor helyettesítésére különbféle ételekben és italokban.

Fűszerek: Az Ayurveda olyan fűszerek természetes édességét használja ki, mint a fahéj, kardamom és szerecsendió. Ezek a fűszerek nem csak jó ízt ízt adnak ételeinknek és italainknak, hanem segítenek fenntartani az egészséges vércukorszintet, segítik az emésztést és csökkentik az édesség utáni túlzott vágyat.

A cukor káros hatásai összefoglalva

Az Ayurveda kiemeli, hogy a cukor káros hatási befolyásolják általános jóllétünket, alátámasztva azt az elképzelést, hogy a cukor a szervezetünk számára egyfajta méreg. A fentebb felsorolt elvek megértésével és az egészségesebb alternatívák étkezésünkbe való integrálásával csökkenthetjük a finomított cukortól való függőségünket, és kiegyensúlyozottabb és harmonikusabb életmódot alakíthatunk ki. A jaggery, a méz, a datolya, a stevia és fűszerek csak néhányak a természetes alternatívák közül, amelyek kielégíthetik az édességek iránti vágyainkat, miközben javítják az egészségünket és jóllétünket. Lehetőségeink szerint próbáljunk jót adni testünknek, hogy az sokáig szolgálhasson minket és élvezhessük életünk minden percét.

További érdekes cikkekért a tudatos életmód és a tudatos táplálkozás témakörében kövessetek minket a Facebook oldalunkon, így biztosan nem maradtok le a legújabb hírekről és eseményekről!

Felhasznált képek: pexels.com

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions