Vegán étkezés nyáron – Most éri meg belevágni!

A vegán étkezés nyáron még jótékonyabb hatással van a testre, mint az év többi szakában. Éppen ezért ezekben a hónapokban kifejezetten előnyös kizárólag növényi alapanyagokból készült ételeket enni.
Vegán étkezés nyáron – Most éri meg belevágni!

Ha egy kicsit is érdekelt vagy a tudatos életmódban, akkor biztosan hallottad már, hogy a vegán életformának milyen sok pozitív hatása van a környezetre és tulajdonképpen az egész bolygóra. (Ha esetleg még nem ástad magad bele a témába, akkor görgess lejjebb, és tudj meg mindent a vegánság pozitívumairól!) De nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a veganizmus milyen sok jót tesz az ember szervezetével is. Ez pedig a melegebb hónapokban különösen igaz: a vegán étkezés nyáron igazi felüdülés a testnek!

És hogy pontosan miért is annyira jó a vegán étkezés nyáron? Miért érdemes elhagyni a zsíros és húsos ételeket? Miért jó már az is, ha nem is vegán, de legalább vegetáriánus étkezésre váltunk? Olvass tovább, és hagyd, hogy meggyőzzünk egy új életforma áldásos hatásairól!

Veganizmus 1×1

Mielőtt belevágnánk abba, hogy miért is jó a vegán táplálkozás a testnek és hogy miért még előnyösebb a vegán étkezés nyáron, nézzük meg, hogy mit is takar pontosan ez az életmód. Ebből az is kiderül, miért mondják sokan azt, hogy a vegánok menthetik meg a földet.

A veganizmus mint életvitel annyit tesz, hogy teljes mértékben száműzünk minden állati eredetű dolgot az életünkből. Ez vonatkozik a táplálkozásra, a ruházkodásra, de még az otthonunk berendezési tárgyaira és gyakorlatilag az élet minden területére. Ugyanis a vegánok életvitelszerűen azt tartják a szemük előtt, hogy mi a legjobb a Földnek, hogy milyen tevékenységgel – legyen az vásárlás, étkezés vagy akár utazás – okozzák a lehető legkisebb kárt a természeti környezetnek. Azaz: hogy hogyan hagyhatnak maguk után minél kisebb ökológiai lábnyomot.

A vegánság tehát az élet számos területére kihat, a legtöbben mégis az étkezési szokásokkal azonosítják ezt az életmódot. Ez persze nem is lehet olyan meglepő, ha figyelembe vesszük, hogy egy-egy táplálkozási magatartás megváltoztatása milyen sokat jelenthet a környezet szempontjából. De nemcsak a Földdel tehetünk jót, ha növényi alapú étrendre váltunk: a testünk is hálás lesz érte! A vegán étkezés nyáron és az év összes többi szakában nagyon hasznos az emberi szervezet szempontjából – persze csak ha kellő háttértudással és odafigyeléssel követi az ember. De miért is ennyire jó ez számunkra?

Vegán étkezés és az emberi test

Ha eddig szkeptikus voltál a vegetáriánus és vegán étrenddel kapcsolatban, akkor most hagyd, hogy egy hivatalos vélemény meggyőzzön. Mégpedig az Amerikai Dietetikai Szövetség véleménye, ami a világ legnagyobb élelmiszer- és táplálkozásügyi szakembereket tömörítő szervezete. A szövetség álláspontja ugyanis egyértelműen az, hogy a helyesen megtervezett – ez nagyon fontos! – vegetáriánus és vegán diéta egészséges. A tápértéküket tekintve, sőt, még bizonyos betegségek megelőzésére is alkalmas. Fontos hozzátenni azt is, hogy ezt minden életszakaszra igaznak találták, legyen szó csecsemőkorról, serdülőkorról, terhességről vagy akár aktív sportolói életvitelről.

De a vegánság nem csak egyszerűen alkalmas az emberi életvitel szempontjából, hanem kifejezetten előnyös is. Ezt az életvitelt összefüggésbe hozzák az alacsonyabb koleszterinszinttel, a szívbetegségek kockázatának csökkenésével, alacsonyabb vérnyomással és a cukorbetegség kisebb kockázatával is. És ez még nem minden: a vegánok és vegetáriánusok testtömeg-indexe alacsonyabb, sőt, még a daganatos megbetegedések is ritkábbak az esetükben. Mindez annak lehet köszönhető, hogy kevesebb koleszterint és telített zsírsavat juttatnak a szervezetükbe. Eközben pedig több rostot, magnéziumot, káliumot és számtalan vitamint juttatnak a szervezetükbe.

Vegán étkezés nyáron

Az egészen egyértelmű, hogy a forró hónapokban a testünk sokkal nagyobb terhelésnek van kitéve, mint az év többi szakaszában. Nem is beszélve arról, hogy amikor a hőmérő higanyszála tartósan 25 fok fölött időzik, megváltozik az is, hogy milyen élelmiszereket és milyen típusú ételeket kívánunk. Egy valami azonban biztos: a vegán étkezés nyáron mindezen segíthet!

Folyadékbevitel

Nyáron a tested egészen mást igényel, mint a téli és őszi hónapokban – ezért van az is, hogy más dolgokat kívánsz, hiszen a tested tudja, mire van szüksége. Az egyik legfontosabb dolog, amire oda kell figyelned a forróságban, az a megfelelő folyadékbevitel. Ennek betartásához persze elengedhetetlen, hogy sok vizet fogyassz, de ne feledd: a különböző gyümölcsök és zöldségek is szuper folyadékforrásként szolgálnak! Ezek ráadásul a vegán étkezés alapjait képezik. A nyári időszakban a lehetőségek széles tárháza áll előtted, hiszen rengeteg idénygyümölcs közül válogathatsz, ott van például a görögdinnye, aminek 90-95%-a víz! A zöldségek közül kifejezetten hidratáló az uborka.

Élelmiszerek

Ahogyan fentebb is említettük, ebben az időszakban a gyümölcsök és zöldségek nemcsak jól esnek, de jót is tesznek neked. Hiszen ha kevesebb húst és telített zsírt fogyasztasz, kevésbé terheled meg a szervezeted. Ha pedig kevesebb a hús, akkor több a friss növényi alapanyag! És itt a zöldségek és gyümölcsök mellett a növényi alapú „tejtermékekre” is gondolunk. Ma már növényi italok, joghurtok és sajtok széles választékát találhatjuk meg a boltok polcain.

Főzés nyáron

Mivel nyáron minden olyasmit kerülünk, ami a forróságra emlékeztet, a főzésből is megpróbálhatunk visszavenni. Próbálj ki olyan recepteket, amelyekhez nem kell bekapcsolnod a tűzhelyet, hidd el, jobban is fognak esni, mint a hosszú órákon át sütött vagy főzött ételek! Készíts hideg gyümölcslevest, turmixolj össze egy isteni, fűszeres minsetronét, de összeodbhatsz egy adag hummust is, néhány ropogós zöldséggel!

Vágj bele!

Ahogyan láthatod, nincs is megfelelőbb időszak kipróbálni a vegán életmódot, mint most, nyáron! Tippjeink segítségével máris belevetheted magad a növényi alapú táplálkozásba! Próbáld ki, és tapasztald te is a jótékony hatásait magadon: a vegán étkezés nyáron és egész évben jót tesz neked!

 

Szeretnél még többet megtudni a vegán életmódról, és nem szeretnél lemaradni az ehhez kapcsolódó eseményekről sem? Kövesd a Facebook-oldalunkat még több információért!

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions