Vegán Világnap 2021. – Egy nap a bolygóért

Ma már egyre többen követnek vegetáriánus és vegán étrendet – de a szakértők úgy gondolják, hogy ez még mindig nem elégséges ahhoz, hogy kellőképpen tehermentesítsük a bolygót. Ezért szuperek az olyan kezdeményezések, mint például a Vegán Világnap, amit most már itthon is megünnepelhet az ember!
Vegán Világnap 2021. – Egy nap a bolygóért

A november 1-i Vegán Világnap tökéletes alkalom, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy milyen jót is tesz a környezetnek az – az állatokról nem is beszélve –, ha valaki vegán életmódot követ, legyen szó étkezésről vagy bármilyen más vonatkozásról. De nem csak emiatt szuper kezdeményezés ez a nap. A figyelemfelkeltés mellett arra biztatja a húsevőket, hogy egy napig megtapasztalják, milyen a vegán étrend, illetve életmód. Ez által ők is rájöhetnek, hogy egyáltalán nem is annyira nehéz, mint amilyennek elsőre tűnik.

Most, a közelgő Vegán Világnap kapcsán bevezetünk egy kicsit a vegánságba, a filozófiájába, elmondjuk, hogyan szokás „megünnepelni” ezt a világnapot, hogy hol teheted ezt meg, illetve hogy mit tudsz tenni ezen a napon húsevőként.

Miről szól a vegánság?

Egy korábbi cikkünkben részletesen is írtunk arról, hogy miért érdemes áttérni a vegán életmódra. Most ebből idézünk egy rövid részt, amiben összefoglaltuk, hogy miről is szól maga a vegánság.

„A veganizmus mint életvitel annyit tesz, hogy teljes mértékben száműzünk minden állati eredetű dolgot az életünkből. Ez vonatkozik a táplálkozásra, a ruházkodásra, de még az otthonunk berendezési tárgyaira és gyakorlatilag az élet minden területére. Ugyanis a vegánok életvitelszerűen azt tartják a szemük előtt, hogy mi a legjobb a Földnek, hogy milyen tevékenységgel – legyen az vásárlás, étkezés vagy akár utazás – okozzák a lehető legkisebb kárt a természeti környezetnek. Azaz: hogy hogyan hagyhatnak maguk után minél kisebb ökológiai lábnyomot.”

Ebből is látszik, hogy a vegánság nemcsak az étkezésről szól, bár gyakran szűkítik le csak erre a kört. Mivel egyetlen napról van szó, így a Vegán Világnap kapcsán is elsősorban az étkezés köré fogjuk csoportosítani a témáinkat.

Vegán Világnap

Vegán Világnap 2021.

Mint minden évben, úgy 2021-ben is november 1-re esik a Vegán Világnap. Ha hiszed, ha nem, ezt már 1994 óta ezen a napon tartják! Azaz, a kezdeményezésnek volt már jó pár éve arra, hogy Magyarországon is gyökeret verjen – és sikerült is neki. Ma már itthon is több helyen „ünnepelhetjük” ezt a napot.

Az egyik kézenfekvő módszer, ha elmegyünk a legjobb budapesti vegán éttermek egyikébe. Ezzel egyrészt betarthatjuk a napi vegán étkezést, másrészt támogathatjuk azokat a helyeket, amelyek nemcsak az embereket, hanem a környezetet is szem előtt tartják a konyhájukban.

Emellett több lehetőségünk is kínálkozik. A budapesti KÖKI Terminál például két napig vegán és mentes vásárt tart, ahol mindent beszerezhetünk, ami szem-szájnak ingere. A Szimpla Kertben az Upcycling piac és vegán közösségi főzés vár, szintén a Vegán Világnak jegyében. Október 31-én pedig egy vegán élményfőzés vár rád a Balatonnál, a Tagyon Birtokon. Eközben a MANYI Kulturális Központban is vár a Vegán Világnap beszélgetésekkel, workshopokkal, filmekkel, kiállításokkal, gasztroélményekkel és koncertekkel. De ha inkább online vennél ilyesmin részt, akkor november 3-án vár egy vegán workshop, ahol mindent megtudhatsz arról, hogyan lehet teljesértékű egy vegán étrend.

Hogyan ünnepeljünk húsevőként?

A Vegán Világnap nem kifejezetten a vegánoknak lett kitalálva – sőt! Inkább azért, hogy felhívja a figyelmet a mozgalom fontosságára, és hogy arra késztesse a világ húsevőit, hogy ők is tegyenek egy próbát ezzel az életmóddal, ha csak egy napra is. Mivel egyetlen napról van szó, ezért általában az életmódra korlátozzák a Vegán Világnap fontosságát. De már ez is sokat jelenthet!

Hiszen, ki tudja, lehet, hogy a húsevők egy próbanap után akár heti akár 2-3 vegán napot is beiktatnak majd! De hogyan érdemes belevágni, ha valaki imádja a húsokat? Mert sokan szívesen lennének vegánok vagy vegetáriánusok az etikai megfontolások miatt, viszont túlságosan is szeretik a hústermékeket, így nem tudnak váltani. Most nekik adunk néhány tippet.

Tippek a Vegán Világnapra

Az első, hogy ne gondold túl! Mindössze egy napról van szó, amikor kipróbálsz valamit, amit korábban soha. A Vegán Világnap csak egy lehetőséget ad arra, hogy valami újat fedezz fel, ami, ha nem tetszik, visszatérhetsz a régi kerékvágásba. Ne görcsölj rá, mert akkor hamar feladhatod!

A második, hogy keress izgalmas alternatívákat! Ha egy napig csak zöldségeket és gyümölcsöket eszel, hamar kiábrándulsz majd ebből az életmódból. Ezért érdemes húspótlók és egyéb alternatívák után nézni! Ma már szinte mindenből – sajt, joghurt, tejszín, satöbbi – találsz vegán verzót. Próbáld ki őket, isteniek!

A harmadik pedig egész egyszerűen az, hogy figyeld meg a tapasztalataidat! A vegánok gyakran számolnak be az életmódjuk jótékony hatásairól. Ezek nagy részét persze leginkább hosszú távon érezheti meg az ember – például, hogy tisztább az arcbőre, javul az emésztése –, de már egy nap után is könnyebbnek és élettel telibbnek érezheted magad!

Szeretnél még többet megtudni a jógázásról és a tudatos életvitelről? Nem szeretnél lemaradni az ehhez kapcsolódó eseményekről sem? Kövesd a Facebook-oldalunkat még több információért!

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions