A hála gyakorlása és a jóga

Mi a hála? Hogyan kapcsolódik a jógához? Cikkünkben eláruljuk miért fontos a hála gyakorlása minden nap. Maradj velünk... 
A hála gyakorlása és a jóga

Amikor hálát érzünk valaki vagy valami iránt, hatalmas energiákat mozgatunk meg. De mi is pontosan a hála és miért fontos része a jógának?  A jógában megtanuljuk mit is jelent az önfegyelem, hogyan irányítsuk az értelmünket és a gondolatainkat. Nézzük tehát, hogy hogyan működik a hála gyakorlása a mindennapokban.

A hála gyakorlása

A hála szó a latin gratus szóból származik, melynek jelentése örömteli, hálás. Ezt a pozitív érzelmet akkor éljük meg, amikor felismerjük, hogy az élet megajándékozott minket egy számunkra jó és hasznos történéssel. Ezzel az érzéssel ismerjük el az élet jóságát és egyfajta Isteni Tudat kerít minket hatalmába.

A hála mint érzelmi állapot megjelenése egy kétlépcsős folyamat: elöször felfogjuk és realizáljuk a pozitív történéseket, majd felismerjük, hogy ezek külső forrásból származnak. A hála érzése megjelenhet egy valláshoz köthetően vagy attól függetlenül egy általánosabb életszemlélet részeként. Pszichológiai kutatások szerint ugyanis a hála és a boldogság érzése szorosan kapcsolódik egymáshoz, mivel ilyenkor az emberek pozitív érzelmeket élnek át, élvezik  megtapasztalásaikat, értékelik önmagukat és egészségüket. A hála tehát a szeretet gyökere.

Hogyan gyakorolhatod a hálát?

A hála érzését többféleképpen is behívhatod az életedbe. Felidézhetsz egy-egy múltbéli eseményt amikor igazán boldog voltál: lehet ez egy kellemes gyerekkori emlék, a házzaságkötésetek napja vagy egy utazás. Használhatod az életedben jelenleg meglévő jó dolgokat, pl.: a munkád, a családod és a barátaid. Amikor gondolatban megjelenítjük magunk előtt ezeket az érzelmeket, a mély szeretet állapotába kerülünk és köszönetet mondunk értük.

Kiváló gyakorlat lehet erre az alább mellékelt vezetett hálameditáció, de vezethetünk hálanaplót is, amelyben minden nap leírjuk, hogy miért vagyunk hálásak az életnek.

[youtube v=”OW5bkSfwmvU”]

A hála jótékony hatásai:

  • Megtanuljuk értékelni és megélni a jelen pillanatot, felerősítve a pozitív érzelmeket.
  • Blokkolja a negatív gondolathullámokat és érzelmeket.
  • Rendszeres gyakorlással megrövidíti a depressziós időszakot, mivel a fókuszunk a jó és pozitív történésekre irányul.
  • Csökkenti a stresszt és a szorongást.
  • Önbecsülést és önszeretet ad.

A tudatos életmód és a jóga fontos része tehát a hála. Segítségével közelebb kerülhetünk az egységhez. Végezz rendszeres hálameditációt minden jógaóra végén, ha pedig szívesen csatlakoznál egy jó hangulatú csoporthoz, a legjobb budapesti jógastúdiók rengeteg lehetőséget kínálnak Nektek.

Ha tetszett a cikk, kövessetek minket a Facebook oldalunkon, így elsőként értesülhettek az új tartalmakról!

 

 

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions