A hideg vizes fürdő előnyei

A hideg vizes fürdő előnyei közé sorolhatjuk az immunrendszerünk edzését. Igaz, egyesek számára ez abszolút kiesik a komfort zónából, de a pozitív hatásai garantáltak. A különböző hőmérsékletű vízben való fürdés nem a mai kor találmánya.
A hideg vizes fürdő előnyei

A hideg vizes fürdés a világ számos részén elterjedt szokás. A civilizált fürdőzés bevezetése óta az emberek kísérleteztek a víz hőmérsékletének változásával, hogy extrém körülményeknek tegyék ki a testüket. Mielőtt szaladnánk ki a hóba, vagy a hideg zuhany alá, nézzünk meg az eredetét, a módszert és az egészségügyi hatásait. Utána kezdhetünk kísérletezni magunkon is. Mivel amiről van saját tapasztalatunk, az sokkal értékesebb, mint az elméleti tudás.

 

Történelem – régi időkben

A hideg vizes fürdés a világ számos részén elterjedt szokás. A civilizált fürdőzés bevezetése óta az emberek kísérleteztek a víz hőmérsékletének változásával, hogy extrém körülményeknek tegyék ki a testüket. Az ókorban a római fürdőzés azon a gyakorlaton alapult, hogy a különböző hőmérsékletű szobákon keresztül haladva, a ’ceremónia’ vége egy hideg vizes zuhany volt. A modern időkben a frigidarium hagyományos rituáléját a világ legtöbb szaunájában és gyógyfürdőjében őrzik.

A skandináv területen is régi népi szokások közé tartozik, hogy a befagyott tavakon léket vágva, kialakítanak egy kisebb medencét, amiben elmerülnek. Vagy a szauna melegéből a hóba fetrengés is hasonló elveken alapul.

 

A hideg vizes fürdő előnyei és módszere

A jeges vízbe merülés az egyik legvitatottabb téma a regeneráció terén. Egy időben előszeretettel használták, mára megjelentek az ellenvélemények is. Mint mindenben itt sem fekete vagy fehér között kell dönteni. Nem kérdéses, hogy a jeges vízbe merülésnek megvannak a pozitív élettani hatásai a regenerációban. A témában végzett egyre több kutatás viszont segít abban, hogy ezt a módszert valóban jól és a céljainknak megfelelően tudjuk használni. Az immunrendszerünk edzésére egy igazán izgalmas alternatíva.

A Wim Hof módszer, amit egy származású férfi talált ki. Az alapja a hideg vizes fürdő, a légzés és tudat hármasának kontrolálása. Az elmúlt években a hideg testkezelés komoly népszerűségre tett szert, mert számos egészségügyi előnyhöz kapcsolódik. Néhány ember, köztük hivatásos sportolók, testépítők és hírességek, még az egész test krioterápiájára is esküsznek. Ezt a fajta terápiát az jellemzi, hogy rövid ideig zárt tartályban állunk, miközben a test körül rendkívül hideg levegő kering. Mivel a teljes test krioterápia viszonylag drága és nem széles körben elérhető, az olyan módszerek, mint a Wim Hof-módszer, megfizethető alternatívát kínálnak. Gyakorolhatjuk a módszert otthonunk kényelméből, hideg zuhanyozással!

A lényege a kontrollált, tudatos légzés, miközben a testünk a hideg vízhez ér.

 

hideg-vizes-fürdő-előnyei2

 

Egészségügyi hatások

A hideg vizes fürdő előnyei közé sorolhatjuk azt, hogy javítja a vérkeringést. Ezért, akiknek rossz a keringése, ajánlott az alkalmazása. Amikor ilyen helyzetbe tesszük magunkat, az egész szervezetünk elkezd azért dolgozni, hogy fenntartsa a normális testhőt. A szív gyorsabban ver, a hideg hatására az erek összehúzódnak, majd hogy kiegyenlítse a hőt, az erekbe a vér pumpálása felgyorsul. Megindul a véráramlás, ami kifejezetten frissítően hat a szervezetre.

A mentális teljesítményünkre is pozitív hatással van ez a szokás.A régi idők elmegyógyintézeteiben hideg vízzel locsolták a túlzott tüneteket mutató betegeket. Hogy ez az eljárás mennyire volt humánus, az más kérdés, de a modern kritériumok szerint végzett kutatások is igazolták (például a North American Journal of Medical Science-ben közzétett tanulmány), hogy a hideg zuhanyoknak lehet olyan antipszichotikus hatásuk, mint az elektrokonvulzív terápiának, mivel az érzékelőkérgen alkalmazott enyhe elektromos sokkhoz hasonlóan működik.

A kutatók azt is megállapították, hogy a hideg zuhanyok elnyomhatják a pszichózissal kapcsolatos neurotranszmissziót, ami agyunk legfontosabb dopamin-útvonala. Kiderült, hogy a 14 °C-os vízbe merítés 530 százalékkal növelte a vérplazma noradrenalin és 250 százalékkal dopamin koncentrációját, míg a kortizol koncentráció csökkenő tendenciát mutatott. Mint tudott, a kortizol a legfontosabb stresszhormon, míg a noradrenalin és a dopamin az éberség és a boldogság állapotában fontos szerepet játszó hormonok.

 

A komfortzónán túl

Mikor érezzük azt, hogy élünk? Kinek mit jelent az az élmény, hogy életben van, érzi és értékeli az életet, a létezést? Ezek a talán filozofikusnak tűnő kérdésekre adott válasz általában nem az lesz, hogy amikor kényelmesek vagyunk. Paradox módon az emberi természet a biztonságot, a kényelmet, a melegséget, a kevés erőfeszítést keresi, ám ezek a princípiumok ellentétben állnak azzal az érzéssel, amikor kikerülünk a komfortunkból és megteszünk valamit, túlélünk valamit, ami első gondolatra nem esett, nem tűnt jónak.

A jeges fürdő, vagy hideg vizes fürdő előnyei közé ez is sorolható. Kiesik a komfortzónán. Ott kezdődik a fejlődés, az életben levés élménye.

Ezek a helyzetek adnak egy adag adrenalint, de főképpen biztosan a jelenben tartanak. Az extrém helyzetekben a tudat összpontosít, a test vért pumpál s a figyelem a jelenen van. Ezért, ha kellő tudatossággal megyünk bele az ilyen helyzetekbe, biztosan tapasztalunk egyfajta belső erőt.

Érdekes mód a testünknek sokkal nagyobb a tűrőképessége, mint azt a tudatunk gondolja. Sőt, talán az egész korlátozás a tudatunkból ered. Ki tudja…

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions