Az egyedül töltött idő előnyei

Egy lista arról, hogy mivel tölthetjük az időnket. Befelé figyelés, testi-lelki egyensúly, alkotás esetleg főzőcskézés? Ez mind-mind nagyon jó program. Az egyedül töltött időnek számos előnye van, jobban megismerjük magunkat, feltérképezzük az érdeklődési köreinket, motivációinkat. Érdemes néha-néha kijelölni időt az aktív vagy passzív me-time ra, azaz a pozitív egyedül töltött időre.
Az egyedül töltött idő előnyei

Az egyedül töltött idő előnyeit az elmúlt év karantén időszaka alatt akarva vagy akaratlanul is megtapasztaltuk, mivel muszáj volt egyedül időt töltenünk. Aki az introvertáltak csoportját erősíti, azoknak talán ez nem is volt akkora kihívás, viszont az extrovertáltaknak már annál inkább nehéz volt ez a helyzet.

Most megnézünk pár módszert arra, hogy hogyan lehet az egyedül töltött idő valami olyasmi, ami feltölt és ellazít, megnyugtat, kreativitást ad. Azaz a pozitív oldala az egésznek.

Nem a magányos, elszigetelt vagy valakit hiányolós egyedül töltött időre gondolunk. Nem. Hanem, amikor egyedül töltött idő a saját választásunk. Viszont a mai social media világában sosem vagyunk igazából egyedül, a saját benső világunkban, mert állandóan jönnek az értesítések, pittyeg a telefonunk, vár az Instagram feed, hogy végig görgessük. Szeretnénk a kapcsolatot másokkal, és ennek eredményeként soha nincs időnk kapcsolatba lépni önmagunkkal.

 

Az egyedül töltött idő előnyei

Egy másik oka annak, hogy az egyedül töltött idő nem túl prioritás sokaknál, mivel ennek van egy kissé negatív szájíze. Az egyedüllét körül valami negatív felhő lebeg sokak fejében. Pedig újra értelmezhetnénk ezt, és új, pozitív értelmet írhatunk köré. Csak azért, hogy tisztában legyünk, egyedül lenni nem ugyanaz, mint magányosnak lenni. Van néhány hihetetlen előnye annak, ha egyedül töltjük az időt, de egyszerűen soha nem hallunk róluk.

Az egyedül töltött időnek mentális, érzelmi és szociális előnyei is lehetnek. Egy olyan kultúrában, ahol gyakran összekeverjük az egyedül töltött időt a magánnyal, ez megakadályozza, hogy valami pozitívként értékeljük és valami jót hozzunk ki belőle.  Valójában az, hogy jobban megismerjük azokat a pillanatokat, amikor magányra van szükségünk a feltöltődésre, akkor ez segíthet jobban kezelni a negatív érzelmeket és élményeket, például a stresszt és a kiégést.

 

Hogyan kezdjük el?

Az aranyszabály: úgy bánj magaddal, ahogyan másokkal bánsz. Legyél nyitott új hobbik felfedezésére. Teremts helyet az életében, és fordíts rá időt, még akkor is, ha csak heti 30 percet tölt el olvasással egy kávézóban. Vagy otthon, jógázással. Vagy meditálással. Vagy semmittevéssel.

Ha még csak most kezded, akkor is tegyél apró lépéseket. Az egyedül töltött idő nagyszerű lehetőség új érdeklődési körök felfedezésére, de ez nem azt jelenti, hogy teljesen ki kell kerülnöd a komfortzónádon kívülre. És ha az egyedül töltött idő gondolata különösen megterhelő tényező, ez akár egy intő jel is lehet, hogy talán szakmai támogatásra lehet szükség.

 

egyedul-toltott-ido-elonyei, könyv

 

De ha tanácstalan vagy az egyedül töltött idő, mint program elkezdésében, akkor meg is tervezheted, hogy élvezni fogod, esetleg olyasmit fogsz csinálni, ami segít abban, hogy produktívabbnak érezd magad, vagy hogy ellazultabb légy.

Ha esetleg tele van a fejünk negatív gondolatokkal, amiket szeretnénk kikapcsolni, akkor például a napló írás lehet egy nagyszerű módja annak, hogy feldolgozzuk és elcsendesítsük ezeket a hangokat vagy gondolatokat.

S az egyik nehezítés az lehet, hogy próbáljunk minél kevesebb időt tölteni a telefonunkon, mert ez elviszi teljesen a figyelmünket. Helyette inkább olvassunk, rajzoljunk, fessünk, zenéljünk, táncoljunk, főzzünk valamit, menjünk el a parkba, próbáljunk ki új hobbikat. Végtelen lehetőség áll rendelkezésünkre, s lehet segítségünkre, abban, hogy minőségi időt töltsünk egyedül.

Néhány ötlet a minőségi egyedül töltött időre:

Fedezzük fel kik vagyunk

Ez is az érdeklődési körünk gyarapításával van egy hozamban. Mit szeretünk csinálni? Milyen tevékenységeket, mi motivál, mi az ami untat stb.

 

Figyeljünk oda a mentális és fizikai egészségünkre

Erre egy tökéletes módszert nyújthat a különböző jóga iskolák gyakorlatai, meditációk és fizikai testedzések is. A naplóírás is jó hatással van a mentális egészségünkre.

 

egyedul-toltott-ido-elonyei, kirandulas

 

Növeljük a produktivitásunkat és kreativitásunkat

Fessünk, tanuljunk meg egy új hangszert, írjunk verseket, novellákat, kezdjünk el egy új projektet, amit régóta halogatunk. Ez nagyon egyszerű. Ha egyedül vagy, nincsenek zavaró tényezők. Nincs gyerek vagy partner, aki megkérdezné, hol van a zoknija, nincs állandó telefon pittyegés, amely elterelné a figyelmünket. Csak te és a munkád. Amikor kijelöljük a kreatív munka idejét és terét, akkor elkezd a flow élmény működni. Könnyebb odafigyelni, rákoncentrálni és alkotni.

 

Csökkentsük a stresszt

Amikor egyedül töltjük az időnket, akkor nem kell mással foglalkoznunk, másért aggódnunk, csak magunkra kell figyelnünk. Ez már alapból csökkenti a stressz faktort, így még egy plusz előnnyel jár.

Beülhetünk egy kádfürdőre vagy egy frissítő zuhanyra. Tarthatunk spa-napot, bármit ami a testi-lelki feltöltődést elősegíti.

 

Vagy csak…ne csináljunk semmit

Sokak számára ez talán a legnehezebb. Az igazi, semmittevés. Állandóan elvagyunk látva tennivalókkal, már-már szinte kényszeresen mindig valamit csinálunk.

Pedig a semmittevésnek is van egy óriási feltöltő ereje.

 

Bármit is válasszunk, de tényleg érdemes időt szánni saját magunkra és arra, hogy feltöltődjünk, megismerjük magunkat. Az egészséges életmód listáján biztosan ott van az egyedül töltött idő.

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions