Mi a hatha jóga?

A hatha jóga az egyik legnépszerűbb jóga stílus nyugaton. Nagy hangsúlyt fektetve a jóga fizikai aspektusára, a 15. században jött létre, mint egy vonal a hagyományos jógafilozófia részeként, melynek célja elérni a szamádhit. Hat lépcsőfokon keresztül mutatja az utat a spirituális megvilágosodás felé. A hatha jóga rendszeres gyakorlása számos fizikai és tudati előnnyel jár.
Mi a hatha jóga?

A hatha jóga az egyik legelterjedtebb jóga típus, amit gyakorolni szoktak. Áasznákból és pranajámákból, azaz testtartások és légzőgyakorlatokból álló jóga irányzat. Az indiai filozófiából ered a jóga, mint a zabolátlan tudat igába vonása. A különböző jóga vonalak is erre az indiai filozófiára épülnek. Megvizsgáljuk az indiai jóga filozófia és a hatha jóga lényegét.

Hatha jógával találkozunk lépten nyomon, de végülis honnan ered ez a típus és mik a lényegi gyakorlatai? Ezekre a kérdésekre keresünk választ, és megvizsgáljuk az indiai filozófia jógával kapcsolatos tételt.

 

A jóga az indiai filozófiában

A jóga eredetileg egy Indiából származó filozófiai rendszer része, amely a hat Darsana egyike.
A jóga kifejezés a judzs szógyökből származik, amely a következőket jelenti: iga (mint ökröket összekötő eszköz), igázni, egyesülés, egység, összekötni.

A keleti filozófia megannyi részén felfedezhető, – így a jógafilozófiában is – hogy a látásmódunkat dualistának titulálják. Ezt a kettős látásmódot egyesíti a jóga gyakorlása. A kettőségeken alapuló látásmód megjelenik például a férfi—női minőség, Nap — Hold-erők, értelem és érzelem, alany és tárgy kettősségében.

A módszer legfőbb útmutatója az indiai bölcs, Patanydzsali által szerzett Jóga-Szútrája, amely a jóga tanítását négy könyvben adja elő.

A Jóga-Szútra I/2 verse így hangzik: „Jógas-csitta-vritti-niródhah”, vagyis: „A jóga a tudat tevékenységének és szétszórtságának a megfékezése”. A niródha szó egyfajta kemény megfékezési módot fejez ki, hiszen olyasmit jelent, mint pl. bezárás, leszorítás, fegyelmezés, elnyomás, teljes és kizárólagos ellenőrzés.

A jóga tehát a fegyelmezetlenül csapongó tudat megfegyelmezése. A test és a tudat összehangolása.

 

mi-a-hatha-joga, jógapóz

Kettősség a világban – az indiai filozófia tükrében

Az indiai filozófia szerint világ dualitását a purusa (lélek, maszkulin jellegű) és prakriti (természet, feminin jellegű) párosa alkotja. A purusát a lélekként interpretálják, amely passzív, állandó, örök, szemlélődő és változatlan. A prakritit pedig aktív, teremtő, anyagi világot jelképezi. Kettejük összekapcsolódásából keletkezett a világ és annak dolgai, jelenségei. A lélek megszabadulásához a prakrititől, azaz az anyagi, világi dolgoktól való elfordulás vezet, ami az indiai filozófia szerinti meditációs gyakorlatokkal érhető el.

Ha megértjük az indiai filozófia szerinti létezésünk kettősségen alapuló felosztását, akkor az egység megtalálásában a meditációs és mozgásos gyakorlatos segíthetnek. A jóga iskoláiban mindkettő megtalálható.

A jóga végső soron összeköti az egyéni szellemet (dzsívátman) és az egyetemes szellemet (paramátman). És létrejön az egységes látásmód, az egyesült tudat. Célja a kettősségből az egységes látásmód kialakítása, s a csapongó tudat megszelídítése. Az iga jelzőt úgy értelmezhetjük, hogy a zabolátlan tudatot megszelídítjük és az iga alá vonjuk. Hogy ne az ellenségünk legyen a saját tudatunk, hanem együttműködő, békés társ legyen.

Ezzel a szemléletmóddal nem csak az ászanák jelentik a jógát, hanem kiterjeszthetjük a mindennapi életre, mint gyakorlást. A tudat és a test összekapcsolása. Persze ehhez először egy tiszta alap tudás kell, s ezt a tudást a hatha jóga gyakorlásával elsajátíthatjuk.

 

A hatha jóga eredete és gyakorlatai

A hatha jóga a radzsai jógából származik. Egyszerű szavakkal elmondva, az összes jógapóz és a pránajama gyakorlatok a Hatha jógába sorolhatók. Tehát, ha bármilyen jóga-ászanát vagy pranayama-gyakorlatot végzünk, akkor Hatha jógát gyakoroljuk.

Egyes jóga tanárok a Hathát a nap és a hold egyesítés gyakorlataként magyarázzák. Ha (nap) + Tha (hold), mivel a Hatha jóga segít megtisztítani a nap- (Pingla) és a Hold (Ida) csatornáinkat.

 

A gyakorlatok jellemzői:

 

Ászanák – hogy megszerezzék az irányítást a test felett

Pranayama – hogy átvegye az irányítást a lélegzet felett

Mudra – a pránák (finom energiák) manipulálása és stimulálása

Bandhák (izomzárak)- a csakrák (energiaközpontok) stimulálására

Kriyas (légzési technikák és hangmantrák meghatározott halmazai, amelyek az energiacsatornák vagy csakrák kinyitására szolgálnak a testben)- a belső szervek megtisztítására

Mantrák – hogy irányítsák az elmét

 

mi-a-hatha-joga, mudra

 

A hatha jóga története

A 15. század eleje körül a Natha nemzetségből származó jógik nem akartak ennyit várni, és elkezdtek ászanákat gyakorolni, mielőtt elsajátították Yama-t és Niyamákat. Mivel az elme nem volt kész a további gyakorlásra, keményebben kellett dolgozniuk. „Makacs” jógagyakorlatuknak nevezték. Ezek a Natha jógik addig gyakorolták az ászanákat, amíg el nem sajátították őket. A radzsai jóga gyakorlásának ezt a módját, nem követve a Yamas és Niyamas első elsajátításának szigorú rendjét, „Hatha jógának” nevezték el.

Swami Swatmarama, egy 15. századi bölcs összeállította a Hatha Jóga Pradipikát, és röviden leírta a jóga hat részét, hogyan lehet elérni a szamádhit (a legmélyebb meditatív állapotot) egyéb tudatművelő hosszú folyamatok nélkül. A hatha jógát Shatanga jógaként (hat végtag jógaként) is ismerik.

Swami Swatmarama azt tanácsolta, hogy először a fizikai gyakorlatokkal kezdjük, mert az emberek többségének könnyebb lesz igába törni a tudatot testi gyakorlatokkal, mint megtisztítani a jellemüket. elsajátítani az elmét a testen keresztül, mint megtisztítani jellemüket, szokásaikat és elméjüket.

A hatha jóga tehát elsősorban a test megtisztítására összpontosít, ezen az úton a tudat megtisztítását is magába foglalja a gyakorlatokon keresztül.  olyan út, amely az elme megtisztulásához vezet. A test és az elme megtisztulása elengedhetetlen az egészség érdekében is. Az egészség és az egészség megőrzése a jóga központi célja, mert csak akkor rendelkezik a legjobb eszközzel további lelki fejlődéséhez.

 

A hatha jóga hat elve

A hatha jóga a hatvégű jóga (Shatanga Yoga). Ez a hat tag:

  • Asana – a test és az elme állandó, kényelmes állapota
  • Pranayama – a pránát megtartó képesség bővítése
  • Pratyahara – kivonulás az érzékszervi bemenetből
  • Dharana – az elme egyetlen pontra juttatása
  • Dhyana – az én megfigyelése
  • Samadhi – a bölcsesség meditációja

 

A Hatha jóga népszerűsége

Az ősi időkben a hatha jógát titkos és szent gyakorlatnak tekintették. Elsősorban a szerzetesek tanulhatták és gyakorolhatták. Ezért az egyszerű emberek valamilyen titkos varázslatnak gondolták. Sok misztikus történetet terjed el a jógagyakorlókról. A hatha jóga a 15. században vált népszerűvé Indiában, amikor a szerzetesek nyilvános eseményeken kezdték bemutatni az ászanákat. De a figyelem középpontjába akkor került, amikor a brit fotósok a nyugati folyóiratokban veszélyes testtartást tanúsító szerzetesek fényképeit tették közzé.

Ez kíváncsivá tette a Nyugat szellemi keresőit, és lenyűgözte a misztikus keleti gyakorlatok iránti érdeklődést. Sokan látogattak Indiába, hogy jógát és meditációt tanuljanak. De a jóga népszerűsége lendületet kapott, amikor néhány mester meglátogatta a nyugatot, és megtanította ezeket a jóga-ászanákat nyugati hallgatóiknak.

A 20. század közepén olyan tanárok, mint Indra Devi, B.K.S Iyengar könyveket tettek közzé, amelyeket milliókban adtak el, ami a hatha jóga népszerűségét hozta tömegek elé.

 

Fizikai és mentális előnyei a gyakorlásnak

Mint azt sok helyről tudhatjuk a jóga gyakorlásának nagyon sok pozitív hatása van. Nem csak testi de a tudati szinten is.

Fizikai szinten a jóga gyakorlás előnyei:

Javítja az ízületek lazaságát.

Javítja a kötőszövet rugalmasságát.

Serkenti az anyagcserét és javítja a véráramlást.

Serkenti a sejtek helyreállítását és regenerálódását.

Segít a nyirokrendszer stimulálásában és tisztítja a testet.

Javítja a test általános mozgástartományát.

Javítja az energiaszintet.

Javítja a tüdő és a szív működését.

Ez egyensúlyt teremt a szimpatikus és a paraszimpatikus idegrendszerben.

 

Mentális szinten tapasztalható előnyök:

Segít megnyugtatni az érzékeket.

Segít a koncentráció javításában és élesíti a fókuszt.

Egyensúlyt hoz az érzelmekben.

Enyhíti a szorongást és a depressziót.

Eltávolítja a mentális fáradtságot.

Serkenti a kreativitást.

Serkenti a tanulási lehetőségeket.

 

Mint láthatjuk szinte csak pozitív előnyei vannak a jóga gyakorlásnak. Amely egyik alapköve lehet az egészséges életmód kialakításában. Budapest legjobb jógastúdióiban is kedvedre találhatsz hatha jóga gyakorlást, jelenleg online formában.

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions