Jóga mudrák minden jóginak

A jóga mudrák használatával javítható egészségünk és közérzetünk. Az ujj-jóga ugyanis lehetővé teszi, hogy befelé figyeljünk és feltöltsük az energiaszintünket. Fedezd fel velünk ezeket a spirituális kézmozdulatokat és adj hozzá néhányat a következő gyakorlásodhoz! 
Jóga mudrák minden jóginak

 

A legjobb budapesti jógastúdiók óráin is találkozhatunk a mudrákkal. A mudra szanszkrit eredetű szó, jelentése pecsét, jelzés vagy kézmozdulat, a hinduizmusban és a buddhizmusban is egyaránt használják. Használatuk célja a test energiaáramlásának irányítása. Az évszázadok során több mint 100 ismert spirituális mozdulatot fejlesztettek ki.

 

Jóga mudrák: Minden amit tudnod kell róluk

A jógagyakorlatok elmélyítéséhez ajánlott a mudrák végzése, melyeket általában két kézzel és az ujjakkal végeznek – ezért ujj-jógának is nevezhetjük. Már az ősi hindu és buddhista szobrokon is megjelentek ezek a kézmozdulatok. Az ászanákkal együtt illetve a meditációk során alkalmazzák. Mindegyik mudrának speciális hatása van a gyakorlóra.

A jóga tanításai szerint az egész fizikai valóságot öt elem alkotja, amelyeket együttesen tattvának neveztek el. Ez az öt elem a föld, a levegő, a tűz, a víz és a tér (vagy más néven éter). Amennyiben ezek az elemek nincsenek egyensúlyban betegségek alakulhatnak ki.

Jóga mudrák a mindennapokra.

Az Ayurvéda szerint minden ujjunknak megvan a sajátos kapcsolata a testünkkel:

  • A hüvelykujj a tűz elemmel,
  • A mutatóujj a levegőelemmel van összekapcsolódva. Ha a mutató és a hüvelykujjunkat érintjük össze, a légzés mozgását az egész testünkben fokozhatjuk.
  • A középső ujj az éter, mely a a hüvelykujjal összeértintve növeli a tágasságot.
  • A gyűrűsujj a föld elemmel áll kapcsolatban, így a hüvelykujjal összeérintve a stabilitás, leföldeltség érzetét kelti.
  • A kisujj a víz elemmel kapcsolódik, így a hüvelykujjal összeérintve javítja a keringést.

Késmárki László: A murák titkos kódja című könyvét ezen a linken rendelhetitek meg.

3 jógikus mudra

Csin mudra

Mindkét kéz hüvelyk és mutatóujja összeér egy kört formázva, a többi ujj nyújtva van. A kezek tenyérrel felfelé állnak a combokon vagy térdeken, miközben a gyakorló vadzsrászana pózban ül. Ez a mudra aktiválja a rekeszizmot, mivel a rekeszizom belégzéskor kifelé nyomja a belső szerveket a medencecsont irányába. A prána a medence és a lábak irányába folyik. (A pránáról bővebben ebben a cikkben olvashatsz.)

Karana mudra

A karana mudra a démonok elűzésére és a negatív gondolatok, betegségek és egyéb akadályok leküzdésére szolgáló mudra. A mutatóujj és a kisujj nyújtva a többi ujj hajlítva, azonban az ehhez hasonlatos nyugati „korna” kéztartással ellentétben, a hüvelykujj nem szorítja le a hajlított középső ujjakat.

Mukula mudra

Fájdalomcsillapitó és regeneráló hatású.Érintsd össze mind a négy ujjadat a hüvelykujjal. Az ujjaid hegyét helyezd arra a testrészedre, ahol több energiára van szükséged.

Reméljük hamarosan te is beilleszted a mudrákat a mindennapi gyakorlásodba, hiszen a tudatos életmód elengedhetetlen részei. Mindenkinek kellemes gyakorlást kívánunk.

 

A Yogayogi részt vesz a Libri ajánlói programban. A vásárlót semmilyen extra költség nem terheli. 

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions