Jógapózok a szorongás csökkentésére

A jóga, a különböző légzés és meditációs gyakorlatok hozzájárulnak az test, az elme és a lélek megnyugtatásához. Rendszeres gyakorlással csökkenthető vagy akár teljesen megszűntethető a mindennapos stressz. Következzenek hát azok a stresszoldó jógapózok a szorongás csökkentésére, amelyekkel könnyedén megtalálhatjátok az egyensúlyt a mindennapokban! 
Jógapózok a szorongás csökkentésére

 

A rendszeres jógagyakorlás különösen nyugtatja a testet és az elmét, segítve a túlzott szorongás csökkentését és megelőzését. Összegyűjtöttük azokat a jógapózokat, amelyek segítenek leküzdeni a a mindennapos stresszt. Minden gyakorlathoz mellékeltünk egy bemutató videót, de ha képzett oktatók segítségét vennéd igénybe, a legjobb budapesti jógastúdiók közül biztosan megtalálod a hozzád legközelebb eső stúdiót.

Jógapózok a szorongás csökkentésére

Padangusthasana jógapóz

Ez a póz nem csak az idegrendszerre van jótékony hatással, hanem a vállakat, a törzsizmot és a lábakat is erősíti. Fejleszti az egyensúlyt, átmasszírozza a belső szerveket és javítja az emésztést és segíti a szervezet méregtelenítését. Kezdőknek is ajánlott gyakorlat.

[youtube v=”DUDKVaBJFeE”]

 

Dhanurasana- Íjállás jógapóz

Azok, akik rendszeresen gyakorolják az ekeállást, pávaállást és íjállást, mindig tele lesznek energiával, életkedvvel, életerővel. Az íjállás póz jótékony hatással van a gerincre, a belső szervekre, csillapítja a reumatikus fájdalmakat. Gyakorlásával leküzdhetőek a bélrendszeri panaszok. Különösen javasost ez a póz a cukorbetegeknek is, ugyanis a hasnyálmirigy működését is szabályozza.

[youtube v=”4P2mYcOGxbU”]

 

Matsyasana – Halpóz

Ez a póz stresszoldó hatással bír a tudatra. Mivel kitágítja a bordákat, elősegíti a mély légzést. Hatásos az emésztőrendszeri problémákra, a fej hátrabillentése miatt pedig jótékony hatással van a nyakizmokra, a torokra – így pajzsmirigy tűműködés esetén is kiváló. Fontos azonban, hogy gerincsérv és komolyabb szívproblémák esetén a póz gyakorlása nem ajánlott.

[youtube v=”OyPW9R-PQes”]

 

Uttana shishosana – Kölyökkutya póz

Ez az egyik legkedveltebb jógapóz. Gyerekeknek is ajánlott gyakorlat, mert könnyen elvégezhető. Nyújtja a hátat, a nyakat és a vállizmokat.

[youtube v=”SJMJNTILBCc”]

 

Janu-sirsasana – Fej a térdhez póz

A pózt ülő testhelyzetben végezzük és kezdő jógázóknak is ajánlott. Amennyiben még nem sikerül teljesen végrehajtani a gyakorlatot, javasoljuk a jógatégla használatát (amelyről bővebben ebben a cikkben olvashattok).

A fej a térdhez póz elcsendesíti a tudatot és segíti a figyelmet lefelé irányítani. Jótékony hatással van a belső szervekre, különösen a májra, sőt még a lerakódott zsírpárnáktól is segíthet megszabadulni. Gerincsérv, isiász, csigolyacsúszás esetén nem ajánlott a póz gyakorlása.

[youtube v=”fKYszeAlcqg”]

 

Reméljük hasznosnak bizonyult cikkünk és beiktatjátok a mindennapjaitokba ezeket a stresszoldó jógapózokat. Mindenkinek kellemes és biztonságos gyakorlást kívánunk!

 

A Yogayogi részt vesz a Libri ajánlói programban. A vásárlót semmilyen extra költség nem terheli. 

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions