Indiai házi oltárok

Az indiai háztartások egyik legelterjedtebb és legbecsesebb hagyománya az otthoni oltárok jelenléte. Ez az otthonukban kialakított "szent tér" az istentisztelet, a meditáció és az elmélkedés központja, és arra szolgálnak, hogy egyfajta nyugodt menedéket nyújtsanak az istenivel való kapcsolatteremtéshez.
Indiai házi oltárok

Amikor kimondjuk azt a szót, hogy spiritualitás, elsők között India jut eszünkbe, ez pedig nem véletlen. Az indiai kultúra gyökerei ezen alapulnak, és a mai napig mindennapjaik részét képezi. Az istenek iránti odaadó tiszteletük és a spirituális gyakorlatok iránti odaadásuk hatalmas jelentőséggel bír. Ebben a cikkben a indiai házi oltárok jelentősége kerül bemutatásra, és azt is elmondjuk, hogyan alakíthatsz ki egyet saját magadnak is és hol szerezheted be a legjobb áron a szükséges eszközöket.

Az indiai házi oltárok

Az indiai házi oltárok évszázadok óta megtalálhatóak minden indiai háztartásban.  Ezek az oltárok a családok hitének kézzelfogható ábrázolásai. Céljuk, hogy állandó emlékeztetőként szolgálnak az istenivel való kapcsolatukra. Az indiai házi oltárok elsősorban különféle istenségeknek készülnek. Ezek a szent terek tehát azzal a céllal készültek, hogy elősegítsék a lelki növelését és a belső harmónia elérését. De mit is tartalmaznak és hogyan alakítják ki őket?

Az indiai házi oltárok elemei

Az indiai házi oltárok olyan elemekből tevődnek össze amelyek tükrözik a család hagyományait. A központi fókusz általában egy gyönyörűen díszített szobor vagy egy kiválasztott istenség képe. A szobor gyakran fémből, kőből vagy agyagból készül. Ezeket gyakran színes ruhákkal, ékszerekkel és virágokkal díszítik, így ég vonzóbbak a szem számára.

A kiválasztott főistenség mellett a házi oltárokon számos egyéb szent tárgy és szimbólum is megtalálható. A diyákat (olajlámpákat) általában imádság közben használják, ami a fény győzelmét szimbolizálja a sötétség felett. Füstőlőket gyújtanak meg, hogy olyan illatokkal töltsék meg a teret, amelyek tértisztító hatással rendelkeznek.

Az oltáron olyan szent írások is szerepelhetnek, mint a Bhagavad Gita, a Rámájána vagy a Korán, a család által követett vallási hagyománytól függően. Ezenkívül az otthoni oltárokon gyakran láthatók a tisztelt spirituális vezetők, szentek és guruk fényképei, akik inspiráció és útmutatás forrásaiként szolgálnak. Friss virágokat, gyümölcsöket és édességeket kínálnak az istenségeknek az odaadás és a hála jeleként.

Indiai házi oltárok

Hindu istenek

Íme néhány a hindu istenek közül, akiket te is elhelyezhetsz saját oltárodon:

  • Brahma
    Brahma a világegyetem teremtője, és gyakran négy arccal ábrázolják, amelyek a négy Védát képviselik. Hozzá való imádkozásnál felajánlhatunk virágokat és gyümölcsöket, valamit füstölhetünk tömjént. A Gayatri mantra éneklése vagy a Rigvéda himnuszainak elmondása szintén hatékony módja lehet az isteni energiájával való kapcsolatteremtésnek.
  • Lord Visnu
    Visnu az univerzum fenntartója. Különböző acatárokban jelent meg, Rama és Krishna képében, akik jelentős szerepet játszottak a hindu mitológiában. Az anyagi teremtés fenntartója és védelmezője, így bármilyen dolgot képes számodra előteremteni, és megteremteni. Nem csak anyagias jellegű dolgokat, hanem helyzetet, lehetőséget is. Bármely napon imádkozhatsz hozzá. Gyújts kék színű gyertyákat, helyezz ki egy tál vizet az oltárodra, és ha lehetőséged van rá, lótuszvirággal is kedveskedhetsz neki. A hozzá való imádkozásnál recitálhatod az “Om Vishnave Namah” mantrát.
  • Lord Shiva
    Shiva a pusztulás és a megújítás istene. A világegyetemben minden anyaginak van kezdete, egy ideig tartó fennmaradása és vége. Siva pusztítása nem rombolás, hanem az újrakezdés feltétele. Gyakran meditatív testhelyzetben ábrázolják. Általában négy karral látható. Egyik kezében homokóra alakú dobot, a másikban a háromágú szigonyát tartja. Két keze meditáló pózban az ölében pihen, vagy tudást, illetve áldást oszt. Az Imádkozásnál recitálhatjuk az „Om Namah Shivaya “mantrát.
  • Lakshmi istennő
    Lakshmi istennő a gazdagság, a jólét és a bőség istennője. Az anyagi jólét és a virágzó élet érdekében kérhetünk tőle áldást. Lakshmi istennőhöz való imádkozáshoz helyezz el az oltáron róla egy képet, ajánlhatsz fel neki virágokat és édességet is. A hozzá kapcsoló mantra ezen a linken érhető el.
  • Ganesha:
    Ganesha az akadályok eltávolítója és az új kezdetek ura. Elefántfejjel  ábrázolják. Imádkozásnál az „Om Gam Ganapataye Namaha” mantra éneklése segítheti a vele való kapcsolódást.
  • Durga istennő:
    Durga, a hatalmas női istennő, akit a hindu szövegek anyának neveznek, nyomatékot ad annak, hogy a női forma is ugyanolyan fontos, mint a férfi. Ő az istenek teremtés rendjének őrzője a fenyegető démonokkal szemben. Gyönyörű nőként ábrázolják, vad oroszlánon vagy tigrisen lovagolva. Ez mutatja, hogy korlátlan hatalommal rendelkezik, és azt az erény védelmére és a gonosz elpusztítására használja.  Navratri fesztivál az ő tiszteletére kerül megrendezésre.  A hozzá való imádkozás során recitálhatod a következő mantrát.

Hol szerezheted be a szükséges kellékeket saját oltárod kialakításához?

Budapesten az egyik kedvenc helyünk a Szép Kis India nevezetű bolt, ahol az indiai finomságok mellett minden kelléket megtalálhatunk ami a spirituális világhoz kapcsolódik. Szobrok és füstölők közül válogathatunk viszonylag kedvez áron.

Amennyiben viszont nincsen lehetőségünk személyesen ellátogatni ide, számos webáruházból is rendelhetünk. A Karmaguru oldalán például szintén minden beszerezhető.

Ha érdekel a tudatos életmód és az indiai kultúra, mindenképpen alakíts ki egy kis “szent teret” otthonodban, hogy emlékeztesd magad az istenivel való állandó kapcsolatra.
​Ha pedig további érdekes híreket olvasnál a témában, kövess minket Facebook vagy Tiktok oldalunkon, így azonnal értesülhetsz a legújabb frissítéseinkről.

Felhasznál képek: Pixabay

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions