Jóga életmód: kezdj hozzá!

A jóga nem csak testmozgás. Nem csak bizonyos pózok és a helyes légzéstechnika összessége.Ennél sokkal több: a jóga életmód magában foglalja az élet tudományát, melynek útját követve elérhető a minőségi élet és önmagunk megismerése.
Jóga életmód: kezdj hozzá!

A jóga nem csak testmozgás. Nem csak bizonyos pózok és a helyes légzéstechnika összessége.Ennél sokkal több: a jóga életmód magában foglalja az élet tudományát, melynek útját követve elérhető a minőségi élet és önmagunk megismerése.

A jóga eredete megközelítőleg  4000 évre, az ókori indiába nyúlik vissza. Elnevezése a judzs szóból ered, ami egyesülést, összeolvadást jelent. Ma már nagyon sok irányzata megtalálható a budapesti jógastúdiók órarendjei között. A jóga bármelyik fajtáját gyakoroljuk is, egy valamit fontos észben tartani: egyetlen jóga létezik, melynek célja egy és oszthatatlan.

Jóga életmód: mit is jelent ez valójában? 

Ha valaki születésünk pillanatában adott volna egy használati útmutatót az élethez, biztosan könnyebb lenne úgy élni, ahogyan élnünk kellene. De szerencsére itt van nekünk a jóga, melynek célja ugyanaz mint a vallásé: összekapcsolódni a teremtővel és a legbelső igaz lényünkkel. Egyszerűen magyarázva a jóga által válik irányítóvá a test, az elme és az érzelmek.  Ma már tudományos bizonyítékok szolgálnak arra, hogy bármilyen jóga fajtát is gyakorolunk, az hatással van a testre, az agyi aktivitásra és test kémiájára. 

“ Ha a jóga gyakorlása csupán jótékony fizikai hatásokat biztosítana, már akkor is teljes joggal kaphatna helyet életünkben. Végső lényegét tekintve azonban a jóga sokkal több, mint fizikai kondíció javító módszer. Ez a kiegyensúlyozott élet tudománya, út a teljes emberi potenciál felismeréséhez.” – Deepak Chopra

Ahhoz, hogy megismerjük és megtapasztaljuk a teljes emberi potenciált és egy olyan tudatos életet éljünk ahol az öröm és a boldogság tölti be a napjainkat, nem elég csak a jógagyakorlatok rendszeres gyakorlása. Életünk minden területén tudatos változtatások szükségesek.

Az egyik legfontosabb ilyet terület a tudatos táplálkozás. Az ismert közmondás is úgy tartja: “Az vagy amit megeszel.” Az élő szervezetet lehetőleg élő táplálékkal kell ellátni, hogy megfelelő mennyiségű illetve minőségű energiával lássuk el a testünket. De nézzük meg a nem anyagi szintű részeket.

A jóga életmód kedvező hatásai.

Út a magasabb tudatszintek felé

A nyújtások hatására testünkből kioldódik a feszültség. Ha étkezésünkkel is támogatjuk a szervezetünket és megfelelő az energiaellátás az idegrendszer is megtisztul és lenyugszik. Mindennapos meditációval, relaxációval továbbá a yamák erkölcsi útmutatásait követve kialakíthatjuk a stabil alapot a mentális szinten is, így egyensúlyba kerülhetünk. 

Az 5 alapszabály: 

  1. Erőszakmentesség 
  2. Ne hazudj: légy őszinte magaddal és másokkal is
  3. Ne lopj
  4. Ne kötődj semmihez, ne akarj semmit birtokolni
  5. Légy mértékletes

Az életben megfigyelhető, hogy minden ciklikusan működik, beleértve ebbe a bolygók és a csillagok mozgását, napszakokat, évszakokat sőt még a saját életünket is. Hogy mindezt megtörjük és kiszakadjuk a körforgásból, járjuk a jóga életmód útját így görbe vonalat egyenessé alakíthatjuk.

Ha csatlakoznál ezen út követőihez, keress egy szimpatikus budapesti jógastúdiót – vagy akár próbáld ki hogy milyen a jóga otthon. 

Ahány egyén, annyiféle út: de néhány kis változás kívül és belül az egész életet jobb irányba indítja el, nem csak egyénileg, hanem kollektíven is. Az ember egy lehetőség. Éljünk vele!

 

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions