Jógi étrend – mit esznek a jógik?

A jóga gyakorlása megadhatja a tónusos alkatot, az erős core-t, amelyre mindig is vágytál. Kialakítja a test-tudat kapcsolatot. De a test táplálása is igazán fontos aspektus. Mit eszünk, hogyan és milyen tudatállapotban végezzük az étkezést. A friss, teljes értékű ételek, nyugodt, odafigyelt állapotban való fogyasztása a jógi étrend egyik kulcsa.
Jógi étrend – mit esznek a jógik?

A jógi étrend az étkezés egyik ősi módja, amely teljes értékű ételekre, a figyelmes, tudatos étkezésre és a test táplálására összpontosít. Ha szeretnéd a jóga filozófiáját nem csak a jóga matracon, de a konyhában is gyakorolni, akkor, itt van minden, amit tudnod kell a kezdéshez.

 

Mi a jógi étrend?

Az indiai származású Yogi Bhajan (ő tette népszerűvé a kundalini jógát is) által készített jógi étrend teljesértékű, feldolgozatlan ételek, például friss gyümölcsök és zöldségek fogyasztását javasolja. Ezeket az ételeket – amelyek táplálóak és könnyen emészthetők – Szattvikus (tiszta) ételeknek nevezzük. Ennek ellentéte a tamasztikus (dühös) radzsasztikus (erőteljes ételek), mint a hús és az alkohol, amelyek tilosak a jógás étrenden.

A szattvikus étrendként is ismert jógi étrend azon az elven alapul, hogy testünk közvetlenül kapcsolódik az elménkhez. Tekintsük az „az vagy, amit megeszel” szó szerinti változatának – tehát ha szattva ételeket eszel, az elméd és a tested is tiszta lesz.

 

Milyen egészségi előnyökkel jár ez az életmód?

A növényi alapú, teljes értékű étrend követése a test minden részét feltölti és táplálja.. Az alábbiakban bemutatjuk a jógi étrendre való áttérés legfontosabb előnyeit mind fizikai, mind mentális egészség szempontjából.

 

1. Javítja az emésztést

A tanulmányok alátámasztják, hogy a növényi eredetű vegetáriánus (és vegán) étkezési stílusok elősegítik az egészségesebb bélmikrobiómát. Mivel minél több gyümölcsöt, zöldséget és teljes kiőrlésű gabonát eszünk, azaz annál több rostot fogyasztunk – amelyről tudjuk, hogy táplálja a bélflóra és elősegíti a rendszeres bélmozgást.

 

2. Fokozza az anyagcserét

Az anyagcsere optimalizálása javítja az energiát és az emésztést. A tudósok kimutatták, hogy a növényevők átlagosan magasabb nyugalmi anyagcserével rendelkeznek, mint a húsevők, ami azt jelenti, hogy egész nap több kalóriát égetnek el, még nyugalmi állapotban is.

 

3. Növeli energiáját

Az olyan ételek, mint a dió, a teljes kiőrlésű gabonafélék és a hüvelyesek, alacsony glikémiás indexűek (GI), ami azt jelenti, hogy lassabban emésztjük őket, és egyenletes energiát biztosítanak a testnek. Ezek az teljesértékű ételek tápanyagokban is gazdagok, táplálják sejteket a megfelelő működéshez szükséges mikroelemekkel.

 

jogi-etrend, zöldségek

 

4. Csökkenti a krónikus betegségek kockázatát

Több tanulmány megállapította, hogy a vegetáriánus étrendet követő embereknek akár 22 százalékkal is kisebb a szívkoszorúér-betegségük, mint a húsevőknek. A növényi alapú, antioxidánsokban gazdag ételek magas bevitele miatt a kutatások azt is kimutatták, hogy a vegetáriánusoknak kisebb a cukorbetegség, a rák és más krónikus egészségi állapot kockázata.

 

5. Javítja a hangulatot

A kutatások folynak a bél-agy közötti erőteljes kapcsolat feltárásáról, amely alátámasztja azt az előfeltevést, hogy amit eszünk, az kihat az érzelmeinkre, a hangulatunkra is. Az egyik tanulmányból kiderült, hogy azoknál az embereknél, akik növelik a növényi eredetű ételek (például gyümölcsök, zöldségek és teljes kiőrlésű gabonafélék) bevitelét, csökkent a depresszió kockázata, míg egy másik tanulmány szerint a magas feldolgozott élelmiszerekben lévő étrend magasabb depresszióval jár.

 

Hogyan kell betartani a jógi étrendet?

A jógi étrendre való váltáshoz egy kis tervezés segíthet. Megtervezni néhány napi étkezést, nasit előre, amelyek tartalmazzák a fehérje, a szénhidrát és a zsírok egyensúlyát. Ezt úgy teheted meg, hogy különböző friss gyümölcsöket és zöldségeket, dióféléket, hüvelyeseket, tejtermékeket és teljes kiőrlésű gabonákat választasz (amelyek mindegyike „jóváhagyott” a jógi étrendben). Kivételt képeznek a hagymák és a fokhagymák, amelyekről úgy gondolják, hogy növelik a test hőjét.

Bár nem szükséges, a jógi étrend javasolja a GMO  mentes, bio élelmiszerek választását is. Minél kevésbé van feldolgozva az étel, annál „tisztább” (vagy szattvikusabb), amely a jógik szerint befolyásolja a test és az elméd reakcióját.

A jógi étrendnek irányelvei vannak az italokra vonatkozóan is. Azt javasolja hogy hagyjunk fel (vagy legalábbis csökkentsük) az alkoholt és koffeint, amelyek túlságosan stimulálják a testet, és inkább igyunk több vizet vagy gyógyteát.

Ami a legfontosabb, hogy nemcsak arról van szó, hogy mit eszel – hanem arról is, hogyan eszel. A jógi étrend ösztönzi a figyelmes étkezést. Azaz, lassuljunk le miközben táplálkozunk, figyeljünk oda az ízekre, a textúrára, a rágásra és érdemes kiküszöbölni a zavaró tényezőket (telefon, tv stb.). Így megtapasztalva a teljes jelenlétet, az étkezés is egyfajta meditációvá válik.  Ez a fajta étkezés lehet egyik alapja a tudatos életmódnak.

 

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions