Karácsonyi trendek 2023 -ban

November végén járunk, hamarosan elérkezik az év utolsó hónapja a december és vele együtt sokak legkedvesebb ünnepe, a karácsony. Mint minden évben a trendek idén is változtak. Aki szeretné feldobni az otthonát divatos díszekkel, már beszerezheti a boltokban az újdonságokat. Mutatjuk mik lesznek a karácsonyi trendek 2023 -ban.
Karácsonyi trendek 2023 -ban

Advent első vasárnapja idén december 3.-ra esik, tehát hivatalosan is megkezdődik most hétvégén a karácsonyi készülődés. Aki még nem szerezte be az adventi koszorút, vagy nem kezdte el dekorálni az otthonát, ideje megtennie. Ehhez szeretnénk egy kis inspirációt nyújtani. Bemutatjuk, mik lesznek a karácsonyi trendek 2023 -ban és egy kis összefoglalót is készítettünk az adventi időszakról és annak történetéről.

Adventi koszorú

Advent jelentése: eljövetel. A latin „adventus Domini” vagyis az „Úr eljövetele” kifejezésből ered. Advent a Karácsonyt, azaz Jézus születésének napját (december 25.) megelőző negyedik vasárnappal kezdődik. Ez a nap három időszak kezdetét jelenti: a keresztény egyházi év kezdetét, a karácsonyi ünnepkör kezdetét, ami Vízkeresztig tart (január 6.) és az adventi időszak kezdetét. Advent utolsó napján (december 24.) a sötétség beálltával fokozódik a várakozás, ami másnap az eljövetellel teljesedik be. Idén advent első vasárnapja december 3.-ra esik.

Az adventhez kapcsolódó szokások egyike az adventi koszorú. Sokan nem is gondolják, hogy az adventi koszorú az ősi pogány világból ered és csak jóval később alakult vallási szimbólummá. A koszorún található gyertyáknak meg van a maga szimbolikájuk.

  • Első gyertya jelentése : A hit
  • A második gyertya: A remény
  • A harmadik gyertya: Az öröm
  • A negyedik gyertya: A szeretet

A protestáns hagyomány szerint az adventi koszorú gyertyái piros színűek, melyek a hétvégéket szimbolizálták, a keresztény hagyományban azonban a három lila és egy rózsaszín színű gyertyával ellátott koszorú terjedt el. A színeknek külön jelentése van: a lila a bűnbánatot és a megtérést, a rózsaszín pedig az örvendezés jelképe.

Manapság az adventi koszorú inkább már csak elnevezésben, mint sem kinézetben nevezhető koszorúnak, ugyanis megjelentek a modern asztaldíszek. Sok esetben különböző formájú tálakra helyeznek el ágakat, dísztárgyakat és gyertyákat. Emellet szintén megjelennek a felhasznált anyagok között a gyöngyök, flitterek, csillámok, termések, kézzel készített só-liszt gyurma díszek illetve gyümölcs aszalványok is.

Karácsonyi trendek 2023

A karácsony az év egyik legnagyobb és legkedveltebb ünnepe és talán nem túlzunk vele, ha azt mondjuk, hogy imájuk az évről évre megjelenő csecsebecséket. Bár az ünnep legnagyobb szimbóluma a karácsonyfa, mégis egy sor más dekoráció közül választhatunk, mint pl. különböző színű és formájú izzósorok, figurák, koszorúk, díszek és girlandok.  Legtöbben szeretik a hagyományos díszeiket elővenni, de sokan minden évben újabb, a trendeknek megfelelő díszekkel ünneplik a karácsonyt.

Az európai trend az idei évben a Diótörő meséje körül forog és színvilágban leginkább a pisztácia zöld fog dominálni, de megjelennek a cukorkaszínek is. Erről a gödöllői Karácsonyház tulajdonosa beszélt, a Tv2 Mokka című műsorában, amely a linkre kattintva elérhető és megtekinthető.

Karácsonyi trendek 2023

 

A Diótörő figurák története

A diótörőről a legtöbbünknek Csajkovszkij balettje jut eszébe, azonban a diótörő figurák története messzebbre nyúlik.

A figurák története a 17. századig nyúlik vissza, amikor Németországban elterjedt háztartási kellék volt, de funkcióján túl diótörő figurák a folklór részét képezték, mágikus erejű tárgyaknak tartották őket. Úgy hitték, elűzik a rossz szellemeket, szerencsét hoznak, így a család védelmezőjeként voltak jelen az otthonokban.  Mivel ajándékba is szívesen adták, sokszor karácsonyi ajándék lett belőlük.

Európában a 19. században terjedtek el, melyet Friedrich Wilhelm Füchtner-nek köszönhetünk, ugyan is ő kezdte meg 1872-ben  a ma is ismert desing-nal a diótörő figurák gyártását. A diótörő figura a második világháborút követően Amerikában is elterjedt, mivel a Németországban állomásozó amerikai katonák, hazatérve a szolgálatból, szuvenírként vitték magukkal a diótörő figurákat.

Karácsonyi trendek 2023

Karácsony a tudatosság jegyében

Bármilyen színű és formájú díszeket is választunk, próbáljunk meg tudatosak lenni az ünnepi készülődés során is. Az adventi, karácsonyi időszakot ugyanis nem feltétlenül a takarékos megoldások, tudatos döntések jellemzik. A meghitt légkörhöz sajnos általában a vásárlási láz, mértéktelen fogyasztás és rengeteg hulladék társul.

Bár a tudatos életmód fogalmának térhódítása már számos fogyasztói kategóriában jelen van, a karácsonyi készülődés során azonban még nem ez az elsődleges szempontunk.Rengeteg hulladék, főleg műanyag és papír kerül a szemétbe karácsony után. Próbáljunk meg tehát ott, ahol lehet, csökkenteni a hulladék mennyiségén, kevesebb tárgyat és felesleges ajándékot felhalmozni. Ehhez adunk néhány tippet.

  • Gyerekeknek használjunk textilből készült adventi naptárat, amelyet évről évre újra felhasználhatunk, csak a finomságokat kell újra belehelyezni.
  • Ajándékok csomagolásánál válasszunk újrahasznosított csomagolóanyagot, vagy ajándékozhatunk külön, erre a célra gyártott dobozokban is, így a doboz a későbbiekben is használható tárolásra.
  • Vásároljunk energiatakarékos LED izzókat, spóroljunk a felhasznált energiával
  • Költséghatékony és környezetbarát, ha magunk készítjük díszeinket – nem mellesleg az egész család számára remek program lehet.
  • Az ünnepi menühöz bizonyos összetevőket beszerezhetünk csomagolásmentes boltokból

Zárásként csak annyit fűznénk hozzá, hogy bármilyen színekben és stílusban Pomázon is idén az otthonunk, ne felejtsük el, hogy az advent és a karácsony lényege a szeretet és az egymásra odafigyelés. Mindenkinek kellemes készülődést kívánunk!

Felhasznált képek: Pixabay

 

 

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions