Magyarországi spirituális helyek

Tavaszodik, ez azt jelenti, hogy itt az ideje a kirándulásnak és a biciklizésnek a szabadban. Országszerte található sok-sok hely, amely szakrálisnak mondott, fedezzük fel, tapasztaljuk meg, hogy így van e. Látogassunk el Zalaszántóra vagy Tarra buddhista sztúpáért, Nógrád megyébe az egyik legnagyobb tibeti hangtálért és a Pilisbe pedig a híres szív-csakrát fedezhetjük fel.
Magyarországi spirituális helyek

Magyarországi spirituális helyek

A szabadban töltött idő mindig pozitívan hat az emberre, ezt a földelés cikkünkben is említettük. Ez a lista tartalmazza a magyarországi spirituális helyeket, ahova mindenképp érdemes ellátogatnunk. Szerencsére a tavasz beköszöntével egyre több motivációnk lehet, – csalogató napsugár, virágzó fák – , hogy felhúzzuk a kirándulós cipőnket és a nyakunkba vegyük az ország rejtett (vagy kevésbé rejtett) kincseit.

 

Monumentális buddhista emlék a zalai dombok között

Európa egyik legnagyobb sztúpája Zalaszántón, a Keszthely környéki kirándulások kihagyhatatlan célpontja. A falu fölött magasodó 316 m magas hegyen színes imazászlókkal körülvéve, egzotikus füstölők illatába burkolózva tornyosodik a vakítóan hófehér buddhista szentély, a béke jelképe.

A sztúpa

A Balaton-felvidék bővelkedik mind természeti látnivalókban, mind épített örökségekben, mégis az egyik legkedveltebb látnivalójának számít a zalaszántói Sztúpa, mely nem mellesleg Európa egyik legnagyobbja, 30 m magas és 24 m átmérőjű.

A hófehér építményt kör alakú lépcsőzetes talapzat övezi, mely a rituális körüljárást szolgálja. A tiszteletadás jeleként úgy kell körbehaladni, hogy a sztúpa tőlünk jobbra legyen.

A belsejében Buddha tanításait, Európában egyetlenként eredeti Buddha-ereklyéket és egy 24 méter magas életfát állítottak, továbbá a szentély központjában egy – Dél-Koreából származó – Buddha-szobor is van. A sztúpa történetét az érdeklődők a szentély melletti háromnyelvű emléktáblán ismerhetik meg. Rajta ez áll: „Sugározzon ez a Béke-sztúpa innét az Emberi Jogok Parkjából, mindent átható békeszerető gondolkodást az egész világba!”

2013-ban a sztúpa felújításra került, ill. egy mindenki által szabadon látogatható Meditációs Ház és egy ajándékbolt építése is megtörtént.

„A Sztúpa Buddha szellemét, ugyanakkor bölcsességét, minden élőlényhez fűződő együttérzését és szeretetét is jelképezi.
A béke, a boldogság és a megvilágosodás jelképe. „

Őszentsége, a XIV. Dalai Láma, Tenzin Gyatso, 1993. június 17-én ünnepélyes keretek között, nagy örömmel szentelte fel a Béke Sztúpát.

 

magyarorszagi-spiritualis-helyek, hangtal

 

Hatalmas hangtál egy apró faluban

Garáb egy nagyon pici falu a Cserhátban, állandó lakossága még ötven sincs; mégis itt található a világ legnagyobb tibeti hangtálja. Átmérője nem kevesebb mint 2,5 méter – akkora, hogy akár hárman is kényelmesen bele tudnának feküdni.

A Samsara nevű hangterápiás eszközt egy Hong Kongban élő üzletember buddhista emlékkertjében és meditációs központjában találjuk, ahol hangfürdőkkel és meditációkkal várják az érdeklődőket világnézettől és vallási hovatartozástól függetlenül.

 

Kőrösi Csoma Sándor Békesztúpa – Tar

A sztúpa hagyományos buddhista szakrális épület, amely általánosan elterjedt Ázsia buddhista országaiban. Megalkotásának módját maga Buddha határozta meg 2500 évvel ezelőtt. A tökéletesen megvilágosult szellemet testesíti meg, amely a határtalan bölcsesség és az egyetemes együttérzés és szeretet elválaszthatatlan egysége.

A határtalan bölcsesség önmagunk szelleme igaz természetének és a világ igaz természetének teljes, közvetlen, szavakon túli ismerése. Az egyetemes együttérzés és szeretet egyaránt irányul minden lény felé – legyen az ellenség vagy barát –, mint ahogy a Nap egyformán ragyog minden lényre. Minden lény szellemében megvan a határtalan bölcsesség és az egyetemes együttérzés és szeretet csírája, ezek teljes megvalósításának képességével együtt.

A sztúpa a világban működő külső és belső romboló erők ellensúlyozására épül. Lépcsős alakja a szellemi-lelki fejlődés megvilágosulás felé vezető fokozatos útját jeleníti meg. Belsejében megvilágosult lényektől származó szent ereklyék, valamint szimbólumok és írások találhatók.

 

magyarorszagi-spiritualis-helyek,dobogoko

Szakrális energiák a Pilisben

Bár azt mondják, Dobogókőn található a Föld szívcsakrája, amely mérhetetlen energiával tölti fel a természetjárókat, érdemes annak környékét is felfedezni. A Visegrádi-hegység legmagasabb pontjától nem messze található hazánk egyik legizgalmasabb turisztikai pontja, a kapaszkodókorlátok mentén végigjárható egy kilométeres út a Rám-szakadékhoz.

Egyébként a Rám-hegy egyik látványossága a sziklafalakkal határolt szurdokon keresztül megközelíthető Ferenczy-szikla, amely kőtömbről úgy tartják, hogy ez a Földet behálózó energiavonalak csomópontja. Az év nagy részében, különösen hétvégenként forgalmas a Pilisnek ez a része, annak ellenére, hogy nem ez a legkönnyebb túraútvonal.

+1 Érdekesség a csakrákról

A keleti vallások – a buddhizmus és a hinduizmus – úgy tartják, hogy a testünket és a lelkünket az életerő tartja egyensúlyban, amely különböző csatornákon áramlik a szervezetünk különböző rétegeiben. Ahol ezek az energiafolyosók találkoznak, azokat a metszéspontokat nevezik csakráknak.

Összesen 7 ilyen csakrát különböztetnek meg: lentről felfelé haladva először a gyökércsakra, amely a gáttájékon nyugszik, a gerinc aljában, ezt követi a medencénél fekvő szexcsakra, majd a gyomor és a rekeszizom alatti idegdúcnál elhelyezkedő Napfonat csakra.

A következő a szívcsakra, amely az emberi energiaháztartás központja, efelett helyezkedik el a torokcsakra, majd a homlokcsakra és legvégül a fejtető felett közvetlenül, a spiritualitásért is felelős koronacsakra.

A keleti emberek úgy tartják, hogy maga a Föld is rendelkezik ilyen energiafolyosókkal, amiket meridián vonalaknak vagy Szent György vonalaknak is neveznek, s ezek az emberi energiacsatornákhoz hasonlóan szintén csomópontokat hoznak létre.

 

Nagyszerű hétvégi, kikapcsolódás, kirándulás lehet a fent említett magyarországi spirituális helyek felkeresése. Ha viszont otthon maradnánk, akkor pedig nézzünk szét Budapest legjobb jógastúdiói között és gyakoroljunk online!

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions