Őszi napéjegyenlőség spirituális jelentése

Minden ősszel lehetőséget kapunk arra, hogy számba vegyük, mit teremtettünk az elmúlt időszakban. Elmondjuk mi is pontosan a napéjegyenlőség, áttekintjük spirituális jelentőségeit illetve azt is megtudhatjuk, hogyan segíthet nekünk a jóga ebben az időszakban.
Őszi napéjegyenlőség spirituális jelentése

Idén az őszi napéjegyenlőség 2023. szeptember 23-án, szombaton reggel 8:50 perckor kezdődik, tehát hivatalosan is kezdetét veszi a csillagászati ősz, ami egyben a befelé fordulás időszaka. Mielőtt azonban elmondanánk hogy mi is az őszi napéjegyenlőség spirituális jelentése, következzen néhány csillagászati információ.

Mikor beszélünk nap-éj egyenlőségről?

Ez egy olyan csillagászati esemény, amelyben a földi egyenlítő síkja áthalad a Nap középpontján. Évente csupán kétszer van ez az egybeesés ,március 21. és szeptember 23. körül.
Azért nem írhatunk pontos dátumot, mert a szökőévek miatt időeltolódások keletkeznek, ami azt eredményezi, hogy ez a dátum márciusban eshet 20.-ra illetve szeptemberben 22.-re is.
Az északi féltekén őszi napéjegyenlőségnek, a délin tavaszi napéjegyenlőségnek nevezik. A két félgömbön ez a csillagászati ősz, illetve a csillagászati tavasz kezdete is egyben.

Őszi napéjegyenlőség spirituális jelentése

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy mi az őszi napéjegyenlőség spirituális jelentése, vagy egyáltalán van-e jelentősége. Természetesen van, szimbolikusan.

A duális világ egyensúlyának szimbóluma

Duális világban élünk, éppen ezért ez a csillagászati esemény a létező energiák és a végletek teljes összhangját jelképezi. Ilyen például a férfi – női energia, a Yin és a Yang, illetve jelen esetben a fény és a sötétség ellentéte – amit ha magunkra vonatkoztatunk, a bennünk élő személyiség fény- és árny oldalának harmóniáját tükrözi.

Ezt a két ént mindenki megfigyelheti saját magában. Az egyik belülre figyel, a másik folyamatosan a külvilágra fókuszál. Mivel ősszel a természeti erők visszahúzódnak, nekünk is ezt a példát kell követnünk. A külvilágra való fókuszálást vissza kell szorítani és befelé kell figyelnünk. Az elmúlt hónapokban a kifelé figyelés – Az Istennel való teremtés időszaka zajlott, amit most áttekinthetünk. Tehát ez a befelé figyelés időszaka, amikor összegezhetjük hogy mit teremtettünk a mögöttünk álló hónapokban, illetve meghallhatjuk mi mindent súg még a belső hangunk, merre haladjunk tovább.

Őszi napéjegyenlőség spirituális jelentése, a mérleg jegye

Váltás a Mérleg jegyébe

Az asztrológiában a Mérleg jegye szeptember 23-tól, október 23-ig tart. Ez a jegy is a már fentebb említett ellentéteket és azok kiegyensúlyozottságát jelképezi – ugyanis a mérleg két serpenyőjében lévő végletek tökéletesen ki tudnak egyenlítődni. Nem véletlen hát, hogy az asztrológiában ilyenkorra esik a váltás.

Befelé figyelés és a jóga

Manapság ebben a rohanó világban nagyon nehéz az igazán elcsendesedni és befelé figyelni. A jóga eszközei azonban segítségünkre lehetnek ennek elérésében. Az ászanák gyakorlása közben – ha már rendelkezünk kellő tudatosságai – igazán magukra tudunk figyelni, fejleszteni tudjuk a koncentrációnkat és szabályozni tudjuk gondolatainkat. Légzőgyakorlatok végzése – vagyis a pranajama szintén hatással lehet a hangulatunkra.

A következő videóban például találhatsz is egy gyakorlatsort, ami a befelé figyelést segíti, ha van kedved holnap akár el is végezheted.

Szerencsére ez a csillagászati esemény idén szombatra esik, így ha nem kell dolgoznod, lehetőséget kapsz arra hogy ezt a napot magadra boríthasd, amennyire csak tudod. Kezdd a napot jógával, pihenj sokat, meditálj, fogyassz finom, egészséges ételeket.

Reméljük érdekesnek találtad cikkünket. Ha érdekel a tudatos életmód, további érdekes tartalmakért kövesd be Facebook oldalunkat, hogy ne maradj le semmiről.

 

Képek: Pixabay

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions