Stressz és szorongás: hagyd, hogy a jóga segítsen!

A jóga annyi mindenen, többek között a stressz és a szorongás érzésén is képes téged átlendíteni. A jógával járó testi-lelki egyensúly és a meditáció képessé tesz arra, hogy leküzdd ezeket az igenis mindennapi érzéseket. Tégy egy próbát, és meglátod!
Stressz és szorongás: hagyd, hogy a jóga segítsen!

A stressz és a szorongás – sajnos – mára népbetegséggé vált, és sokan nem is tudnak róla, hogy az olyan egyszerű dolgok, mint a jóga segíthetnek ezen az állapoton. A rohanó világ, a rengeteg elvárás, a folyamatos információdömpingnek való kitettség mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy az ember azt érezze, egész egyszerűen elege van. Nem is csoda, hogy ma már a felnőtt lakosság nagy része mindennapos stresszben él, és gyakran megtapasztalja a szorongás, a pánik érzését is. Ennek azonban nem kell így lennie!

A jóga amellett, hogy egy tudatos életmód része, egy igen kellemes, hasznos és egyszerű módja a stressz- és szorongásoldásnak. A gyakorlatok dinamikája, a befelé figyelés, a relaxáció állapota, a testi és lelki egyensúly megteremtése lehetővé teszi, hogy ne a mindennapi problémákra és az azokon való idegeskedésre koncentráljunk, hanem magunkra. És ha ezt csak heti pár alkalommal teszed meg, már az is sokat jelent. Most pedig itt az idő, hogy többet megtudj a szorongás és a jóga kedvező kapcsolatáról!

Jótékony jóga

A jóga alapvetően remekül használható stressz és szorongás esetén. Nem is csoda, hiszen magában egyesíti a fizikai és mentális diszciplínákat, így a test és a lélek együtt érheti el a kívánt békét. Ezáltal pedig könnyebben kezelheted a téged környékező negatív érzéseket. De pontosan milyen egészségi és mentális eredményeket hozhat?

A jógával természetesen fejlesztheted a kondidat. Nemcsak az izomzatodat építi, de kardióedzésként is remekül beválik, ráadásul hajlékonyabbá tesz és abban is segít, hogy javuljon az egyensúlyérzéked. Emellett segít a krónikus betegségek – például vérnyomásproblémák – kezelésében, kialakulásuk megelőzésében is. És ha ez még nem lenne elég, remekül alkalmazható hát- és nyakproblémák, gerincbántalmak és menopauzás tünetek esetén is.

Mindezek mellett számtalan kutatás bizonyította, hogy a jóga segíthet a stressz és a szorongás leküzdésében. Ez a mozgásforma alapvetően javítja az ember kedélyállapotát, és az általános szellemi közérzetét. Ha esetleg valaki komolyabb szorongással, esetleg depresszióval küzd, a rendszeres jógázás visszaszoríthatja a tüneteket.

Jóga, stressz és szorongás

Ahogyan fentebb már kifejtettük, a jógának számtalan jótékony hatása van, az egyik mindenképpen a stresszkezelés és a szorongás leküzdése – vagy legalábbis a kondíció javítása. Ahhoz viszont, hogy ezt a jótékony hatást ki tudja fejteni, fontos egyrészt, hogy az ember megfelelően végezze a gyakorlatokat és hogy igazán koncentrálni tudjon arra, amit csinál. Ebben segíthetnek a legjobb jógastúdiók Budapesten! Ha valaki kifejezetten szorongáskezelés, esetleg komolyabb problémák miatt fordulna a jógához, kérje ki a jógik véleményét! Egyes stúdiókban akár különórák tartására is van lehetőség, ha valaki úgy kényelmesebbnek érzi a gyakorlást.

jóga stressz szorongás

Jóga: de hogyan?

A fent felsoroltak mellett az is fontos, hogy olyan jógát végezz, ami számodra – az állapotod számára – megfelelő. Ebben is érdemes egy szakavatott jógi tanácsát kikérni, ugyanis a jógának számtalan típusa, stílusa, nehézségi szintje és intenzitási foka van. A Mayo Clinic szakértői például stresszkezelésre kifejezetten a hatha jógát ajánlják. Ez a jóga egyik legszélesebb körben ismert és elterjedt változata. Ez még a kezdőknek is könnyen végezhető mozdulatsorokat tartalmaz. Fontos viszont kitapasztalni, hogy mi az, ami neked, személyesen beválik.

A hatha jóga leginkább három alappillérre épül. Az egyiket természetesen maguk a pózok adják, amelyek az erőnlétre és a hajlékonyságra dolgoznak. Vannak köztük egyszerűbbek, de bonyolultabban végezhetőek is – attól függően, ki milyen szinten áll. Másik fontos alappillér a légzés. A légzésed kontrollálása elsőre nem tűnhet nehéz feladatnak, viszont annyira nem egyszerű, mégis sokat segít. Megtanítja, hogy hogyan tudod vezérelni a saját tested és elcsendesíteni az elméd. A hatha gyakorlatok harmadik fontos összetevője a meditáció és a relaxáció. Ezzel elérheted a teljes befelé figyelés állapotát, lenyugtathatod tested és lelked egyaránt.

Jógapózok stresszoldásra

Ha azok közé tartozol, akik gyakran jógáznak, tudják, hogy pontosan milyen jógatípusok működnek náluk – hangulattól és felkészültségi szinttől függően –, akkor neked is adunk pár tippet. Most ugyanis felsorolunk néhány olyan jógapózt, amelyekkel a jóga igazán tehet a mindennapi stressz és szorongás ellen. Lehet, hogy próbáltad már őket külön-külön, de mi lenne, ha megnéznéd, hogyan hatnak rád, ha egymás után, teljesen odafigyelve végzed őket?

Az egyik gyakorlat, ami remek stresszoldó, a hős póz. A végzése közben figyelj nagyon a légzésedre, ezzel megtalálhatod a tested középpontját, és könnyebbé teszi a kitartást. A fa póz abban segít, hogy igazán befelé tudj figyelni, és hogy gátat tudj szabni a messzire rohanó gondolatoknak. A háromszög póz egy igazán energizáló mozdulatot ad, amivel csökkentheted a nyakadra és hátadra nehezedő feszültséget. Viparita Karani, a plafon felé nyújtott lábak póza pedig a teljes test és a lélek ellazításában segít.

Erre mindig figyelj…

A fent felsorolt tippek, praktikák, pózok és tanácsok mind hasznosak, ha arra készülsz, hogy a jóga segítségével küzdd le a szorongást és a stresszt, ami a mindennapok miatt a lelkedbe költözött. Mindezek közül azonban semmi nem fog működni abban az esetben, ha te nem állsz rá készen. Nagyon fontos, hogy te is akarj változást elérni, dolgozz meg érte, és higgy abban, hogy sikerülhet! A jóga remek eszköz, de nagyon fontos a megfelelő hozzáállás. Emellett pedig már csak arra lesz szükséged, hogy teljes szívvel-lélekkel, maximális odafigyeléssel állj neki a feladatnak.

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions