Túrázás tavakhoz és folyókhoz – Hűlj le Budapest környékén!

A kánikulában az ember nem is vágyik másra, csak kiszabadulni a városból a természetbe. Ha pedig a túrázás tavakhoz és folyókhoz vezet, nemcsak kiszabadulhatsz, de le is hűlhetsz a hőségben!
Túrázás tavakhoz és folyókhoz – Hűlj le Budapest környékén!

Amikor beköszöntenek a nyári hónapok és a hőmérséklet tartósan harminc fok körül alakul, érthető, hogy hamar azt érezzük: egy kicsit szükségünk van arra, hogy fellélegezhessünk a természetben, vízparton. Ilyenkor, ha nincs lehetőségünk arra, hogy kiruccanjunk a Balaton-partra vagy akár egy hűs tengerpartra, akkor Budapest környékén kell fellelni a lehető legjobb lehetőségeket egy kis lehűlésre. A túrázás tavakhoz és folyókhoz ugyanis nemcsak vidéken, hanem a főváros vonzáskörzetében is ugyanolyan üdítő lehet, mint máshol!

Ha nincs ötleted, hogy merre is indulj Budapestről egy kis vízparti élményért, akkor most böngészd végig a listánkat, amiben garantáltan találsz olyan helyszínt, ahová már most szívesen elindulnál!

Túrázás tavakhoz és folyókhoz

Mielőtt belevágunk a listánkba, adunk néhány tippet, hogy hogyan indulj neki egy-egy vízparti kalandnak. Egyrészt fontos észben tartani, hogy ezek egytől egyig természetes környezetben található vizek, így különösen fontos odafigyelni a biztonságra. Kiszámíthatatlanul mélyülnek, előfordulhatnak bennünk hideg áramlatok és más meglepetések, ezért leginkább jó úszóknak ajánlatosak! Az sem elfelejtendő, hogy hiába kellemesebb a hőmérséklet a vízparton, az UV-sugárzás ugyanúgy erős. Ne felejtsd otthon a naptejet!

Ezek mellett mindig legyen nálad elegendő víz és némi élelmiszer is – csak úgy, mint bármikor, amikor túrázni indulsz. (Ez persze akkor fontos, ha olyan helyszínt választasz, ahol nincsenek kitelepült büfék.) Ha pedig szeretnéd kihasználni a vízpartok nyugtató közelségét, azt is megteheted! Vigyél magaddal egy matracot, és jógázz egyet a békés hullámok mellett! Most pedig nincs más hátra, mint adni néhány ötletet, hogy merre indulj, ha egy vízparton hűlnél le Budapesten és környékén!

Fürdés a Dunában

Idén nyáron – közel 50 év után! – újra lehetőségünk van fürdeni a Dunában a főváros területén. A Római-parti Plázs annak köszönhetően nyitotta meg a kapuit, hogy a vízminőség újra kiváló, így biztonságos a benne való úszás vagy éppen pancsolás. A Plázs ingyen látogatható, van vízimentő-szolgálat és bóják a biztonságért, ingyen ivóvíz, mosdó, pelenkázó, zuhanyzó, sőt még napágyak is!

Mindeközben nyílt egy fizetős strand is Budapesten, mégpedig a Kopaszi-gáton. Igaz, a Sho Beach belépős, de ez lehetőséget ad, hogy együnk egy istenit az itt található fine dining étteremben, sőt egyéb, magasabb szintű szolgáltatásokat is elérhetünk vele.

Ha pedig egy kicsit eltávolodunk Budapesttől, egy varázslatos hangulatú duna-parti helyre bukkanhatunk, ahol fürödhetünk a Dunában, este kempingezhetünk a vízparton és még az augusztusi csillaghullást is megnézhetjük. A Kisoroszi Szigetcsúcson ugyanis amellett, hogy csodás körpanoráma van, szinte semmiféle fényszennyezés nincs, így egészen úgy érezhetjük magunkat, mintha a világ végén lennénk.

túrázás tavakhoz és folyókhoz

Lupa-tó

A Duna szomszédságában több állóvizes lehetőségünk is van Budapest környékén. Az egyik a Lupa-tó, ami csodaszép, tiszta vízzel, szórakozási lehetőségekkel – bárokkal és kávézókkal –, valamint sportolási opciókkal is vár. Horgássz, wakeboardozz, igyál egy hűsítő koktélt vagy jógázz egyet a naplementében a homokos parton! Kétségtelen, hogy az utóbbi években a Lupa beach körül hatalmas a felhajtás, ezért ha ezt a lehetőséget választod, számolj azzal, hogy valószínűleg sokan lesznek a strandon!

Omszki-tó

Ha már túrázás tavakhoz és folyókhoz, akkor itt egy opció azoknak, akik pihenés közben sem szeretnek lustálkodni. A Lupa közvetlen szomszédságában található az Omszki-tó, ami elsősorban azoknak nyújthat tökéletes kikapcsolódási – és lehűlési – lehetőséget, akik aktívan szeretnek pihenni. Bár a tó területe viszonylag kicsi, itt található az Omszk Wakeboard Centrum, ahol a kezdőtől a haladóig bárki kipróbálhatja magát ebben az izgalmas vízisportban.

Palatinus-tó

A Dorogi-medence legnagyobb tava, a Palatinus-tó egy rövidebb autóútra fekszik Budapesttől, amit mindenképpen megéri megtenni, ha az ember szeretne egyet fürdeni Magyarország legtisztább vizű tavában. A modern infrastruktúra, a számos sportolási lehetőség és a családi programok bárki számára tökéletes választássá teszik a Palatinus-tavat.

Domonyvölgyi-tó

Ha Budapest felől Hatvan felé indulunk, akkor könnyen eltalálhatunk Domonyvölgybe, ahol egy kedves kis strandot találunk, a D-Beachet, amit egészen tengerparti hangulatúra alakítottak ki. Tiszta víz, homokos part és pálmafák: ez vár ránk, ha Domonyvölgyi-tavat választjuk egy kis hűsölésre!

Veresegyházi Malom-tó

Ha szóba jön Veresegyház, szinte mindenki azonnal a medveotthonra asszociál. Más érdekességeket is találhatunk azonban a településen, az egyik ilyen a Malom-tó. Ennek egyik része strandolásra van kialakítva, a másik pedig horgászatra. Büfék, strandröplabda- és focipályák, játszótér: a lehetőségek tárháza itt is igen széles, és az egész családnak kikapcsolódást biztosít.

Pázsit Tófürdő

A Szentendrei-félsziget már önmagában is megér egy túrát, hiszen rengeteg természeti csodát tartogat. Az egyik gyöngyszeme Pócsmegyer, ahol a Pázsit Tófürdőt is találod. Ha kisgyerekekkel érkezel, és ezért inkább az állóvizes opciókat részesíted előnyben, akkor ez egy tökéletes választás. A nyugodt víz és a békés környezet melletti relaxálás mellett még egy kis szentendrei városnézést is beiktathatsz!

Használd ki a jó időt!

Sajnos, mint minden évben, a nyár olyan gyorsan megy, ahogyan jött. A túrázás tavakhoz és folyókhoz pedig elsősorban addig érdekes, amíg szükségünk van egy kis lehűlésre. Éppen emiatt azt tanácsoljuk, hogy még most, az utolsó nyári napokon indulj útnak, és teszteld le ezeket a lehetőségeket!

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions