Alakformáló jóga – 3 ászana a tónusos alkatért

Sokan főleg alakformáló jógát keresnek, de a jógát végezhetjük a tudatunk formálásáért is. Sokakban a jóga stresszoldó és nyugtató hatása él, ám most nézzünk három olyan jóga ászanát, amely főleg az izmaink formálására (is) hatnak.
Alakformáló jóga – 3 ászana a tónusos alkatért

A jóga manapság teljesen bekerült a hétköznapi tudatba. Van aki életmódként tekint a jógára, van aki elmélyül benne, van aki meg a fizikai részét tekinti fontosnak. Az alakformáló jóga nem feltétlen a jóga tradíciók kulcsfontosságú eleme, sőt.. ám nagyon sokan ezt az aspektusát veszik motiváció gyanánt.

Mert van alakformáló része, ugyanúgy mint bármi mozgás és sport tevékenységnek. Ezt nem zárhatjuk ki, viszont van egy stresszoldó, harmonizáló hatása is, amely a zabolázatlan tudatot is elkezdi kordában tartani.

Alakformáló jógapózok a tónusos alkatért

A tudat és a test összekapcsolását ászanákkal, légzésmódszerekkel harmonizálhatjuk. A jóga gyakorlók között ismert tény, hogy szálkásít, kihúzza a fáradt, izmokat, és felfrissít.

Ha a jógát a fizikai szinten nézzük, akkor a gyakorlásnak van egy dinamikus folyamata, amely segít a tónusos testalkat elérésében, azáltal hogy az izmokat egyszerre erősítjük és nyújtjuk. A nyújtás által kötőszövet és az izomrostok hosszabbak lesznek, és a hozzáadott ellenállás feszültséget okoz, amely segít a testnek a tónusos megjelenést építeni és fenntartani. Ezen okokból kifolyólag a jóga kiváló módja annak, hogy gyakorlatilag minden nagyobb izomcsoportot formáljon, beleértve a fenék és a hasizmokat is. És mindezt úgy teszi, hogy közben megnyugtatja az elmét, enyhíti a feszültséget és csökkenti a stresszt – nagyszerűvé téve a jógát a léleknek, a testnek és az elmének. Van ennél jobb gyakorlás?

A következő jógapózok gyakorlása segíteni fog a tónusos fizikum elérésében.

 

1.      Híd póz vagy Setu Bandha Sarvangasana

Ez a póz segít a törzs és a combok feszesítésében, a hasizom nyújtásában. Alakformáló jóga ászanák közül egyik kiemelkedő.

híd póz

 

Kezdő póz: feküdjünk a hátunkon, és a lábunkat húzzuk fel a talpunkra, közel a fenékhez. A karok legyenek kinyújtva a törzs mellett, úgy hogy a bokánkat meg tudjuk érinteni.

Belégzésre emeljük fel a csípőnket a talajról és a sarkunkat nyomjuk a földbe. Tartsuk ki a pózt jónéhány mély lélegzetig, majd az utolsó kilégzésre simitsuk vissza a törzset a talajra.

Ismételjük legalább ötszöri alkalommal.

 

2.      Szék póz azaz Utkatasana

A szék póz a fenék, a combok és a láb szinte összes izmát aktiválja. Ugyanúgy a háti izmokat is bekapcsolja a tartás közben.

szék póz

 

A gyakorlat: álló helyzetből kezdjük, a lábak nem túl széles terpeszben legyenek, sarkak földön. A fejbúbtól kezdve az egész háti részt nyújtózva tartsuk. A karokat emeljük a fel, az ujjakkal előre nyújtózva, miközben a lapockát belesimítjuk a hátba. ebből a pózból üljük le úgy, mintha egy láthatatlan szék lenne alattunk, és tartsuk meg magunkat. Súlypontunkat a sarkunk felé nyomva. Tartsuk ki ezt a pózt, a karokkal nyújtózva s a combokkal feszítve 5-8 mély lélegzetvételik. Kis szünetet tartva, ezt a pózt is ismételjük legalább háromszor.

 

3.      Lefelé néző kutya vagyis Adho Mukha Svanasana

Az egyik talán legismertebb póz a lefelé néző kutya. Ennek vannak variációi.

lefelé néző kutya

 

Kezdjük térdelőtámaszból: ilyenkor ha a tenyerek pont a vállak alatt vannak, akkor egy tenyérnyit lépjünk előre a kezekkel, és onnan toljuk fel a csípőt kilégzésre.  Lehet deszka pózból is kezdeni, s innét kilégzésre ugyanúgy toljuk felfelé a csípőt. A fenékkel törekedjünk felfelé nyújtózni.

Közben a tenyereket széttárt ujjakkal erősen nyomjuk a talajba, a középső ujj előre nézzen. A sarkakkal a szőnyeg felé közelítsünk, nem baj, ha nem érnek le. Ha nagyon feszesek a combhajlítóid, egy kicsi hajlítás lehet a térdben, a lényeg, hogy a tenyereddel erősen told el magad a talajtól, hogy a gerinced szépen ki tudjon nyújtózni. A fejed lazítsd el, a mellkast tartsd nyitottan, a hasizmokat tónusban. A talpakat tartsd csípőszélességben. A test így olyan formát vesz fel, mint egy fordított, derékszögű „V”-betű.

 

Fizikai jóga gyakorlás

A jóga olyan értelemben lehet erősítés is, mivel a kitartott ászanák során nagyon sok izmot aktivizálunk, ezáltal az izomrostok is életre kelnek. De ne felejtsük el, hogy a jógának milyen mély filozófiája van, amely a tudati szintre is hat, ezáltal, ha a megfelelő tudatossággal és odafigyeléssel végezzük, akkor a szellemi szinten is javulást érhetünk el.

Ha kezdő vagy, győződj meg róla, hogy biztonságosan megtanulod a pózokat. „A legtöbb számára a legbiztonságosabb és leghatékonyabb módszer az órákon való részvétel egy jól képzett és képzett oktatóval, aki nemcsak útmutatást tud nyújtani a legjobb pózokról a test különböző területeinek megcélzásához, hanem segíthet a pózok beállításában is, hogy biztonságban végezhessék.”- mondja Pearlman.

Jelenleg képzett oktatót online formában vehetük igénybe. Budapest legjobb online jógaórái közül válogathatunk, legyen az alakformáló jóga, yin jóga, hatha jóga, hogy elsajátítsuk a fizikai és mentális szinten is jóga gyakorlást.

 

 

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions