Áldásos hatások- Jóga a változókorban

A változókor kivétel nélkül minden nő életében bekövetkezik, azonban egyáltalán nem mindegy, hogy mennyire viseli meg a szervezetet. Segítségünkre lehet a jóga a változókorban is, ha rendszeresen és kitartóan végezzük a gyakorlatokat.
Áldásos hatások- Jóga a változókorban

Minden nő életében előbb vagy utóbb beköszönt a változókor. Ez azt jelenti, hogy a női hormonok termelése -ösztrogén és progeszteron – kezdetben csökken majd végleg abbamarad. A folyamat testi lelki változásokat okoz a szervezetben ami szerencsés esetben néhány hónap alatt is bekövetkezhet és stabilizálódhat, de általában ez egy évekig tartó folyamat. Hivatalosan ezt az időszakot menopauzának hívják. Nézzük meg mi is pontosan a menopauza és hogyan lehet segítségünkre, nekünk nőknek, a jóga a változókorban.

A menopauza szakaszai – Mire számolhatunk?

A menopauza három szakaszra osztható.

 1. Premenopauza
  A változás kezdetét jelenti. Ilyenkor még a havi ciklusok szabályosnak mondhatók, de náhány napos eltolódások már jelentkezhetnek.
 2. Perimenopauza
  Eme időszakot a konkrét változókornak nevezzük. Jellemzően a ciklusban egy vagy több hónapos kimaradások vannak, ami legtöbb esetben már testi tünetekkel járnak. Ilyenek például a hirtelen jelentkező hőhullámok, hangulatingadozások, alvászavar és a nemi vágy csökkenése, hogy csak a leggyakoribbakat említsük. Ez a szakasz vezet el a tényleges menopauzáig.
 3. Posztmenopauza
  Ezt a stádiumot csak utólag lehet megállapítani, csak akkor mondható ki ténylegesen, ha az utolsó havi vérzés óta legalább 12 hónap telt el.

Hogyan hat a jóga a hormontermelésre?

A hormonszintünk befolyásolja a mindennapokat. Kihatással van hangulatunkra, befolyásolja terhelhetőségünket és munkabírásunkat, valamint a libidót és a termékenységet.
A jó hír viszont az, hogy rendszeres jógagyakorlatok végzésével azonban emelhető a hormonszint és csökkenthetők a menopauzához kapcsolódó tünetek.

A hormonjógában a hatha jógához hasonlóan épülnek fel a gyakorlatok, de ezek dinamikusabbak és jobban megdolgozzák az energiatestet, valamint kiegészülnek más jógairányzatokkal is.

A jógában az életenergiát pránának nevezzük. A prána a testben cirkulálva tartja fent az egészséget. Prána energia felvehető a természetből, napfényből, vízből, táplálékból – de legfőképp a levegőből juthatunk hozzá. Ezért a hormonjóga sok intenzív légzőgyakorlatot is tartalmaz. A hormonális jógaterápia tehát erősíti a prána felvételét, aktiválva a szervezetben jelen lévő individuális pránát és eljuttatja a szervekhez, amelyek a hormontermelésért felelősek.

Összefoglalva ez egy olyan természetes “kezelés”, amely a gyakorlatok általi belső masszázzsal és az individuális életenergia irányításával, a mirigyeket és hormontermelő szerveket serkenti, ezzel elérve a jobb közérzetet, a tünetek csökkenését vagy akár megszűnését. Fizikai szinten is jótékony hatású, hiszen erősíti az izomzatot, javítja a testtartást, erősíti a csontokat, ezáltal növeli a rugalmasságot és a mozgásszabadságot és nem utolsó sorban, még alakunkat is formálja.
Pozitív lelki hatását is érdemes megemlíteni, hiszen segít leküzdeni a mindennapi stresszt, az álmatlanságot és az enyhe depressziós tüneteket.

A jóga a változókorban is pozitív hatással van a szervezetre.

Mikor ,milyen gyakorisággal és hogyan végezzük a gyakorlatokat?

Mint minden egyébre, a hormonjógára is érvényes, hogy szorgalmas, kitartó, rendszeres munkával érhetünk el eredményt, de kezdőként mindenképpen vegyünk figyelembe a fokozatosság elvét.
A gyakorláshoz a legjobb időpont a reggeli órákban van. Leginkább azért, mert tanácsos üres gyomorral végezni a gyakorlást. Válasszunk egy nyugodt helyet, ahol nem zavar meg minket senki a gyakorlás közben. A helyiséget lehetőleg gyakorlás előtt jól ki kell szellőztetni, hogy biztosítsuk magunknak a friss levegőt.

Jóga a változókorban – Ezeket a gyakorlatokat végezd rendszeresen

Javasolunk néhány pózt, amelyek rendszeres gyakorlásával pozitív hatással lehetsz hormonrendszeredre. Vigyázat, néhány felsorolt póz nem mindenkinek ajánlott!

 • Hídtartás: amellett, hogy erősíti a hátizmokat és a medencét, az endokrin rendszert is stimulálja. Tehát ha rendszertelen a menstruációs ciklusod, ez a póz segíthet.
 • Macskapóz: A homorító és domborító mozgás stimulálja a vérkeringést. Pozitív hatása a pajzsmirigyre és a medence szerveire is kihat.
 • Félgyertyaállás: Szintén a pajzsmirigy vérellátottságát támogatja, azonban a gyakorlat végzése magas vérnyomás esetén nem ajánlott, tehát ha nálad fenn áll ez a probléma, ezt a gyakorlatot hagyd ki a programból.
 • Cipészpóz: Fokozza a medencetájék és a hasi szervek vérellátását, így javítja a szervek oxigén- és tápanyagellátását.  Ez a póz nem csak a nőgyógyászati, hanem az emésztési panaszokat is enyhíti. Ülőmunka végzése esetén is tökéletes, hiszen a lábizmokat is karbantartja.
 • Galambpóz: Csípőnyitó póz, ezáltal élénkíti a hasi szerveket és az emésztést, rugalmassá teszi a derekat. A póz végzése csípő és a gerinc degeneratív betegségei esetén ellenjavallt.
 • Lefele néző kutyapóz: A jóga egyik legismertebb póza. Masszírozza a belső szerveket, tehermentesíti a gerincet és formálja a vádlit. Fáradtság esetén is használhatod, remek élénkítő hatása van.
 • Kobrapóz: Segíti a petefészek működését.Javítja a testtartást és megszűnteti a nyaki és derék fájdalmat.
 • Babapóz: Menstruációs fájdalmak esetén tökéletes. Amellett hogy ellazítja az izmokat, nyugtatja az idegrendszert.

Mire lesz szükségünk? 

Szükség lesz egy jógamatracra, de ha ez nincs, egy összehajtott takaró vagy szőnyeg is megfelelő. A lényeg, hogy ne legyen túl puha a talaj amin a gyakorlatokat végezzük.
Az öltözék legyen kényelmes és rugalmas ami nem gátol a mozgásban.

Cipő, zokni használata nem szükséges, ugyanis ez megakadályozza a láb energiafelvételét, tehát ez kerülendő. Lehetőség szerint semmilyen ékszert és órát se viseljünk jógázás közben.

További természetes javaslatok

Az ájurvédikus szemlélet szerint a változókor bekövetkeztekor megjelenő kellemetlenségeket az évek során a szervezetünkben felhalmozódott méreganyagok és az élettani változások okozzák. Azonban néhány egyszerű javaslat betartásával csökkenthetőek a tünetek.

Táplálkozási tanácsok:

 • Javasolt a könnyen emészthető, szezonális ételek fogyasztása. Lehetőség szerint az ayurvédikus testtípusunknak megfelelő táplálékokat válasszuk.
 • Az emésztés délben a leggyorsabb, ezért fogyasszuk el ebédünket ebédidőben.
 • Válasszunk fenntartható gazdaságból származó élelmiszereket, vagy menjünk el a piacra és vásároljunk helyi termelőktől. Így biztosan a legjobb minőséget kapjuk és az áruk is megfizethető.

Életmód tanácsok:

 • Kerüljük a dohányzást és az alkoholfogyasztást.
 • Meleg olajos masszázs kiváló hatással lehet a testre és az elmét is megnyugtatja. Végezhetjük otthon is, de számos masszázsszalonban is találhatunk ilyen kezeléseket.
 • Biztosítsuk magunknak, hogy eleget aludjuk. Lehetőleg este 10 óráig kerüljünk ágyba, hiszen a szervezet méregtelenítő folyamatai ekkor zajlanak, egészen hajnali 2 óráig bezárólag. Főzhetünk méregtelenítő teát is, hogy támogassuk ezt a folyamatot.

Egyre többen kezdenek bele a jógázásba, hogy jobban érezzék magukat nem csak fizikailag, hanem mentálisan is. Reméljük cikkünk segítségedre volt. Szeretnél még többet megtudni a jógázásról, és nem szeretnél lemaradni az ehhez kapcsolódó eseményekről sem? Kövesd a Facebook-oldalunkat még több információért!

 

 

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions