Kundalini jóga – Ébreszd fel az erődet!

A kundalini jóga egy spirituálisabb jóga típus, amely nemrégiben lett elérhető a nyugati világ számára. A kundalini a csakrákkal foglalkozik és azok harmonizálásával. A fizikai test és a spirituális tudat összekapcsolása ászanák, meditációkon keresztül. Megnézzük a kundalini jóga gyakorlásának eredetét, a gyakorlatát és a testi, egészségügyi előnyeit is.
Kundalini jóga – Ébreszd fel az erődet!

Az élet tele van vibráló energiával – minden és mindenki, akivel kapcsolatba lépünk, energia. A Kundalini jóga, amely a belső energia erejére ébreszt benneteket, egy kiterjedt spirituális éberséghez vezethet minket. Ez az energia érinti az életünk minden aspektusát. Nézzük hát, mi is a Kundalini jóga, honnan jött és miben segíthet ez ősi jóga gyakorlat.

Eredete

A Kundalini jóga először a 70-es évek végén, az indiai származású Yogi Bhajan által került be a nyugati világba. A lélegzet, a mozgás és a hang egy különleges kombinációja ez a jóga típus. A szanszkrit kundal szóból származik, amely „tekercselt energiát” jelent. Az elképzelés az, hogy mindannyiunknak összegyűlt energiája van a gerincünk tövében, és a Kundalini jóga gyakorlása révén ezt az összegyűlt energiát felemeljük gerincünkön, és a hét csakrán keresztül kivezetjük a fejünk tetején, azaz a korona csakrán.

 

A kundalini jóga története és gyakorlata

“Az spirituális fejlődés folyamata a Kundalini jógán gyakorlásán keresztül segít a saját természetünk kibontakozásában” – mondta Yogi Bhajan. “Mint a kígyónak, a régi bőrt le kell vedlenie, ahhoz, hogy az újnak helyet adhasson.” A Kundalini végső célja az öntudat növelése az elme elcsendesítése és csakráinak feloldásával, hogy létfontosságú energiád szabadon áramolhasson.

“A kundalini gyakorlata légzési gyakorlatokkal teli, ászanákkal és meditációval párosulva” – mondja Caley Alyssa jógaoktató a 28 Days To Yoga Bliss órán. “Ezeket többnyire ismétléssel gyakorolják, hosszú ideig, és sok energiát megmozgatnak a testedben.”

Az, hogy a kundalini jóga csak a közelmúltban vált népszerűvé, oka van. A Kundalini jóga ősi tanításait nagyon sokáig titokban tartották, évezredekig csak a királyi és a nemesi származásúaknak tanították, mígnem Bhajan az 1960-as évek végén el nem hozta Nyugatra, és elkezdődött nyilvánosan oktatása.

 

Kundalini joga

De mi is az a kundalini jóga?

A kundalini a gerinc tövénél található energiára (pránára) utal, amelyet gyakran ábrázolnak összetekeredett kígyóként. Ha a kundalini energia végigvonul a gerinc mentén, felébresztheti a hét csakrát vagy más néven energiaközpontot. A hagyományos tanítások szerint akkor éli át valaki a megvilágosodást, amikor ez az energia eléri a fejtetőn található koronacsakrát.

Kriyák

A kundalini jógában gyakorolt mozgássorokat kriyáknak nevezzük. Minden ilyen kriyának egyedi funkciója van, meghatározott légzések és testgyakorlatok tartoznak hozzájuk. Ezen kívül a bandhák vagy jógikus zárak is alkalmazásra kerülnek kundalini közben. A bandhákat úgy lehet aktiválni, hogy egy adott ízület körül megfeszítjük az egymással ellentétesen elhelyezkedő izmokat, ezáltal különböző nyomású területeket létrehozva a testben.

A kriyák tematikus gyakorlatsorok, így célzottan lehet dolgozni velük a csakrákra, és a hozzájuk tartozó mirigyekre. Ezek a gyakorlatok lehetnek gyors, ismétlődő, intenzív mozdulatok, melyeknek ritmusát az adott légzéstechnika vagy egy-egy mantra ismételgetése határozza meg.

Vannak olyan kriyák is, melyekben egy pózt kell kitartani néhány percig, csakugyan légzéssel vagy mantrával kombinálva. A mudrák vagy kéztartások is szerves részei a kundalini gyakorlásának.

 

Milyen előnyökkel jár a kundalini jóga gyakorlása?

Nagyon sok oka van annak, hogy az emberek a Kundalini jóga gyakorlása mellett döntenek – mint például a fizikai és pszichológiai jólétre gyakorolt ​​hatása. Az alábbiakban bemutatjuk a Kundalini legnépszerűbb egészségügyi előnyeit, beleértve a gyorsabb anyagcserét, a jobb hangulatot és az alacsonyabb stresszszintet.

1. Erőt épít

Mivel minden testtartást hosszabb ideig (néha akár öt percig is) tartasz, a Kundalini jóga remek módszer az izmok megerősítésére és tonizálására. Néhány intenzívebb légzési technika – például a tűz lélegzése – szintén felépítheti a core izmok erejét, mivel minden kilégzéskor meg kell szorítani a hasizmokat.

 

2. Javítja a hangulatot

A kutatások szerint a Kundalini jóga rendszeres gyakorlása növeli a szerotonin (a boldog hormon) termelését az agyadban. Ezért is, egyes óra után érezhetően jobb a közérzete a jógiknak.

 

3. Csökkenti a vérnyomást és a pulzust

Tanulmányok többször kimutatták, hogy a Kundalini jóga – különösen az annak során alkalmazott mélylégzési technikák – csökkentheti a magas vérnyomás kockázatát. A hosszú, lassú lélegzetvétel megnyugtatja az autonóm idegrendszerét és csökkenti a stresszt, ezáltal csökkenti mind a vérnyomását, mind a pulzusszámát.

 

Kundalini jóga

 

4. Fokozza a memóriát és az összpontosítást

Kutatások szerint a Kundalini jóga hatással lehet a kognitív működésre, fokozva mind a koncentrációt, s a memóriát is. Még az Alzheimer Kutatási és Megelőzési Alapítvány is javasol egy Kundalini-kriátát a memória megőrzésének és javításának érdekében.

 

5. Fokozza az anyagcserét és az emésztőrendszert

A légzés és a testtartások kombinációján keresztül a Kundalini jóga a core és a rekeszizom megerősítésére összpontosít. Ez pedig javítja az emésztést, és a kutatók kimutatták, hogy felgyorsítja az anyagcserét (vagyis a tested hatékonyabban dolgozza fel az energiát).

 

Gyakoroljuk, ha jól esik

Bár bárki gyakorolhatja a Kundalinit (kivéve, ha ezt valamilyen egészségügyi állapot miatt nem tehetjük meg), ez a jóga stílus különösen ideális azok számára, akik éppúgy keresnek spirituális gyakorlatot, mint fizikai edzést. Keressük fel Budapest legjobb jógastúdióit, és keressük meg a számunkra megfelelő online jógagyakorlást.

A Kundalini jóga intenzív gyakorlat, de mind fizikai, mind szellemi előnyei remek lehetőséget kínálnak kezdőknek és haladóknak egyaránt.

További hírekért kövesd Facebook oldalunkat, így biztosan nem maradsz le a legfrissebb információkról.

 

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions