Az egészséges bélrendszer az ajurvéda szerint

A bélben található az idegrendszer 1/3-a. A bélrendszer kapcsolódik az ösztönökkel, ezért is itt jelenik meg első sorban a szorongás vagy a „pillangók” érzés. A bélrendszerhez kapcsolódik a szorongás, a félelem érzés is megnyilvánul az alhasi tájékon. Azaz direkt kapcsolat áll fent az idegrendszer és a bélrendszer működése közt. A biztonságérzet és az ösztönök világa is a bélrendszerhez kapcsolódik. A szorongás emésztési zavarokhoz vezethet, míg a boldog, nyugodt lelkiállapot általában együtt jár az egészséges emésztéssel. Az ajurvéda szemléletmódja segít egészséges bél kialakításában, azzal, hogy diétán keresztül eltávolítja a méreganyagokat, és segít megtalálni a saját alkatunkhoz megfelelő ételeket.
Az egészséges bélrendszer az ajurvéda szerint

Ha a szorongás állapotában vagyunk, összeszűkül az emésztés, a bélrendszer egészsége hanyatlik. Ez a fajta bélrendszerbeli összeszűkülés nem tudatosan történik, egyfajta reakció a tudatállapotra, amely a testi szinten is megnyilvánul. A tudat itt is mély kapcsolatban áll a testtel.

Jelenleg olyan bizonytalan világban élünk, hogy a szorongás már egy általános jellemzője lett a hétköznapoknak. Talán ami oldhatja ezt az állapotot, ha enyheséggel, megengedéssel figyeljük. Az ellazult állapot van párhuzamban az egészséges bélrendszerrel. Ezért is érdemes minél jobban odafigyelni az ellazult tudatosságra és arra, hogy mivel tápláljuk a testünket.

 

Tudat(os) táplálkozás

Táplálás nem csak a testünkre vonatkozik, a tudatunkat is lehet táplálni, feltölteni. A tudati „táplálkozás” is lehet egészséges, például, ha odafigyelünk mit viszünk be a tudatunkba, hírek, filmek, milyen beszélgetések résztvevői vagyunk. A szorongás innét is indulhat, ha állandóan aggasztó híreket olvasunk, problémákról beszélünk stb.

A szorongás és a félelem megzavarhatja biztonságérzetét. Ezekben az állapotokban a bélrendszer összehúzódik és feszültséget hagy maga után. Az egészséges bélrendszer ellazult s ez működteti az egészséges emésztést is. Ezért is fontos, hogy a táplálék, amit beviszünk a szervezetünkbe milyen minőségű és mennyiségű.

S az egészséges bélrendszer szempontjából egy fontos aspektus az is, hogy milyen érzelmi, mentális állapotban vagyunk, mert ezek mind-mind a belekben tárolt érzetek. Az alhasi légzéssel segíthetünk például a bélrendszer belülről való átmozgatását, s mint egy belső (bél) masszázzsal rásegíteni a véráramlást, a tisztulást is.

A szorongásnak egyfajta összehúzó ereje van, amely az emésztés lassulását eredményezi. Ebben az állapotban az idegrendszer átvált a nyugalmi állapotból – paraszimpatikus idegrendszer – (amikor az emésztés ellazult és aktív) a készenléti állapotba -szimpatikus idegrendszer – (a túlélő üzemmód, az emésztés háttérbe szorul). Ebben az állapotban az emésztőrendszer stagnál és az étel több ideig raktározódik a szervezetben. Puffadáshoz és emésztési zavarokhoz vezethet, ha a stressz és szorongás állapotában időzünk túl sokat.

A bélrendszert számos szerv alkotja. Itt található a gyomor, a belek és (nőknél) a méh, amelynek fő célja, hogy táplálja az életet. A megfelelő táplálkozás, a kedvesség és a szeretet melegséggel és kellemes elégedettséggel árasztja el a hasad. Segítenek ezeknek a szerveknek teljesíteni céljukat és ellazítani a gyomrot, a bélrendszert.

A szeretet, kedvesség állapotához egyfajta ellazultság társul, amely a megfelelő emésztést is elősegíti. Ha a negatív érzelmek megjelennek a testen, akkor a pozitívak is éppúgy. Barátokkal, szeretteinkkel, s a természetben töltött idő pozitív hatással van a testünkre és elősegíti az egészséges bélrendszer működését is. A megfelelő táplálék fogyasztása is éppúgy segít az emésztés ellazításában.

 

egeszseges-belrendszer, zab

 

Emésztés az ajurvédában

Az ajurvéda rendszere az emésztést a tűz elemhez kapcsolja. Az úgynevezett agni az emésztő tűz.

Az emésztés varázslata szerint, ha egy almát eszel, az a tested részévé válik. És függetlenül attól, hogy az alma milyen természetű, meleg vagy hideg, savas vagy lúgos, cukros vagy keserű, a testnek mégis bekell építenie a szervezetbe az almát. Az egyik legdirektebb módja, annak, hogy kapcsolatba lépjünk a természettel és a testünkkel, az az étkezésünkön keresztül történik.

Ezért az, hogy mit viszünk be (testi és tudati szinten is) az egyik központi szerepe az egészségünk megőrzésében. Az egészséges bélrendszer az ajurvéda szerint is nagy szerepet játszik az egészséges életmódban.

 

Emésztési koncepció # 1: Agni – Hogyan lehet javítani az emésztés tűzét?

Igazából az ételek megemésztése viszi el az energiánk nagy részét. Mivel az emésztés egy ilyen energia-rabló, az ájurvéda nagy figyelmet fordít rá. Tulajdonképpen az ájurvéda külön említi emésztésed erejét, agni néven. Számos módja van az agni javításának, például az emésztést elősegítő fűszerek bevonása a főzésbe, a könnyen emészthető ételek fogyasztása, a nehezen emészthető ételek elkerülése és a testtípusának megfelelő étrend megtalálása.

 

Emésztési koncepció # 2: Ama – toxinok, amelyeket az emésztési zavarok hoznak létre

A gyenge emésztés sok problémát okoz, beleértve a méreganyagok felhalmozódását, amelyeket az ájurvéda amának hív. Ama bármi, ami emésztetlen marad vagy beragadt a testbe. Ama felhalmozódik, amikor az agni alacsony vagy hiányos. A gyomor emésztésének gyengesége a böfögés, a savas reflux, az alacson étvágy és az étkezés utáni fáradtság érzése. A vékonybél gyenge emésztésének jelei közé tartozik a gázok és puffadás. A vastagbél gyenge emésztésének jelei lehetnek a szagos székelés, székrekedés vagy a hasmenés. Az emésztési zavaroknak számos egyéb jele van, amelyekről ezen a webhelyen is olvashatsz.

 

Emésztési koncepció # 3: Keresd meg a típusodnak megfelelő étrendet

A különböző diéták és étrendek mindenhol úgy vannak eladva, hogy ez lesz az igazi, mindenki számára ideális táplálkozás. Az ájurvéda szerint mindenkinek egyedi teste van, és nincsenek mindenki számára megfelelő csodaételek. Az számunkra megfelelő étrend megtalálása eltarthat egy ideig, de minden ember számára vannak speciális ételek, amelyek segítenek abban, hogy jobb legyen a közérzete és nagyszerűen érezzük magunkat a bőrünkben.

Az irány pedig az, hogy úgy lehet kialakítani az egyensúlyt a táplálkozásban, ha eltávolítunk minden olyan ételt az étrendből, amelytől fáradtnak, kedvtelennek érezzük magunkat vagy más módon hatnak negatívan. Ha az étrended tiszta, hamarosan észreveheted, hogy mely ételek okoznak jó érzésedet.

Az étrend javulásával a nyelv ízlelése is megbízhatóbbá válik, és az egészséges ételeket fogja előnyben részesíteni, ami gyorsabbá teszi a tisztulás, harmónia felé vezető a folyamatot. Az alakodnak megfelelő ételek az évszak függvényében változnak, ezért többször kell újra hangolni mi az ideális számunkra.

Az egészséges bélrendszer az ajurvéda szerint elérhető odafigyeléssel és a saját alkatunk működéséhez igazodva.

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions