Megfelelő jógaöltözet: útmutató a családnak

Színes, fekete vagy fehér? Bő vagy szoros? Mintás vagy egyszerű? Manapság nagyon sokféle jógaruha közül válogathat minden korosztály. A nőknek könnyebben kiválasztható a megfelelő jógaöltözet, míg a férfiak és gyermekek számára ez egy egészen más kérdés lehet. 
Megfelelő jógaöltözet: útmutató a családnak

 

Bár a jógázás nem a ruházatról szól, mégis hatással lehet a gyakorlás élményére. Íme néhány tipp a megfelelő jógaöltözet kiválasztásához.

Megfelelő jógaöltözet hölgyeknek

A tizenéves kortól kezdve a nők óriási választékot találnak különböző jógaruhákból a boltok polcain. Úgy tűnik, hogy a különböző stílusoknak és színeknek nincs határa… Azonban, hogy pontosan mit jó viselni gyakorlás során, az nagyban függ attól, hogy milyen típusú jógaórára fogsz ellátogatni. Például, ha azt tervezed, hogy kipróbálod hogyan is zajlik egy Bikram Yoga Budapesten, akkor tanácsos könnyű, jól szellőző jógaruhát viselni. Például rövidnadrágot és egy pántos trikót! Máskülönben úgy érezhetjük magunkat, mintha egy szaunában ülnénk. Más órákon, például egy meditatív jellegű jógaórán, viselhetünk hosszú vagy rövid nadrágot bármilyen trikóval vagy pólóval.

Megfelelő jógaöltözet nőknek

Ha azonban egy dinamikusabb jógaórára, vagy rendszeres Hatha jógaórára készülsz, ahol sok fejjel lefelé végzendő gyakorlat van, a buggyos és bő ruhák nem ajánlottak. A bő és lenge ruhák ugyanis nem teszik lehetővé a gyors és agilis mozgásokat. Azt is jobb elkerülni, hogy folyamatosan felcsússzon rajtunk a ruha, ugyanis olyakor-olykor többet is megmutathatunk a testünkből mint azt mi szeretnénk. Az ilyen típusú órákon jobb, ha valami testhezállóbb ruhát viselsz, ami bármilyen hosszúságú, stílusú, színű vagy mintájú lehet. Anyagát tekintve a legjobb választás a szintetikus anyagból készült darabokra eshet, ugyanis ezek kevésbé korlátozzák a mozgásodat. A meditatív órákhoz pedig választhatsz ökológiai pamutból készült darabokat, hogy bőrödnek még kényelmesebb érzetet nyújts.

Megfelelő jógaöltözet férfiak számára

A nőkhöz hasonlóan ebben az esetben is azt kell elsősorban figyelembe venni, hogy milyen típusú jógaórára szeretnél járni. Ha egy izzasztó jógaórára készülsz, akkor a legjobb megoldás, ha légáteresztő rövidnadrágot viselsz, amely nem túl laza (az ingyenes peep show elkerülése érdekében), és egy ujjatlan felsőt. Fontos hogy minél jobb minőségű anyagból készült viseletet válassz. A minőségibb darabok könnyebben felszívják az izzadságot, engedik lélegezni a bőt és jobb komfortérzetet biztosítanak.

Megfelelő jógaöltözet férfiaknak

A könnyebb foglalkozásokhoz választhatsz laza szabású pólókat és rövidnadrágokat, akár hosszabb nadrágot is viselhetsz. Itt is előfordulhat azonban hogy a túl bő nadrágok és felsők felcsúszhatnak, amikor fejjel lefelé végzendő ászanákat gyakorolsz.  Vásárlás előtt ezért minden esetben ajánlott felpróbálni a ruhákat és megbizonyosodni arról hogy a sem túl szűkek, sem túl nagyok, ugyanis a túl szűk viselet akár a vérkeringést is elszoríthatja.

Jóga ruházat gyerekeknek

Mivel a gyermek jóga (bővebben ebben a cikkben olvashatsz a gyermekjóga jótékony hatásairól) célja a szórakozás és a figyelem fejlesztése, így a ruháik kiválasztásánál ezt kell figyelembe venni. Természetesen a színek szabadon választhatóak, de az általános irányelv itt is az, hogy a gyerekek minél kényelmesebb ruházatot viseljenek. Itt is érvényes a semmi túl laza szabály, de mivel sokat mozognak, a ruházat, amely korlátozhatja őket nem lehet jó választás. Ehelyett a lányok és a fiúk számára válasszunk egy szép pamut pólót, amely nem túl szoros és nem túl bő. A nadrág vagy hosszú vagy térdig érő legyen.

A legjobb budapesti jógastúdiók szeretettel várnak minden  csemetét és felnőttet egyaránt! Ha még nem tudod hol jógázz, nézz szét a stúdiók között weboldalunkon, hogy megtaláld a hozzád legközelebbi helyet. Mindenkinek jó gyakorlást kívánunk!

Megfelelő jógaöltözet gyerekeknek

A Yogayogi részt vesz a Libri ajánlói programban. A vásárlót semmilyen extra költség nem terheli. 

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions